Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Félek az autóvezetéstől, mit...

Félek az autóvezetéstől, mit csináljak?

Figyelt kérdés

Középkorú férfiként azt hiszem azért nincs még jogsim mert félek a vezetéstől.

Kezd nagyon gáz lenni, hogy nem tudok vezetni.

Sose érdekeltek az autók,nem is tudok róluk semmit.Gyanítom a szőke nő szintje alatt vagyok !!

Hogy vehetném rá magam,hogy egyáltalán megpróbáljam. Legfeljebb sok pénzt dobtam ki az ablakon :-(

Már nagyon kínosnak érzem.Majd mutogatnának meg beszélnének róla,hogy csak most tanulom, a 17-8 évesek már jobban értenek hozzá,beülni a fiatalok özé aki szintén hülyének néznének,hogy mennyire nem értek hozzá.

Stressz,hogy megáll mellettem egy busz,zebra,járókelő,ónos eső és domboldalon kell majd elindulni.

Meg megjavítani,alkatrészek,stb

Ez mind stressz. Már most görcsölök pedig le kell majd tennem.

Mit csináljak,hogy ne féljek tőle?

2016. dec. 29. 16:05
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell érteni az alkatrészekhez!!! A mai autókat már nem is lehet olyan könnyedén bütykölni a sok elektronika miatt. Majd kiírja, hogy mi a baja, elviszed szervizbe. Évente a két gumicserénél átnézeted. Ha valamit nem tudsz, megkérdezel valakit. Ennyi.

Szerintem te nem a vezetéstől félsz, hanem a megfelelési kényszer, a kisebbségi komplexus miatt van benned ennyi feszültség.

Eldöntötted, hogy kell, hát akkor csináld meg. Elkezded és utána megy minden magától. És ne aggódj előre semmin sem, úgysem tudod, hogy milyen lesz, mivel még sose csináltad.

2016. dec. 29. 17:14
 12/33 anonim válasza:
Ha van ismerősöd, aki előtt nem félnél kipróbálni és belemegy, kérd meg, hogy menjetek ki valami elhagyatott útra, hogy kipróbálhasd milyen :D Vidéken vannak ilyen utak :D
2016. dec. 29. 18:37
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Bár már sok válasz érkezett, csak azért szólok hozzá, mert én is szó szerint hasonló problémával küzdöttem, ugyanilyen okok miatt rettegtem a vezetéstől. Ma viszont már imádom, és az élemedett korom ellenére másokhoz képest még vakmerően is vezetek. A következő szempontokat említeném.

1. Ha magadtól annyira nem érdekel a vezetés, az is teljesen rendben van, nem muszáj csecsemőkortól szeretni. Ha viszont nem szereted, vagy félsz tőle, ennek áthidalásában csak a valós motiváció segíthet. Az nem motiváció, hogy nem tekintem magam eléggé férfinek, ha nem tudok vezetni. A motivációt itt az jelenti, hogy máshogy nem tudok eljutni A-ból B-be, pedig muszáj (mert B-ben dolgozom például). Ha fontos ez neked, akkor fogod tudni mozgósítani a lelki tartalékaidat, és megtanulhatod.

2. Le kell számolni a félelmekkel, hogy ez veszélyes, hogy mi lesz, ha ez lesz, mi lesz ha az lesz, nekem biztos nem megy stb. A kérdést inkább így kell feltenni: Ha az emberiség 99,99 %-a meg tud tanulni autót vezetni, akkor miért pont én nem? Persze, elvileg lehet olyan, hogy pont csak te nem, de ennek elenyésző a valószínűsége, ezért baromság előre bedumálni.

3. A gyakorlat segít a legtöbbet, és minden általad említett nehézségen átsegít. Nem beszélni kell róla, hanem csinálni minél többet, keresni kell rá az alkalmat. Persze, ha nem érdekel, és nem is vagy motivált, akkor ez nem fog menni, de akkor nincs is rá szükséged. A gyakorlástól sem kell rettegni, az elején nyilván óvatosabbnak kell lenni, de ez át is segít az esetleges bajokon. És nem kell félni a kezdeti hibáktól, hanem újra kell próbálni.

