Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valóban értelmileg korlátozótt...

Valóban értelmileg korlátozóttak az Autizmussal élők és az Asperger-szindrómával együtt élők?

Figyelt kérdés

Úgy érzem hiába élek együtt egyik fogyatékossággal akkor sem érzem magamat enyhe fokban értelmileg korlátozótnak.

2 dolgot utálok a legjobban azt ha egy kalap alá veszik a jobb értelmi képességű Aspergereseket, és az Autizmussal együtt élőket az értelmi szintjük alapján.

A másik dolog pedig ahogyan ahogyan leirják a kontroll vizsgálag eredményét a fogyatékkossággal élőknél azt, hogy pl. Autizmusban szenved BNO kód alábbi besorolása szerint. Az igazi szenvedés nem a Fogyatékosság jelenlétében van, hanem az esélyegyenlősség hiányában van benne ami lelkileg okoz fájdalmat. Meg a súlyos betegségnél is amikor a legerősebb fájdalom csillapitó sem szünteti meg iszonyatos és pokolian erős testi fájdalmat.

És ezt gondolom érzékszervi, testi, és mozgásszevi fogyatékossággal együtt élőknek sem esik jól.

#megállapítás #korlátozóttság #Autizmusnál.
2012. júl. 30. 13:20
 1/6 A kérdező kommentje:
Annyit hozzáfűznék, minden követ meg fogok forgatni annak érdekében, ne legyen A-Z egy hétköznapi egyszerű Fogyatékossággal együtt élő személy.
2012. júl. 30. 13:23
 2/6 anonim válasza:

Ha te is Asperger szindrómás vagy, (vagy autizmus spektrumzavar), akkor tudod, hogy ez alapvetően nem az értelmi képességgel függ össze, hanem a viselkedéssel.

A diagnózisban a "szenved" szó valóban nem a legszerencsésebb, de szerintem lép át rajta. Az esélyegyenlőség valóban már nagyobb probléma, sajnos azzal lenne mit kezdeni, formálni. Sok sikert, ha kiállsz magadért, és azokért, akiknek erre szükségük van.

Megkérdezhetem hány éves vagy? És ha valóban Aspergeres, akkor azt mikor diagnosztizáltáK?

2012. júl. 30. 13:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Múltkor láttam egy dokumentumfilmet a National Geographic-en. Mindig is tudtam, hogy az autisták inkább érzelmileg és viselkedésükben korlátozottak, de ez a film olyan szinten megdöbbentett, hogy napokig ez járt a fejemben. Hihetetlen volt számomra, hogy az autisták a saját bezárt világukban milyen okosan, logikusan, érzelmekben gazdagon gondolkoznak. Ezek után nem gondolom, hogy az autisták értelmi fogyatékosak lennének, inkább azt, hogy nekünk, a "normális" embereknek nem sikerül belelátnunk az életükbe és gondolataikba.

Megtaláltam a videót, de sajnos csak angolul. Azért szerintem mindenképpen érdemes megnézni.

[link]

2012. júl. 30. 15:21
 4/6 A kérdező kommentje:
29 éves vagyok de nem Aspergeres.
2012. júl. 30. 16:07
 5/6 anonim ***** válasza:

Egyes adatok szerint az autisták 70%-a értelmi fogyatékos is, tehát 30% nem az. Az újabb orvosi kódrendszer pedig el fogja törölni ezt az utolsó megkülönböztetést is az autizmus és az Asperger-szindróma között, csak autizmus spektrum zavarként emlegetik. Olyan ez, mintha nem lenne különbségtétel a nagyothallás és a siketség között, a vakság és a gyengénlátás között.

Mi mindentől esel el azáltal, hogy autista vagy?

2012. júl. 30. 17:38
 6/6 anonim ***** válasza:

Én is Asperger-szindrómával élek, és 150 fölötti az intelligenciahányadosom, úgyhogy nem nevezném magamat értelmileg korlátozottnak. :)

Amúgy nézz be az Autispektrum fórumra ( [link] ), itt olyan fiatalokkal beszélgethetsz, akik szintén érintettek Asperger-szindrómával, kisebb vagy nagyobb mértékben.

2012. júl. 30. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!