Mi ennek a pszichológiai magyarázata? Hogy lehet valaki ennyire komolytalan?
Van egy nagyon jó haverom. Viszont van egy idegesítő tulajdonsága. Az, hogy semmit sem vesz komolyan.
Mondok egy példát. Ma a Szent Gellért téren voltam, volt egy nagyon hosszú pad, ami a Dunára nézett, és ott napoztam egy kicsit. Egy nő ült 3 méterre tőlem. Aztán, amikor felálltam, hogy elmenjek, akkor elkezdte ráncigálni a nő a karomat, mert el akarta lopni a karórámat, majdnem sikerült is belémrúgnia. Szerencsére nem sikerült neki.
Ezt megírtam pár haveromnak. Ugye ilyenkor jönnek a szokásos kérdések, hogy hogyan történt, ki csinálta, nem esett-e bajom stb...
Viszont amikor ennek a haveromnak megírtam, hogy majdnem ellopták az órámat: akkor csak ennyit írt: "Szar ügy". Mondom ez mi?? Aztán kérdeztem, hogyha engem megkéseltek volna, akkor is azt mondod, hogy szar ügy?? Erre a válasz: "Akkor már halott lennél nem?;D"
Oké, szabad viccelni a dolgokon, de ilyenen nem. Szóval, hogy lehet valaki ennyire komolytalan? Mi lehet ennek az oka? Erre lennék kíváncsi.
Köszi a választ!
A szar ügyet nem azért írta, mert sietett, mert tudom, hogy otthon volt, és nem ment sehova. Jó mindegy, a szar ügy még elmegy, mert nem történt komolyabb baj.
Viszont a "Akkor már halott lennél nem?;D" már sok szerintem, mert itt az én életemről van szó...
Minden embernek vannak olyan elhárító mechanizmusai, amelyekkel a számára kellemetlen helyzeteket igyekszik magától eltávolítani. Ez szükséges és természetes az énünk védelmében. A humor, a "poénkodás" egy ilyen elhárító, vagy más néven énvédő mechanizmus.
Ugyanakkor az érzelmileg emberekre az a jellemző, hogy a fejlett elhárító mechanizmusok széles repertoárját használják a mindennapokban, az adott helyzetnek megfelelően.
Az illetőnek valószínűleg az a domináns elhárító mechanizmusa: ha nem tud mit kezdeni egy helyzettel, akkor elpoénkodja, ezzel tartja magát távol a szituációtól. Ezzel az a gond, hogy rendkívül tapintatlan a másikkal szemben, aki mondjuk egy problémát próbál megosztani.
Nem a poénkodással van tehát gond, hanem azzal, hogy minden helyzetben ezt teszi, akkor is, ha a másik ember együttérzést, megértést várna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!