Van itt olyan aki kényszerbetegségben szenved? Mániákus kézmosás. Van akinek elmúlt?
Egyébként nem a fertőzésektől vagy betegségektől félek, legalábbis nem fizikailag, hanem hogy ha van egy bizonyos szempontból "rossz" gondolatom, de vannak undorító vagy kegyetlen dolgok amiktől betegesen irtózom, ez lehet saját gondolat v külső inger (pl TV), ilyenkor szorongani kezdek, ha ilyenkor kezet mosok, az teljesen megnyugtat.
De emiatt van hogy egy nap több mint százszor mosok kezet..
A kényszeres kézmosás mögött elképzelhető lehet, hogy van egy szorongásoldó hatás, de valószínű, hogy maga a kényszer még jobban generálja majd a szorongást, és a tüneteket.
A kényszer jellemzője, hogy nem tudsz ellenállni, mert valami " késztet", " kényszerít" rá, hogy kézmosással úgymond eltávolítsd a zavaró dolgokat. Terápiával előhozható, hogy mit is akarsz úgymond " megtisztítani" , magadból, mi az, ami miatt tisztátalannak érzed magad, vagy mi miatt lehet bűntudatod.
Kezelhető a probléma, csökkenthető nagyfokban, érdemes jó szakembert választani, akiben megbízol maradéktalanul.
kényszeres zenehallgatás! Míg más megnéz egy filmet vagy elmegy ki a szabadba túrázni... én zenét hallgatok!
Azt érzem ,hogy a nap 24órájában kell zenét hallgatnom (sokszor emiatt van ,hogy napok alatt csak pár órát alszom)!
Szia!
Én a saját tapasztalatomból tudom írni, hogy visszatérő.
Gyerekkoromban körülbelül másfél évig tartott, nagyon megnehezítette a mindennapjaimat. Előfordult, hogy az ajtónál minimálisan 300x nyújtogattam a kezem a kilincshez, és nem is nyúlhattam hozzá akármikor, csak akkor, amikor "úgy éreztem". Ez a hol indokolatlan, hol megindokolt érzés a legjellemzőbb OCD tünet. Végül egy nagyon erős ellenállás következtében sikerült az ehhez hasonló késztetéseket csillapítanom. Időközben persze (3-4 év), bár ritkábban éreztem a kényszert az efféle kényszercselekedetek elvégzésére, nagyon kicsi mennyiségben még mindig jelen voltak. Majd, amikor egy nagyobb padlóra kerülés sújtott, egyre bizarrabb dolgokat csináltam, pl. gondolati szinten is kényszerem akadt. A kényszerképzetek megjelenése után pl. többször kellett marnom magam, kimondani bizonyos szavakat, amíg nem éreztem, hogy már valóban eleget tettem azért, hogy a kényszerképzetek ne váljanak valóra. Bár tudtam, hogy marhaság, mégis féltem tőlük. Szorongtam. Ezek a kényszerképzetek sokféle jellegűek voltak. Véleményem szerint ilyen formában próbáltam megoldani a magánéletemben lévő gondokat.
Amit tanácsolni tudok a te esetedben, az elsősorban az, hogy remélem eléggé megrémít az én esetem, és megpróbálod a gondjaid okát helyrehozni. Az a forrása mindennek. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!