Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Xanax, Frontin, Rivotril,...

Xanax, Frontin, Rivotril, Seduxen, Haloperidol nevű gyógyszerek részei a mai pszichiátriai kezeléseknek?

Figyelt kérdés
Ezek mennyire tekinthetőek alapgyógyszereknek vagy ezek inkább alkalmanként vannak használva ha még egyáltalán fogalomban vannak.
2017. aug. 22. 21:31
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Igen.

Eleg gyakran is hasznaljak oket.

2017. aug. 22. 21:35
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Xanax (Frontin), Rivotril az alap, szinte mindenki kapja. Seduxent nem igazán adnak, pedig szerintem jobb, mint az előzőek. Haloperidolt vagy Risperdált leginkább a zárt osztályon, vagy nyílton a skizofrén betegeknek. Aztán jönnek az olyan antipszichotikumok, mint pl. a quetiapin (Ketilept, Kventiax, Seroquel) skizora és bipoláris depresszióra és az antidepresszánsok széles skálán, amit nem lehet felsorolni, valamint a hangulat stabilizálók (pl. Lamolep, Liticarb). Megvonásos tünetekre carbamazepin (Tegretol).

Ezek jutottak eszembe hirtelen, de egy hatóanyag számos néven szerepel, ezen kívül sok az új készítmény, vannak orvosok, akik a régi, "bevált" készítményeket adják és vannak, akik a legújabbakkal próbálkoznak.

2017. aug. 22. 21:52
 3/17 anonim ***** válasza:
Persze, hogy részei a pszichiátriai kezeléseknek. Vagy ha nem ezek, akkor más néven ugyan azzal a hatóanyaggal adnak valamit. Én bipolárisra szedem a xanaxot és a lamolepet.
2017. aug. 23. 13:05
 4/17 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a válaszokat!

A Haloperidolt és Risperdált azt miért csak a zárton lévők kapják?

Nem ismerem a hatásmechanizmusukat...

2017. aug. 23. 15:15
 5/17 anonim ***** válasza:
Nem fogalmaztam pontosan, nem csak a zárton adják, járóbeteg is kaphatja. Azért írtam így, mert volt "szerencsém" a zárton tölteni 3 napot és ott a betegek nagy része kapott ilyet, a nyílton is előfordult, de kevesebb. Akiknek ott adták, elég súlyos állapotúak voltak. Pl. egy szobatársamtól volt, hogy féltem, mert időnként hallucinált és dühkitörései voltak. A másik pedig gyakorlatilag bent lakó volt, már évek óta.
2017. aug. 23. 17:53
 6/17 anonim ***** válasza:

Még kimaradt, hogy a Halo és a Risperdal pszihózisra is javallott, ami nem egyenlő a sima szorongásoldókkal és antidepresszánsokkal. A pszichózis másokat veszélyeztető állapot is lehet, az ilyeneket erősen kell szedálni, nehogy kiszámíthatatlanul viselkedjenek. Ráadásul a zárton nők és a férfiak egy nagy kórteremben vannak összezárva.. No comment..

Szóval ezek a szerek erős szedálásra is valók.

2017. aug. 23. 18:03
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nagyon durva, de megkérdezhetem miért voltál benn...?

2017. aug. 23. 20:50
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Én már régóta pszichés beteg vagyok. Depresszió, szorongás, gyógyszer-és alkoholfüggőség. Hol túladagolás, hol megvonási tünetek miatt. Jövök-megyek a kórházakba, öngyilkossági kísérletem is volt. Nekem nincs pszichózisom, úgy kerültem egyszer a zártra, hogy bevitt a mentő a pszichiátriára, ahol van ún. megfigyelő, ami csak 4 ágyas (amúgy ez is zárt, de kultúrált). Először oda fektettek be, mert hétvége volt. Sajnos olyan nagy volt a "forgalom", hoztak újabb betegeket, hogy nem volt elég ágy. Úgyhogy jött a nővér, először a szobatársamat vitték el, azt hittem, hazaengedték, vagy a nyíltra került. Aztán jöttek értem is, hogy jöjjek, semmit nem vihetek magammal. Nem voltam már rosszul, nyugodtan feküdtem az ágyban. Felvittek a zártra... Annyi "előnyöm" volt, hogy beszéltem már olyannal, aki volt zárton és innen sejtettem, mire számíthatok. Hát, rémes. Szerencsére a harmadik napon felkerültem a nyíltra.

Egyébként a zárton a pszichozisos betegek mellett voltunk szintén túladagoltak és öngyilkos-jelöltek is, mint én.

Az a legrosszabb, hogy a megfigyelőben elzártak minden holmimat, a telefont is, kaptam egy hálóinget, meg maradhatott nálam wc-papír. Úgyhogy még tisztálkodni, átöltözni sem volt lehetőség. Szerencsére második este egy rendes nővér hozott mindannyiunknak tiszta hálóinget, lepedőt törölközőnek és tusfürdőt.

Ott a zárton van "még zártabb" két szoba egy-egy ággyal, ott őrjöngő, lekötözött, üvöltő betegek voltak. A többiek meg a nagy teremben vegyesen nők és férfiak. Aki nem nyugodott és nem tartotta a szabályokat, azt lekötözték. Esténként smasszerek jöttek átnézni a szekrényeket, fiókokat. A bejárati ajtót megközelíteni sem volt szabad.

Szóval, baromi nyomasztó, de szerencsére velem nem volt sok gond, így viszonylag jól kijöttem az ápolókkal, néha már viccelődtünk is.

Lényeg, ami lényeg, nem kívánom senkinek a zárt osztályt..

2017. aug. 23. 21:18
 9/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm és mindenképpen jobbulást kívánok!
2017. aug. 23. 21:30
 10/17 anonim ***** válasza:
Köszi, szívesen.
2017. aug. 23. 21:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!