Mik azok a sztereotípiák, amiket a leggyakrabban aggatnak mentális betegekre, betegségekre?
- azt, hogy jellemgyengeségből fakad a problémájuk és valóban nem is probléma tuti rájuk aggatják.
- meg, hogy "maguknak" csinálják a betegséget, ők tehetnek róla.
- elkönyvelik őket "gyogyósnak" anélkül, hogy a problémájuk súlyát megpróbálnák átérezni
Nekem pl. egy egész "enyhe" (nem, ezt talán rossz szó, mert enyhének nem mondanám, inkább hétköznapibb, valószínűleg gyakoribb) problémám van,(eritrofóbia) gondolok itt arra, hogy lehetnék skizofrén is, az talán még szörnyűbb lenne. Úgy gondolom, hogy ezeket gondolhatja az átlagember. (De lehet, hogy én vagyok sztereotip az "átlag" irányába, lehet, hogy sokkal megértőbbek, csak pesszimistán látom)
Nekem az a kedvencem, hogy aki pszcihológushoz/pszichiáterhez jár, az
-nem normális
-gyenge, mert egyedül nem tud megbirkózni a problémáival.
Több éves terápia után ki merem jelenteni, hogy
-az emberek kb. 90%-ára ráférne terápia, csak nem hajlandó tudomásul venni. Aki már szakemberhez fordul, az annyiban "normálisabb", hogy legalább tudatában van problémájának és a változás szükségességének, nem másokat hibáztat, hanem tesz önmagáért.
-ahhoz kell csak igazán az erő és a bátorság, hogy képesek legyünk segítséget kérni és végigvinni ezt az egyáltalán nem könnyű folyamatot.
- csak hiszti
- csak sajnáltatja magát
- hülye,elmebeteg
- közveszélyes,megbízhatatlan,kiszámíthatatlan
- nagyon ráér,túl sokat foglalkozik önmagával
- gyenge, életképtelen
Ezek egy részét megkaptam,más részét hallottam.
-hülye
-bolond
-be kéne zárni
-hisztis
-szimulál
-sajnáltatja magát
-biztos csak leesett a vércukrod
-mit rinyálsz már megint
-ezt így nem lehet csinálni, szedd össze magad, sdmmi nem lesz belőled
-mi van ha bekattan és megöl vagy kiugrik az ablakon
-gyenge
-semmi baja
-mindene megvan azt nem tud magaval mit kezdeni
-lusta
-eltúlozza
Stb sstb stb
Egy pánikbeteg
- jó dolgában nem tudja mit csináljon
- csak hiszti
- így akarja magára vonni a figyelmet
- sok szabadideje van
- ha kimenne a földekre dolgozni, nem lenne semmi baja
pl mondanak ilyeneket:
- túl sokat agyalsz magadon
- túl sok a szabadidőd
- csak lusta vagy
- túl keveset imádkozol
- túl sokat gondolkozol
- nem akarod eléggé
- csak a figyelemért csinálod
- nem lehet az olyan rossz
Tehát összefoglalva lusta, figyelemért sóvárgó nyomorékoknak néznek... -.-
-
Tyűha, köszönöm mindenkinek! :) Én is mentális beteg vagyok, és ismerem ezeket a mondatokat (túl jól is), de sokkal jobban összeszedtétek és megfogalmaztátok, mint ahogy nekem ment volna. :) Mindenkinek ment a zöld kéz! :)
Második, egyik ismerősöm mondta, amikor meséltem neki a problémáimról, hogy "Senki sem normális, csak nem mindenki kér segítséget." Egyetértek. :)
-Akaratgyengék, a betegséget maguknak generálják
-Lusták
-Gyogyósok
Tökéletesen leírta az első válaszoló, leggyakrabban ezeket a jelzőket aggatják a mentális zavarban szenvedőkre.. :( Pedig sokszor nem is tehetnek a betegségükről.. :( Csak sajnos az emberek többsége nem elfogadó, tisztelet a kivételnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!