Szociális fóbiám lenne vagy csak szimplán retardált vagyok?
Kicsit feszült/ideges vagyok, ha idegenekkel kell beszélgetést váltanom, gondolok itt pl. csomag átvételére, vonatjegy vásárlásra, vagy simán vásárláskor ha köszönök és ilyesmik.. Nem tudom, mitől van bennem ez a "pánik" (a hangomra is tippelek, mert nem szeretem, illetve arra, hogy kicsit félek az ismeretlen dolgoktól, pl. egy nap szeretem tudni, hogy ekkor és akkor mi zajlik majd velem, vagy mondjuk laboron mit kell csinálnom) de szeretném megszüntetni. Szerintem túl sokat gondolkodok azon, hogy hogyan kellene reagálnom és mit, meg milyen benyomást keltek a másikban, igyekszem persze mindig jót, de van, hogy bénázom, és félrebeszélek mondjuk. Az a vicces, hogy az ilyesmik előtt stresszelek, viszont mire odakerülök, már mondhatni nyugodt vagyok.. Pl. a vizsgáim előtt is ideges voltam, mint mindenki, de aztán mikor beszélnem kellett, egészen nyugodt és összeszedett voltam. Illetve még a nagy (autó)forgalom is zavar, enyhe félelemérzetem van, ha olyan zebrán kell átmennem, ahol nincs lámpa. Habár már egyszer előfordult, hogy egy kocsi felborított, de ez a félelmem előtte is megvolt.
Ráadásul orvos szeretnék lenni, úgyhogy elég sokat érintkezem emberekkel, meg majd kell persze a későbbiekben is, bár nem vagyok egy szociális lény, mégis ezt választottam (szeretnék segíteni/gyógyítani).
:) kvázi szakmabelikènt valamièrt nem szeretem, hogy lassan minden izgulósabb emberre rásütik a szociális fóbiát :)
Vizsgán összeszedett, nyugodt voltál, magad mondod, mire odakerülsz, nem izgulsz annyira.
Ez nem szocfóbia :) Ha az lenne, akkor, az adrenalin- rush nem múlna el a "szereplès" közben.
A közlekedèssel kapcsolatos fèlelmednek pedig pláne nincs köze a szocfóbiához. :)
A tüneteid alapján, a masok vèlemènyètől való tartás miatt enyhe generalizált szorongásod lehet.
Ha nagyon zavar/ èrdekel, akkor pszichológushoz menj el. Ő konkrètabb diagnózist ès tanácsot ad, mint az internet nèpe :)
Ez nem szociális fóbia, csak izgulás és az emberek nagy százaléka érez ilyet, kivéve ha már évek óta szerepel.
Az igazi szociális fóbia az olyan. Hogyha például előző nap arról van szó az iskolában hogy másnap felelés, otthon nem bírsz aludni miatta. és ha véletlen felszólít a tanár zakatol a szíved és remegsz.
és ha kiröhögnek mondjuk az osztálytársaid szégyenled magad, rákvörös vagy utána fejbe visszaelemzed a helyzetet hogy mit rontottál el. Ha valaki rosszul beszél veled, kinevet akkor személyes kudarcnak éled meg.
Okai lehetnek: gyermekkori traumák, sokat csúfoltak, megszégyenítő szülők+genetika+temperamentum+szociális helyzet.
A szociális fóbia valójában interperszonális traumák miatt kialakult szorongás. Hasonló a poszttraumás stresszhez, tulajdonképpen az csak inkább sok kissebb verbális inger hatására alakul ki. A stresszor ilyen helyzetekben aktiválódik, az idegpályák úgy huzalozódtak, hogy alkalmazkodj a traumákhoz. Ezek a traumák felhalmozódnak ha nem dolgozod fel.
élted meg annak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!