Antidepresszáns tényleg olyan káros? Tényleg nincs más választás a gyógyulás irányába? Valóban gyógyszeres zombi leszek?
Üdvözlök mindenkit! Szóval sajnos 2008 óta van depresszióm. Volt pár gyógyszeres kezelésem de mindig leállított nővérem hogy ne szedjem mert káros meg ilyenek szóval egyik se ment végbe hála neki. Sajnos a depresszió megmaradt, minden létező természetes dolgot kipróbáltam, orbáncfű,citromfű,omega 3 stb. Picit segített de egyik se annyit hogy boldognak érezzem magam.
Kérdésem a következő! Szóval ha most én elmegyek egy ilyen
pszichiáterhez, és teljesen betartom a gyógyszer szedését akkor az tényleg helyrehoz? Mert attól tartok legjobban hogy a mellékhatásoktól rosszabbul leszel meg ilyesmi. Olyan emberektől kérnél leginkább választ akit szedtek ilyesmi gyógyszert és mi a vélemény róluk? azt olvastam hogy idő megtalálni a megfelelőt, mert mindenkinek más válik be. 24 éves vagyok és úgy érzem vállalom a kockázatot, mert egyedül nem tudok kimászni belőle. A természetes gyógymódok meg nem váltak be. pszichológus meg hát drága, és amúgy se tudnák megnyilni előtte.
# 11: Ez részben igaz, én azt szoktam mondani, hogy antidepresszánssal olyan terápiázni, mint epidurállal szülni... Márpedig a terápiában a fájdalomnak is megvan a maga szerepe, jelentősége. (Végigcsináltam, nagyon fájdalmas volt, de megérte - pont mint gyereket szülni. Csak ezúttal önmagam "szültem meg".)
Ugyanakkor én ismerek olyan embert, aki gyógyszerrel vágott bele a terápiába és így is hatékony volt számára. Idővel fokozatosan le tudott jönni a gyógyszerekről teljesen. Amikor a pszichológusa úgy látta, hogy már boldogul nélküle is, akkor bevontak egy pszichiátert, aki apránként csökkentette a gyógyszeradagot, míg végül teljesen leállt vele az illető. Szóval ez is egy járható út, én nem ítélem el.
Én a magam részéről terápiáztam gyógyszerrel és nélküle is, összehasonlíthatatlanul hatékonyabb volt nélküle, de ez azért függött a terapeuta személyétől és az alkalmazott módszertől is, úgyhogy nem kizárólag a gyógyszermentességnek tudom be.
Ahány ember, annyi eset. Sokan nem jutnak el terápiára gyógyszer nélkül, mert annyira sem sikerül összekaparni magukat. És ez nem az ő hibájuk. A depresszió egy betegség, aminek vannak testi-biokémiai összetevői (ezen tud segíteni egy jól beállított gyógyszer) és lelki, szellemi, életvezetési, szociális összetevői (ezek terén meg a terápiával tudsz segíteni magadon).
A gyógyszer elnyomja a tüneteket, hogy átvészeld a mélypontot és tudj beszélni az egészről vagy megoldást tudj találni a problémákra. Ha az sikerül, elhagyható az orvos utasítása szerint(!!!).
De a kettő egymás nélkül nem nagyon megy. Amíg az agyadban pörög ugyanaz a pár hormon (és hiányzik másik néhány), addig nem tudod rávenni magad, hogy rendberakd az életed.
Ó, jaj, mennyi hülyeséget olvastam...
Kedves kérdező!
Az antidepresszáns szedése nem káros. Hosszú távon sem. Akár egész életedben lehet szedni (pl. ha valaki visszaeső depressziós, akkor ezt szokták javasolni). Lehetnek persze mellékhatásai, de akkor ha olyan, ami zavar, le kell cserélni egy másik típusra, ahogy írták is, meg kell találni a megfelelőt.
Zombi sem leszel tőle, azok a nyugtatók, teljesen más, mint az antidepresszáns.
Depresszióra súlyosságától függ, hogy mi az ajánlott, enyhére elég lehet a pszichoterápia, de közepesen súlyos, vagy erős depresszióra mindenképpen ajánlott antidepresszánst is szedni, emellett persze ajánlatos terápiára is járni.
Szedd végig a gyógyszert, amit fölírnak, hidd el, jót fog tenni, jobban leszel tőle.
Remélem megfogadod a tanácsaimat.
(Az információkat, amiket leírtam, nagyrészt a Pszichiátria nevű kurzusról szereztem, pszichológus hallgatóként volt egy ilyen óránk.)
Pedig a legtöbb sajnos azt okoz.
pl.a Paroxát mellékhatásaiból szemezgettem.Amit meg is tapasztaltam anno.
"A szexuális vágy vagy funkció változása, pl. az orgazmus hiánya és férfiaknál a merevedés, illetve az ondókilövellés zavara."
F40+
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!