Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aszperger szindromával lenne...

Aszperger szindromával lenne kérdésem! Mégpedig azért mert mikor utánna olvastam sok vonásában, tünetében magamra ismertem. Asperger szindromás lehetek?

Figyelt kérdés
Először is nem vagyok hülye mint a legtöbb asperger szindromás,sőt mérték már IQ szintem is ami meglepően magas lett :139. A tünetek vagy amikben magamra ismertem hogy társaságban gyengén adom elő magam.Félek hogy rosszat mondok és ezért nem merek annyira a témához szólni.Ezenkívül sokáig tudok beszélni olyan dolgokról ami a másikat nem érdekli.Ezt sajnos csak most vettem észre.Gyerekkoromban nem figyeltem orán,mondhatni egy másik világban kalandozott az agyam.Imádóm a történelmet és a földrajzot utóbbiban a térképet képes vagyok orákig bámulni.Sőt néha le is rajzolom őket mert nagyon élvezem.Nem értem,a testbeszédet.Kerülöm a szemkontaktust.Leginkább csak jól ismert emberekkel tudok beszélni de velük se sokáig.Amiben nem hasonlítok aspergen emberre hogy szépen írok nem félek az érintéstől de van mikor csak ugy hírtelen remegek(kicsit) ha egy lány sokáig ér hozzám.Ezenkívül testvérem down szindromával született szóval most tehetetlen vagyok,és amíg kérdéseimre nem kapok választ addig elkeseredett maradok.Ha valaki válaszolna annak előre is megköszönném!
2016. jún. 18. 07:13
1 2
 11/11 anonim válasza:

Az a helyzet, hogy hasonlóan érzem magam én is. Mindössze néhány nappal ezelőtt olvastam az Asperger-szindrómáról, és a tünetek nagy részében én is magamra ismertem. A teljesség igénye nélkül:

-A társaságot kerülöm, ha sok ember vesz körül, ideges leszek és menekülni próbálok a szituációból. Nehezen ismerkedem, nem tudok megszólítani másokat. A beszélgetésekbe nem szólok bele, hacsak nem egy általam kedvelt témáról van szó. Olyankor viszont folyékonyan beszélni kezdek, ha nem szakítanak félbe akkor akár szó szerint órákig és nem figyelem, a másikat ez érdekli-e. Ha jelzi felém, hogy nem, azt rossz néven veszem. (Beszélgetés közben viszont képtelen vagyok a másik szemébe nézni.) De ha visszatér a beszélgetés egy általam érdektelen témára, megint elhallgatok.

-Nem szeretem ha megérintenek. Nagyon kevés olyan ember van, aki előtt meg tudok nyílni és akit szívesen ölelek át (jelenleg konkrétan egy).

-Manapság ezt jobban el tudom fojtani (bár még hajlamos vagyok rá), régebben szinte folyamatosan egy képzeletbeli álomvilágban kalandoztam, és tanórák alatt is játszottam, sokszor hangosan is a tollaimmal, vagy akár csak az üres kezemmel is.

-Bizonyos témák iránt kiemelkedő, mások szerint túlzott érdeklődést mutatok. (Több is van; amiről legrégebb óta tanulok és a legtöbbet tudok, azok a dinoszauruszok.) Folyamatosan ezekről a témákról olvasok, ezrével gyűjtöm a kapcsolódó képeket, zenéket a telefonomra. Pár napja is órákat ültem a gép előtt és több száz fényképet töltöttem le Ferrarikról. Az ilyen témákról meglévő tudásom miatt néha tudósnak vagy élő lexikonnak neveznek. A szókincsemet is sokan dícsérik.

-Nagyon sok összetűzésbe kerülök a szüleimmel és általában a külvilággal, amiért sokszor számukra nem egyértelműen beszélek. Én azt gondolom, érthető és logikus amit mondtam, de más nem, vagy félreérti. Gyakran szó szerint veszem a dolgokat.

-Egyszerű hétköznapi feladatok problémát tudnak jelenteni számomra, és különösen sokáig tart végrehajtanom őket. Ide hadd ne kelljen példát említenem.

-Érzelmeket kimutatni szinte képtelen vagyok. Pozitívat semmiképp, de a haragot is csak elnyelem magamban. Ha sokat piszkálnak, előbb-utóbb kirobbanok és olyankor nincs kontrollom önmagam felett. Utána pedig jóleső érzés, hogy kiadtam a feszültséget.

-Tantárgyak közül mondjuk a matekkal hadilábon állok, de a földrajzot és történelmet nagyon szeretem. Dátumok, számadatok megjegyzésében legjobb vagyok a családban.

-Ritkán örülök, igazi örömöt csak a kedvelt témáimban való elmélyülés ad. Sokszor vagyok búskomor, évekkel ezelőtt komolyan gondolkoztam az öngyilkosságon. (Állítólag ez is gyakoribb az Aspergeresek közt.)

-Megrögzött, szigorú napi rutinjaim vannak. Ragaszkodom a tárgyakhoz és az állandósághoz, ideges vagyok, ha valami nem úgy történik, ahogy megszoktam. Ami az enyém az csak az enyém, nem szívesen adok kölcsön dolgokat. Kidobni nem engedem a dolgaimat.

Most minden "furcsa" tulajdonságom biztos nem jutott eszembe, arra akartam rávilágítani, hogy hasonló helyzetben vagyok én is. Én mondjuk már inkább szívesen tekintek magamra Asperger-szindrómásként, mert ez legalább megmagyarázná, miért vagyok annyira más, mint a többiek, ami annyi nehézséget okozott már az életemben. Most már csak a bizonytalanság-érzés nyugtalanít, örülnék egy hivatalos véleménynek az állapotomról, de még nem mertem lépni ez ügyben.

Tudom, hogy ez nem igazán válasz a kérdésedre, mert inkább magamról írtam. Hogy Aspergeres vagy-e, azt nem tudom megmondani, csak azt, hogy kb. annyira lehetsz az, mint én. És szerintem nem kell kétségbe esni, ha igen a válasz. Csak átértékelni a dolgokat.

19 fiú

2016. aug. 10. 22:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!