Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Normális, hogy ennyire töreksz...

Normális, hogy ennyire törekszem a tökéletességre? Van még itt aki ilyen? 15/L

Figyelt kérdés

Mérges vagyok magamra, ha a legkisebb apróságot is elrontom, ezalatt ilyenekre gondolok

-a dolgozatom nem hibátlan (de még mindig ötös)

-kezdőként nem nyerek egy angolversenyen haladókkal szemben

-tegnap majdnem sírva fakadtam amiatt, hogy egy anorexiás Tumblr-blog szerint az én magasságomhoz (168 cm) 45 kg a tökéletes, én meg 46 vagyok, el is határoztam, hogy ünnepek után lefogyok legalább 45-re

-többször sírtam már amiatt, hogy én csak írni tudok meg nyelveket tanulni (mások szerint kiemelkedően jól), és nem tudok rajzolni, énekelni, táncolni, nem vagyok jó minden tantárgyból (ötös vagyok mindenből, de kémiából hármas) és még csak jó sportoló sem vagyok

-ha egy telefonos játékban nem sikerül elsőre kivinnem egy pályát, rögtön arra gondolok, micsoda egy szerencsétlen vagyok, hogy még ezt sem tudom megcsinálni

-tesiórán focizunk és én nem találom el a labdát

Stb.

Gondolom ebből lejött, hogy állandóan nagyon magas elvárásokat állítok fel magammal szemben (míg másoktól a felét sem várom ennek)

Ezek miatt utálom is magam (mind a kinézetemet, mind a tulajdonságaimat)

Egyébként kb 6 éves korom óta (vagy régebben) vagyok ilyen, az utóbbi 2 évben kicsit "ellustultam", nem akartam ennyire megfelelni, viszont azután, hogy a nyáron lefogytam (55-ről 46 kilóra), visszatért belém ez az eszeveszett törekvés a tökéletességre

Hogyan tudnám szeretni magamat, illetve mitől lehet ez? Érdemes pszichológushoz mennem vele?

2016. dec. 22. 19:32
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem ez igy nem normalis, beszelj valakivel baratok csalad es ha nem valtozik akkor pszihologus
2016. dec. 22. 19:35
 2/6 A kérdező kommentje:
Ja és ha valami sikerül, akkor meg már nem is érzem olyan nagy dolognak, csak arra gondolok, hogy hogyan csinálhattam volna még jobban
2016. dec. 22. 19:36
 3/6 anonim ***** válasza:
El kell engedni a görcsösséget. Van, amiben nagyon jó vagy, közel a tökéleteshez, és van sok minden más, amiben sohasem leszel olyan jó. Szerencsére még sok időd van, hogy ezt elfogadd, de dolgozz rajta!
2016. dec. 22. 19:41
 4/6 anonim válasza:

Szerintem először keresd meg az okát, hogy mitől lehet ez. Egy gyerekkori rossz élmény nagy hatással tud lenni az önértékelésedre.

Gondolj a jó tulajdonságaidra, a jó eredményeidre, esetleg írd fel cetlire őket, hogy mindig láthasd és elő tudd venni, ha megint elkezded magad kritizálni. Fogadd el önmagadat úgy, ahogy vagy!

Próbáld meg élvezni az életet! Ha mindig csak azon vagy, hogy "tökéletes" legyél, akkor olyan pillanatokat és lehetőségeket szalasztasz el, amiket soha nem fogsz tudni pótolni.

Kérj segítséget a családodtól, a barátaidtól! Ők valószínűleg 46 kilósan is ugyanúgy szeretnek, mint ahogy 45, vagy 55 kilósan.

Ha ezek sem válnak be, akkor pedig tényleg fordulj pszichológushoz!

Én is maximalista vagyok, mindig mindenben én akarok lenni a legjobb. Egy jó ideje viszont rájöttem, hogy ez nem jó dolog, és én is próbálok rajta változtatni. Remélem idővel mindkettőnknek sikerülni fog!

18/L

2017. jan. 1. 22:26
 5/6 anonim válasza:

Nem tudom keresztény vagy e, de nekem ez sokat segít/segített :) --> [link]

/Előző/

2017. jan. 1. 22:27
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy jót akarsz, kedves utolsó, köszi, meg minden, de nem vagyok és nem is leszek keresztény, úgyhogy kérlek, hagyd ezt :)
2017. jan. 2. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!