4. Míg nem volt autóm, én is féltem tőle, hogy te úr isten, nem értek hozzá, mi lesz így velem. Egy mai autóhoz már nem kell érteni, megy magától. Van egy-két apróbb karbantartás (olajcsere, pár apróság ellenőrzése stb.), amit meg kell ugyan csinálni, de ezeket, ha fogalmad sincs róla, akár a netről is megtudod, meg mindenkinek van több olyan haverjai is, aki tud ebben segíteni.

2016. dec. 29. 20:31
 14/33 anonim válasza:
Én is csak azért, szeretnék hozzászólni mert, ugyanígy voltam. Anyósülésről néztem, hogy én ezt nem tudtam volna eldönteni, én már megijedtem volna, én már elrántottam volna a kormányt.. stb. De jött a motiváció, muszáj, hogy betudjak járni dolgozni.. még csinálom. 20. gyakorlati óránál tartok. Sokat hibázok még de egyre magabiztosabb vagyok. Ha engem kérdezel próbáld meg, gyakorlati oktatáson bajod nem eshet melletted van az oktató. Ja és én is féltem hogy túlkoros leszek 24 évesen de két 40 éves volt a padtársam.
2016. dec. 30. 17:52
 15/33 anonim válasza:

Szia!

Elmúltam én is 2*20 :) még nincs meg a jogsim, mert addig amíg én nem érzem magam 100%osnak, addig nem megyek vizsgázni. Két gyerek van és

néha jól jött volna a jogsi. Könnyebb lenne az életem. Két gyerekkel horror a tömegközlekedés.

Hajrá!! Csak bíztatni tudlak! Sok sikert, tuti, hogy élvezni fogok.

2016. dec. 30. 18:04
 16/33 Pierre81 válasza:

Én egy éve januárban iratkoztam be autósiskolába, mert édesapámnak elvették a jogsiját, de rokkantsága miatt rászorul arra, hogy autóval közlekedjen időnként és szállítsam. Így ez inkább kényszer volt nekem, még akkor is ha már én is többször gondoltam rá, hogy megszerezzem a jogosítványt, csak nem vettem rá magam, lusta voltam.

Voltak kétségeim magamat illetően, mert kb annyira hülyének éreztem magam az egészhez, mint Te. (már én is 35 éves vagyok)De egyet ne felejts el! Fiatalabb nem leszel. Az autóvezetés gyakorlati tudás és mint ilyen, fiatalon érdemes elkezdeni, mint a zenetanulást, meg a nyelvet. A másik: olcsóbb sem lesz: ott, ahová beiratkoztam, már most kb 20-30 ezerrel drágább az alapoktatás, mint amikor kezdtem.

