Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szociális fóbiám lenne vagy...

Szociális fóbiám lenne vagy csak szimplán retardált vagyok?

Figyelt kérdés

Kicsit feszült/ideges vagyok, ha idegenekkel kell beszélgetést váltanom, gondolok itt pl. csomag átvételére, vonatjegy vásárlásra, vagy simán vásárláskor ha köszönök és ilyesmik.. Nem tudom, mitől van bennem ez a "pánik" (a hangomra is tippelek, mert nem szeretem, illetve arra, hogy kicsit félek az ismeretlen dolgoktól, pl. egy nap szeretem tudni, hogy ekkor és akkor mi zajlik majd velem, vagy mondjuk laboron mit kell csinálnom) de szeretném megszüntetni. Szerintem túl sokat gondolkodok azon, hogy hogyan kellene reagálnom és mit, meg milyen benyomást keltek a másikban, igyekszem persze mindig jót, de van, hogy bénázom, és félrebeszélek mondjuk. Az a vicces, hogy az ilyesmik előtt stresszelek, viszont mire odakerülök, már mondhatni nyugodt vagyok.. Pl. a vizsgáim előtt is ideges voltam, mint mindenki, de aztán mikor beszélnem kellett, egészen nyugodt és összeszedett voltam. Illetve még a nagy (autó)forgalom is zavar, enyhe félelemérzetem van, ha olyan zebrán kell átmennem, ahol nincs lámpa. Habár már egyszer előfordult, hogy egy kocsi felborított, de ez a félelmem előtte is megvolt.

Ráadásul orvos szeretnék lenni, úgyhogy elég sokat érintkezem emberekkel, meg majd kell persze a későbbiekben is, bár nem vagyok egy szociális lény, mégis ezt választottam (szeretnék segíteni/gyógyítani).

2017. okt. 20. 14:00
 1/8 anonim ***** válasza:
Szociális fóbia. Nekem is van. De az a furcsa, hogy pont a beszéddel kapcsolatos az életfeladatom. Mindenkinek azzal kell foglalkoznia, ami nehezére esik. Direkt van ez így. Azért kapjuk ezeket a nehézségeket, hogy általuk fejlődjünk. Meg kell oldani. Amíg nem oldjuk meg, újra és újra szembejön, esetleg más formában. Lehet, h már előző életedben is jelen volt, csak nem oldottad meg, ezért hoztad magaddal, ha nem oldod meg, akkor pedig viszed magaddal a következő életedbe.
2017. okt. 20. 14:22
 2/8 A kérdező kommentje:
Hát nekem fogalmam sincs, hogyan javíthatnék ezen, hiszen minden héten többször is beszélgetek "idegenekkel", pl. már csak a bevásárlás miatt is, mégis még a mai napig ideges vagyok előtte. Most jutott eszembe, hogy anno úgy 100 fő előtt kellett egyszer előadást tartanom, még a kamera is vette, mégsem voltam egy cseppet sem ideges.. Én nem tudok kimenni magamon.
2017. okt. 20. 14:25
 3/8 anonim ***** válasza:

:) kvázi szakmabelikènt valamièrt nem szeretem, hogy lassan minden izgulósabb emberre rásütik a szociális fóbiát :)

Vizsgán összeszedett, nyugodt voltál, magad mondod, mire odakerülsz, nem izgulsz annyira.

Ez nem szocfóbia :) Ha az lenne, akkor, az adrenalin- rush nem múlna el a "szereplès" közben.

A közlekedèssel kapcsolatos fèlelmednek pedig pláne nincs köze a szocfóbiához. :)

A tüneteid alapján, a masok vèlemènyètől való tartás miatt enyhe generalizált szorongásod lehet.

Ha nagyon zavar/ èrdekel, akkor pszichológushoz menj el. Ő konkrètabb diagnózist ès tanácsot ad, mint az internet nèpe :)

2017. okt. 20. 22:18
 4/8 anonim válasza:

Ez nem szociális fóbia, csak izgulás és az emberek nagy százaléka érez ilyet, kivéve ha már évek óta szerepel.

Az igazi szociális fóbia az olyan. Hogyha például előző nap arról van szó az iskolában hogy másnap felelés, otthon nem bírsz aludni miatta. és ha véletlen felszólít a tanár zakatol a szíved és remegsz.

2017. okt. 21. 13:30
 5/8 anonim válasza:

és ha kiröhögnek mondjuk az osztálytársaid szégyenled magad, rákvörös vagy utána fejbe visszaelemzed a helyzetet hogy mit rontottál el. Ha valaki rosszul beszél veled, kinevet akkor személyes kudarcnak éled meg.

Okai lehetnek: gyermekkori traumák, sokat csúfoltak, megszégyenítő szülők+genetika+temperamentum+szociális helyzet.

2017. okt. 21. 13:33
 6/8 anonim válasza:

A szociális fóbia valójában interperszonális traumák miatt kialakult szorongás. Hasonló a poszttraumás stresszhez, tulajdonképpen az csak inkább sok kissebb verbális inger hatására alakul ki. A stresszor ilyen helyzetekben aktiválódik, az idegpályák úgy huzalozódtak, hogy alkalmazkodj a traumákhoz. Ezek a traumák felhalmozódnak ha nem dolgozod fel.

élted meg annak

2017. okt. 21. 13:38
 7/8 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Mivel orvos szeretnél lenni, nincs kedved utánanézni a tüneteidnek? Szerintem hiába gondolkozunk sokat előre és képzeljük el a majdani helyzetet, úgysem úgy lesz minden, vagy talán semmi sem új. Készüljünk fel és csináljuk, merjük handosan és érthetően kinyitni a szánkat, és fogadjuk el, sőt szeressük, és ha úgy találjuk, képezzük a hangunkat ami belőlünk jön és a mienk.
2017. okt. 22. 09:17
 8/8 anonim ***** válasza:
Bocs, elírtam, - talán semmi sem lesz úgy
2017. okt. 22. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!