Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Most érettségizek és nagyon...

Most érettségizek és nagyon nagyon félek a szóbelitől. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Ha minden igaz nemrég gyógyultam ki az enyhe pánikbetegségemből, de néha még mindig előjön. ( szociális fóbia, meg közlekedési fóbia stb.). Sokat tanulok, de félek hogy a szorongásaim miatt nem olyan lesz a teljesítményem mintha nem izgulnék ilyen szinten. A szerepléstől van fóbiám, hogy beszélnem kell összefüggően és ott néznek , közben osztálytársaim vannak a teremben. Félek, hogy rosszul leszek, elkezd sírni vagy erősen remeg a hangom meg mindenem. Amikor csak szimplán felkellett valamit olvasni órán, akkor is elkezdett remegni a hangom, az egész testem remegett és az erős szívdobogásomat hallottam. ahj nagyon izgulok. Soha nem csináltam még ilyet. Vagy nagyon rosszul leszek, vagy simán nem lesz semmi bajom.
2010. jún. 10. 10:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
igyál egy nagy pohár vizet...ja és kérj a patikustól valami enyhe homeós nyugtatót ;)
2010. jún. 10. 10:29
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

ha tudsz esetleg beszélj egy tanárral/szüleid beszéljenek vele, hogy nem bírsz sok ember előtt szerepelni (egészségügyi problémák) és ezért szeretnél az adott napon utolsó lenni (hogy más diák ne legyen benn mikor felelsz)

tanárok akkor is lesznek, de ők azért tapintatosabbak, megértőbbek mint a diákok, lehet h már találkoztak hasonló problémával.

sok sikert!

2010. jún. 10. 10:46
 3/13 anonim ***** válasza:
Szia! Mintha csak rólam írtál volna... =S Az a durva, hogy én nem csak akkor produkálok ilyen reakciókat, mikor többen vannak jelen. Például volt olyan, hogy egyik tanárnővel ketten voltunk, feleltem és egyszerűen elcsuklik a hangom, remegek, ég az arcom... És ez persze órákon is így van, ha felszólítanak vagy felelek, vagy akármi... Mindig az jár a fejemben, hogy "most biztos hülyének néznek, meg lenéznek, szánalmasnak tartanak, stb". :S Nem szoktam erről senkinek beszélni, reménykedem, hogy hátha nem veszik észre. Mondjuk ennek igen kicsi a valószínűsége..Ja...és én is végzős vagyok... Szóbelin ráadásul egyik tárgyból nem az a tanár fog vizsgáztatni, aki 4 évig tanított, hanem egy idegen... Ez még rátesz... Osztálytársak miatt nem aggódok, mert gondolom a tétel kidolgozására fognak összpontosítani nem arra, hogy én hogy felelek. 19L
2010. jún. 10. 10:54
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

hát...pacsi.

Én már attól is félek hogy fizikailag képtelen leszek bemenni. Bár én nem azért aggódok hogy ott lesznek az osztálytársaim és esetleg kinevetnek, hanem azon hogy nem fogok tudni megszólalni... Remélem nem lesz gond nálad se, nálam se... Majd meglátjuk

Sok szerencsét!

2010. jún. 10. 10:56
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a diákok azzal lesznek elfoglalva hogy kidolgozzák az aktuális tételeiket. A tanárok meg majd halálra unják magukat, nem hiszem hogy a felelést figyelnék. Csak az az 1 tanár fog figyelni, akinek mondod. Többi úgy sem érti túlzottan :) Ugye más szakos... Szóval szerintem ne stresszelj ezen. Meg gondolom már eddig is kellett felelned, egész osztály előtt. Annál csak jobb lehet. :) Dobj be egy felest előtte ha nagy para lenne :P
2010. jún. 10. 11:00
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is ilyen voltam. Nagyon féltem a szóbelitől. Mikor álltam az ajtó előtt, hogy megyek be, elindultam kifelé. A tanár úgy szólt utánam, hogy nehogy már elmenjek. Reszkettem, mint a kocsonya, azt hitték rosszul vagyok.

Bementem, és némettel kezdtem, kihúztam a ételt, pont azt, amit legjobban tudtam, a tanárkérdezett, én meg válaszoltam magyarul. :) Nézett, és mondta, hogy ezt németül, és mosolygott. Törinél pl olyan halkan beszéltünk a tanárral, hogy szerintem nem is hallotta más. Amúgy sem figyelt senki, szóval nyugi. A vizsgabiztos is unja ezeket, nem is ránk figyelt. Az infót meg végig röhögtem, mert a tanár még ott is csak vicceskedett. Pedig én szóba is utáltam felelni, sokszor ki sem mentem, inkább mondtam, hogy adjon egyest.