Az tény, hogy a legnehezebb dolog az egészben persze maga a vezetés. A KRESZ-t csak meg kell tanulni. Szerintem elég ciki elhasalni rajta. 1 hónap alatt be lehet vágni, sokat kell tesztelni magad, lehetőleg számítógépen végezhető vizsgatesztekkel. Az eü vizsga egy röhej. És akkor már "csak" a forgalmi van. Hát az tényleg elég izzadságszagú tud lenni időnként, de azért lehet élvezni is. Nem szabad sajnálni a pluszórákra a pénzt. Semmit nem jelent, hogy valaki nehezebben sajátítja el a vezetést, mint mások. (itt jön be, hogy a fiatalabbak sokszor gyorsabban tanulják meg, mint a középkorúak) Jó oktatóval és némi kitartással meg lehet csinálni. Én a kötelező óraszámmal együtt 100 órát vettem és igen, nem volt olcsó, se könnyű. Pedig az oktató nem akart lehúzni, csak nem akart úgy elengedni, hogy nem tudok legalább kezdő szinten jól vezetni és dönteni az egyes helyzetekben. Aztán ha megvan, sokat kell gyakorolni és igazán akkor tanulsz meg majd sok dolgot, amikor egyedül vezetsz. (mint én, amikor karácsonykor a tükörjégen el kellett, hogy induljak otthonról) Nagy levegő és vágj bele! Drukkolok neked! És nem kell mindent elhinni, amit neten az egészről olvasol, mert a 90%-a nem igaz. Én senkit nem kentem meg, fizettem le és így is ment. És nem minden oktató egy idegbeteg vadállat. Az enyém minden ilyen rémálmomat eloszlatta, olyan volt, mint egy jó haver, de közben nagyon sokat magyarázott, tanított. Ha másért nem, azért is kezdj bele, mert bizonyíthatsz magadnak, és talán dolgokban nem leszel annyira kishitű, mint ahogy ebben szinte gyerekesen az vagy. Az autókról én sem tudok túl sokat, de tényleg nem kell, meg egy-két dolog aztán ragad is az emberre.

2016. dec. 31. 09:13
 17/33 A kérdező kommentje:

Mondjuk pénzem sincs nagyon rá. Ill ha erre van akkor másra nincs.

Ha csak az oktató ülne mellett és cak ő röhögne ki az egy dolog, de lsz mögöttem még 1-2 majdnem fele annyi idős srác aki 100 többet tudnak majd és ők is rajtam röhögnek.

Iszonyat félek tőle. A KRESZ-en is elhasalnék.

Elképzelni nem tudjátok mennyire buta vagyok és mennyire nincs érzékem semmiféle technikai dologhoz.

Közel vagyok a digitális analfabétához.

több, mint 10 éve nem tanultam semmit nem ám KRESZ....

2016. dec. 31. 13:33
 18/33 anonim ***** válasza:
Na jó te tényleg középkorú férfi vagy? Egy picsogós anyámasszony katonájának tűnsz. Rám is úgy erőltették a jogsit a szüleim, gyűlöltem, de még én se görcsöltem rajta ennyit, és ma már hálás vagyok nekik. L/24
2016. dec. 31. 13:39
 19/33 nancika válasza:
Ha ennyira fèlsz akkor nem hinnèm hogy rendesen tudnál koncentrálni a vezetèsre, de ez nem biztos.Előszor nem tudom balahogy próbáld ki.
2016. dec. 31. 21:33
 20/33 anonim ***** válasza:
Nem igaz hogy 17 18 évesek csinálják többnyire,nálunk sem ez ment,inkább akik már dolgoznak.29 vagyok,a 2.oktató megpróbált lebeszélni róla az 1. nála töltött óra után(szar váltó,szar index,de nem baj előtte 1 hónapos kocsin tanultam,meg őt is meg kellett szoknom,meglepően jól magyarázott,nem volt idegbeteg)kb 50 órát vezettem,de elég negatívan áll hozzám.Szerinte nem tudtam semmit mikor hozzá kerültem.Vannak lelki problémáim,ami kihat a figyelmemre így nehezebb megtanulni mint sokaknak.(erről nem tud,de lehet hogy látja rajtam,nem kérdezte)De szerinte biztos hülye vagyok,meg ez sok óra már nagyon.Pedig van fejlődés,egy retkes okj szakmát is min.1-de inkább 2 évig tanítanak.Sok ember meg vezetésből él,ez meg siettet hogy sok az az 50 óra ,drága lesz nem javasolja.Nem kicsit gondolkodok öngyilkosságon utána.Próbáld ki előtte valakivel,engem sem érdekelt,csak motort akarok vezetni.Minnél gyakrabban járj majd vezetni,ha szünetet tartasz gyakorolj valakivel.(ha van rá lehetőséged)
2017. jan. 2. 18:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!