Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért az a legfőbb érv az...

Miért az a legfőbb érv az öngyilkosság ellen, hogy gondolj a szeretteidre?

Figyelt kérdés

Amikor valaki öngyilkosságról beszél, rögtön megkapja, hogy ő mennyire önző, mert nem gondol bele, hogy mekkora fájdalmat okoz a családjának, párjának, barátainak.

Szerintem ez úgy, ahogy van, hülyeség. Az öngyilkosok között ugyanis megfigyelhető a cry for help jelenség, ami annyit jelent, hogy próbálnak jelezni, tudatják a környezetükkel, hogy valami nem okés. Vannak, akik hónapokig, évekig remélik a segítséget addig, amíg ténylegesen meg nem ölik magukat.

Számos öngyilkosjelölt öncsonkításban is részt vesz,és az azért elég feltűnő szerintem, ha valakinek a csuklóját vágásnyomok 'diszítik', vagy épp nyáron sem hajlandó pulcsi nélkül kilépni az utcára. Van ez a kék bálna nevű öngyilkos játék is, ahol az az egyik feladat, hogy a depressziós tini a csuklójába vágjon késsel egy bálna alakot. Most ez komolyan nem tűnik fel senkinek az illető környezetében? Azért elég egyértelmű, hogy ilyen esetben nagy a baj, és pszichiáter segítségére lenne szükség.

Ha valaki annyira sem szereti a családtagját vagy a barátját, hogy kiálljon mellette a bajban, ÉS odafigyeljen rá, azt miért kell sajnálni? Ezekkel szemben egyáltalán nem önzőség, egy hét alatt úgyis elfelejtik az öngyilkost. Ha életében is csak annyit bírtak neki mondani, hogy ez csak hiszti, vagy ami még rosszabb: fel sem tűnt.

2017. márc. 22. 14:06
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nekem nincsenek szeretteim, nincs családom. Ha megölném magam, biztos, hogy napokig fel sem tűnne senkinek. Nem vagdosós tini vagyok, hanem idősebb felnőtt, sajnos megoldhatatlan élethelyzetben, ami miatt a depresszióm, szorongásom, alvászavarom, gyógyszerfüggőségem csak egyre erősödik. Ezek mellett egyre több testi betegségem jön elő. Azt hiszem feladom, tulajdonképpen már csak a módszeren gondolkodom.
2017. márc. 23. 01:03
 12/14 anonim ***** válasza:

Nincs kedved privátban beszélgetni az élethelyzetedről?

Ha más nem,szívesen meghallgatom!

2017. márc. 23. 01:21
 13/14 anonim ***** válasza:
Az én élethelyzetem sem hétköznapi,igaz én még csak 28 vagyok..
2017. márc. 23. 01:22
 14/14 anonim ***** válasza:
Volt a családomban öngyilkos (felnőtt, tehát nem gyerek, vagy tini). A család minden létező segítséget felajánlott neki, de ő nem fogadta el. Egyetlen embertől várt megmentést, aki maga is súlyos mentális beteg volt (olyan szinten, hogy elmegyógyintézetben is volt, tehát nem volt titok, hogy beteg), de tőle nyilvánvalóan nem kaphatta meg. Ez egy annyira beszűkült tudatállapot, amiben az ember nem látja reálisan a saját helyzetét és ha a felajánlott segítséget is elutasítja, akkor a család nem tud mit tenni. Egyébként az nem igaz, hogy egy hét alatt elfelejtik, az én családom évekig nem heverte ki az öngyilkosságot. (Pláne, hogy az illető nagyon látványosan csinálta, úgy, hogy minél mélyebb nyomot hagyjon és még a végrendeletében is vádaskodott.)
2017. márc. 23. 12:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!