2010. jún. 10. 11:07
 7/13 anonim ***** válasza:
Jól dolgozd ki a tételt írásban; amikor felelsz, akkor csak olvasd fel, amit írtál! Fognak még mellette kérdezni egy-két dolgot, amire válaszolsz, és ennyi.
2010. jún. 10. 11:42
 8/13 anonim válasza:
100%

A téma sajnos nálam is aktuális, mert szorongó alkat vagyok, bár szerencsére még enyhébb formában, mint Te. Ezért írnék neked néhány tippet, amikre az eddigi érettségik alatt jöttem rá vagy működtek nálam. Hátha valamelyik fog segíteni. :)

Gondolatok, amik segíthetnek az érettségik előtt:

-az érettségibe még senki sem halt bele :D

-amint túl leszel rajta, nagyon meg fogsz könnyebbülni

-a pontszámok többségét már az írásbelin megszerezted, így nézve a szóbeliknek kisebb a súlyuk

-tapasztalataim alapján az érettségiztetők mind korrektek és segítőkészek lesznek

-csak az érettségiztetőd fog rád igazán figyelni. A vizsgaelnök és többi tanár is unja már a feleléseket, mivel egész nap, szinte futószalagon jönnek az újabb és újabb vizsgázók, Te csak egy leszel számukra a sok közül. Az osztálytársaidnak pedig kisebb gondjuk is nagyobb lesz, mint hogy téged figyeljenek, érettségin ugyanis mindenki csak a saját munkájára igyekszik koncentrálni.

A szóbelik előtt amit tehetsz:

A megtanult tételeid minél nagyobb részét (ahogy időd engedi) mondd fel magadnak/testvérednek/szüleidnek hangosan. Ez azért fontos, hogy szokd a saját hangod, a szereplést és hogy gyakorold, hogyan is tudod szóban kifejezni magad. Otthon akár ki is próbálhatod az utolsó napokban, hogy mire is elég a vázlatírási idő és egy véletlenszerűen választott tételt dolgozz ki vázlatban és mondd is fel hangosan. :) A legutolsó napon inkább csak pihengess, addigra remélhetőleg mindent megtanultál, amire szükséged lesz, max csak a tételek felépítését nézd át, hogy lásd a tételek vázát, de a részletekbe olyankor már felesleges belemenni.

A szóbelik alatt amit tehetsz:

A szóbelin, ahogy az egyik előttem lévő ember írta, dolgozz ki minél több mindent a papírra, de azért figyelj arra, főleg ha lassabban írsz, hogy ki ne fuss az időből. Főleg a vázlatod elejére írj több egész mondatot, mert általában a felelet kezdése a legnehezebb, aztán általában a legtöbb ember lazul egy kicsit és belejön a felelésbe. :) Ha már elkezdtél beszélni, akkor csak és kizárólag arra figyelj, amit mondasz. Izgultál addigra már épp eleget, akkor már csak az van hátra, hogy megmutasd, hogy mit is tudsz! :) Próbálj meg csak arra a vizsgáztatóra figyelni, akinél éppen felesz, a többiek ha úgy tetszik csak a színpad díszletei. :D Ha pedig megakadsz, ne ess pánikba, mert a vizsgáztatód igyekszik majd rávezetni a válaszra. Ugyanez igaz, ha kérdeznek tőled a felelted végén még egy-két apróságot, mert azokat ha higgadtan végiggondolod, tudsz majd válaszolni rájuk. Ha nem tudsz valamit, hát üsse kő, nem dől össze a világ, nem kell pánikba esni, koncentrálni kell a következő gondolatra. :)

Remélem, hogy tudtam legalább egy keveset segíteni, majd írd meg kérlek, sikerült-e a feleléseket megúszni rosszullét nélkül. Szurkolok neked! :)

18/L

2010. jún. 10. 14:35
 9/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek!!! MEg is nyugodtam meg nem is, mert ugye eléggé irreálisan gondolkozok. Lehet, hogy én is csak egy leszek a sok közül a tanároknak, de gondolom mindenki felfigyel arra, hogy jaj szegény hogy izgul mindjárt elájul. Meg attól félek hogy idegösszeroppanásom lesz, sajnálom hogy láttam már ilyet. A bizonytalanság ami a legjobban aggaszt. De majd ott fől el minden. Lehet, hogy feloldódok. Miközben olvastam a válaszokat, az jutott eszembe, hogy (mivel jó a képzelő erőm) kitalálok a tanárokról a vmi vicceset vagy vmi gyenge pontot, hogy azt érezzem ők is emberek és nem a vágóhídon vagyok.
2010. jún. 10. 16:50
 10/13 anonim ***** válasza:

Huu én is ilyen vagyok, pedig azt hittem egyedül vagyok ezzel a szociális fóbiával. És se merem elmondani senkinek. nem akarunk majd estelge anyáron talákozni, és tippeket adni egymásnak?:P

Amúgy meg igen, dolgozd ki és olvasd fel, nincs abba semmi. Hidd el ha hibázol is, nem fogják észrevenni, hisz már sok feleletett hallottak. ha van egy olyan tanár bent aki szimpatikus, csak rá nézzél. ha pirulsz vagy izzadsz nem foglakozz vele, nem azt fogják figyelni!!

Sok sikert, tudom h menni fog, csak el kell hinni! 18/L

2010. jún. 10. 19:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!