A szociális fóbia milyen formában jelenik meg gyerekeknél?
Eszembe jutott, hogy amikor óvodás voltam, minden reggel sírtam, miután anyuék ott hagytak a többi gyerekkel. Teljes megsemmisülésként éltem meg, remegtem, féltem, stb. Mindig elvoltam magamban, rajzoltam, és nem igazán akartam a csoporttársakkal barátkozni sem. Csak akkor beszéltem velük, ha nagyon muszáj volt, de az is mintha halál helyett lett volna.
(Általános iskolában is sírhatnékom volt eleinte, csak akkor már kínosnak éreztem és visszatartottam, de amúgy azt akartam hogy megnyíljon alattam a föld.)
Ez lehet valami korai megnyilvánulása a szorongásnak, vagy csak ilyen átlagos gyerekkori dolog, amit a legtöbben kinőlnek? Azért kérdezem, mert egy pár éve tökéletesen produkálom a szociális szorongás összes tünetét, de egyébként is mindig befelé fordulás, nem barátkozós, introvertált típus voltam. :/
Persze, hogy nem, de a "mit gondolnak rólam?" jellegű gondolat, hogy egyáltalán felmerül, lehet, hogy már ovis korban elkezdődik.
Nem tudom, hogy szocfóbos lesz-e, nagyon remélem, hogy nem,de a gyerekem is mondja, hogy "fél" barátkozni a játszótéren. 5 éves, arra gondolok, hogy mitől fél? Miért pont a félelem szót használja? Aztán szerencsére leküzdi ezt a dolgot, de meglepődök, hogy honnan jön, hogy alakul ez ki?
Gyerekkoromban én is így fejeztem ki magam, hogy "félek barátkozni, meg odamenni hozzájuk." Jelenleg, 22 évesen, erősen intorvertált személyiség vagyok, bár nem hiszem, hogy szociális fóbiám lenne, mert pl megfelelési kényszerem nincs, éppen csak mindenkit leszarok és többnyire magammal foglalkozom. :D Jobban belegondolva, a legtöbb ember ijesztően idióta, szóval nem is csodálkozom ezen a "fél" kifejezés használatán, talán a te gyereked jóval okosabb mint a többi és már most látja, milyen társadalomba született... :D
Viccet félretéve, szerintem ez idővel változni fog, ha nagyon radikális megnyilvánulások vannak szociális közegben, akkor már lehet gyanakodni... De nálatok pl, amint írtad is, egy idő után leküzdi ezt, csak eleinte van egy kis "szorongás"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!