Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akatízia az micsoda? Pszichiát...

Jeverezi kérdése:

Akatízia az micsoda? Pszichiáternőm szerint vagy nyugtalan láb szinsrómám van vagy akatízia.

Figyelt kérdés

Az a baj hogy szorongás és depresszió miatt szedek gyógyszereket és súlyos feszültségérzésem van. Nem tudok nyugodtan ülni, a lábamat mozgatnom kell mert ha nem akkor bizsereg meg olyan kellemetlen érzés. Nem tudok nyugton ülni, belső nyugtalanság gyötör. Amikor fekszek hol az egyik lábamat mozgatom, hol a másikat. Lábujjaimat is mert nem tudom mozdulatlanul tartani olyankor bizsereg.

Beszéltem erről egy szakemberrel azt mondta hogy nem tudja mi lehet de elküldött vérvételre. Minden értékem tökéletes volt. Azt mondja nyugtalan láb szindróma G2580 diagnózis kezelésre nem adott semmit csak frontint az orvos. Kérdezem tőle hogy mitől van azt mondja idegrendszeri és ennyi. Kérdezem nem lehet hogy a sok gyógyszer a depressziómra attóle erre azt válaszolja az is lehet.

Na most ez mi? Magyar egészségügy tudom hogy pocsék na de ennyire??!!!

2017. jan. 13. 12:35
 1/9 anonim ***** válasza:

Akatízia = extrém erősségű pszichomotoros nyugtalanság

Saját tapasztalat, hogy az antidepresszáns (SSRI) tud ilyesmit okozni, pláne nagyobb adagban. Én többek között ezért álltam le vele: amellett, hogy folyton vigyorogtam tőle, de belül ugyanúgy nem éreztem jól magam, kellemetlen mellékhatásként motoros nyugtalanság is társult a szedéséhez. Ismerőseim azt hitték, drogozom.

Később, amikor újra (nagyon komoly) depresszió alakult ki nálam, már eleve pszichológushoz mentem terápiára, mert tudtam, hogy gyógyszert egészen biztosan nem akarok szedni. Így is segített.

2017. jan. 13. 12:47
 2/9 anonim ***** válasza:

Akatizia - egy helyben maradásra való képtelenség.

Engem ugyan nem kezeltek még pszichiátriai betegséggel, de a jelzett nyugtalan láb szindroma vagy egy helyben maradásra való képtelenség enyhe formája nálam is jelentkezik, de ezt én egyértelműen tudom kötni egy enyhe-közepes fokú discopáthiához, amikor az ülőideget érő nyomás hatására létrejövő igen enyhe fájdalom folyamatos helyzetváltoztatásra készteti az embert.

2017. jan. 13. 13:01
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat.

Brintellix gyógyszer a neve amit szedek (sajnos kötelező mert kétszer akartam öngyilkos lenni eddig) és nem írja enneka gyógyszernek a tájékoztatója az akatíziát.

Nekem olyan hogy nem tudok nyugton ülni bizsergek, kezemet lábaimat mozgatom mert ha nem rossz érzés.

https://www.youtube.com/watch?v=pSXzuCNlI6Q

pl így mozgatom akaratlanul!!!4

Akkor h*lye volt a dokim h. nyugtalan láb szindrómát diagnosztizált szerintem. Frontint három szem után kidobtam be mert csak elálmosított

2017. jan. 13. 13:12
 4/9 anonim ***** válasza:

Hát szerintem a gyógyszertől lehet leginkább, pláne ha előtte nem volt ilyen tüneted, csak a szedés mellett jelentkezett.

Nem mondom, hogy ne szedj gyógyszert, mert van, amikor kell, de ha mellette terápiázol is, akkor idővel biztonságosan le lehet állni a gyógyszerrel gond nélkül.

2017. jan. 13. 13:20
 5/9 anonim ***** válasza:

Hát igen... ez az egészségügy..

Én személy szerint annak a híve vagyok, hogy ne a tünetet hanem a fő okot kezeljük, a láb mozgatásod pedig tünet és azt nem fogja semmilyen gyógyszer sem enyhíteni, amíg a fő ok nincs kezelve, jelen esetben a szorongás-feszültség kombináció.

Mi okozza nálad a szorongást? Mi történt veled?

Próbáltál már nyugtató technikákat?

Ha gondolod szívesen beszélgetek veled.

2017. jan. 13. 15:15
 6/9 anonim ***** válasza:

Régen én is szedtem nyugtatókat. Az egyiknek a mellékhatása volt, hogy a lábizmaimban furcsa érzést éreztem, és emiatt nem tudtam nyugton lenni. Ezt a dokinak is mondtam, és felírt helyette mást.

nem tudom, nálad is ez van-e. Az orvosoddal kéne megbeszélned, neki kötelessége lenne ezt megbeszélni veled. Ha nem, írhatsz a panaszkönyvbe, bejelentheted, hogy nem megfelelően foglalkoznak veled. Én sem azért fizetek nem tudom mennyi eü hozzájárulást évente, hogy ne lássák el normálisan a betegeket!

2017. jan. 14. 12:48
 7/9 anonim ***** válasza:
Semmit nem segítenek ezek a gyógyszerek tapasztalat, minél előbb le kell tenni őket!
2020. jún. 30. 13:01
 8/9 anonim ***** válasza:
7, Azért ez így nem igaz. Bár én is gyógyszerellenes vagyok és szerintem is túlzásba viszik a pszichiátriai gyógyszerek felírását, és akkor is felírják, amikor nem lenne feltétlen rá szükség, de vannak esetek, amikor tényleg erre van szüksége valakinek, mert lelkileg, idegileg annyira rossz állapotban van. Sajnos tapasztalat. Ettől még a gyógyszer nem oldja meg a probléma okát, azt külön kezelni kell(ene).
2020. jún. 30. 16:15
 9/9 anonim ***** válasza:
nekem az antipszichotikum okozza ezt, meg az egyik szorongás csökkentő, de kinézem az antidepresszánsból is. kérni kell másikat. néha nem írja a betegtájékoztató, de ha azóta van ez, hogy szeded, akkor az okozza.
2023. aug. 9. 22:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!