Ezt diszkalkuliának hívják? Mit lehet ezzel kezdeni?
Következő a helyzet: májusban érettségizek, és a matek egyes területein felmerült a kérdés hogy csökkent képességeim vannak. A helyzet nem egyértelmű, mert a tananyag nagy részét értem, dogákban használni is tudom a megtanultakat, sőt, általában tanulás és minden megerőltetés nélkül tudok ötöst írni. Ez főleg ott igaz ahol át kell látni a feladatot, pl geometria, térgeometria különösen.
A probléma ott kezdődik amikor egyszerű számolási feladatok vannak. Konkrét példa erre a koordináta geometria. Például ha vektorok koordinátáival kell számolni. Lényegében kis számok összeadása, szorzása. Képes vagyok megoldani ezeket is, csak nagyon lassan. Csak hogy kipanaszkodjam magam: tavaly egymás után 3 röpdogát írtunk ezekből, és nem volt más feladat, csak koordinátákat összeadni, kivonni, esetleg többszörösüket venni. Kb 20 művelet volt, 5 perc alatt megírható dogák voltak, de nekem mind 3 egyes lett. Amit megoldottam mind helyes volt, de sajnos nem volt elég a ketteshez sem..
Ugyanezt kell elképzelni az összes ilyen feladatnál, nem csak matekon, mondjuk bioszon is ahol táblázatba kell írni a különböző allélkonbinációkat (bocsánat a sok szakzsargonért).
Hogy hívják ezt, és mit lehet vele kezdeni?
Azt mondták hogy esetleg matek érettségin több időt adnak, de így 12.-ben már ezt esélytelen kijárni
Van esetleg valakinek hasonló problémája? Mik a tapasztalatok?
Most az a gond, hogy mennyi 2+2 vagy az, hogy esetleg nem jut eszedbe egyből, hogy hogy kell 2 vektort összeadni, összeszorozni?
Szorzótáblát letudnád írni? Megkérdezi valaki mennyi 6x7, megtudod mondani?
Minden eszembe jut, mindent tudni szoktam biztosan, csak ilyen egyszerű feladatsorokat piszok hosszú időbe telik megoldanom, mindegy mennyit gyakoroltam előzetesen. Talán jobban be kellene határolnom mik ezek a feladatok?
Itt az egésznek ugye csak akkor van jelentősége ha mondjuk pont egy 17 pontos feladatot kapok érettségin pont koordináta geometriából.
A 7-8-9-cel való szorzatoknál azonnal nem tudom rávágni az eredményt, de 1-2 másodperc alatt eszembe szokott jutni.
Lehet használni érettségin számológépet, nem?
Vagy, számológéppel sem tudnád megoldani ugyanazokat a feladatokat amikre 1-t kaptál olyan gyorsan, mint a társaid?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!