Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan viselitek párotok...

Hogyan viselitek párotok depresszióját?

Figyelt kérdés

Egy éve, hogy együtt vagyok a barátommal, együtt is élünk. Amikor megismerkedtünk viszonylag jól voltam még, olyan 3 hónapja kerültem nagyon mélyre. Nekem nem szokatlan, sokszor voltam már súlyos depis, de a párom nagyon nehezen viseli. Sajnos sokszor képtelen vagyok a házból is kimenni, alapvető dolgokat ellátni, sokat fáj a fejem, és hát igen..nagyon nehéz velem. Ő nem nagyon ért meg engem, sosem volt ilyen jellegü problémája, teljesen más személyiség mint én. Eleinte még tűrt nekem, megcsinált mindent helyettem, de beleunt. Amit teljes mértékben megértek. Szedek gyógyszert, de még nem mertem belekezdeni pszichoterápiába. Szóval nem tudom mikor lesz vége ennek az egésznek. Sokat veszekszünk, sokszor megkapom, hogy csak lusta vagyok és ha akarnék tudnék változtatni ezen az egészen.. ne menjünk bele h tudnék e, sok pszichologusnál és pszichiáternél jártam már, mindig csak ideig óráig vagyok jobban.

Nem tudom én mit tennék, ha ő lenne olyan mint én. Én tényleg csak köszönni tudom neki, hogy kitart mellettem.

De kívácsi vagyok, hogy más hogy viseli ha a párja depressziós, pánikbeteg, vagy éppen csak úgy szorong hogy nem lehet a házból kiráncigálni? Mit tud tenni a másik fél? Egyáltalán mi várható el tőle?

22/L

2016. márc. 16. 11:21
 1/5 anonim ***** válasza:

Szülés utáni depresszióval szembesültem, csak ő nem volt hajlandó kezelésre járni. Számára minden rendben volt, sőt, neki ne mondjon meg senki semmit. Agresszív lett. Utána még 4 évig voltunk együtt, kevés jobb és több rossz időszakkal. Végül én magam mentem el pszichiáterhez, mert rám is hatással volt az egész, de az a kevés alkalom is elég volt ahhoz, hogy dűlőre vigyem a dolgot.

Nálad nyilván más a helyzet, de a párod számára nem éppen könnyebb. Én amondó vagyok, hogy ha nem is a kapcsolatért, de magadért vállald a terápiát, mert nincs mire várni. Ez magától nem múlik el, ahogy az esetemben sem.

2016. márc. 16. 11:30
 2/5 anonim ***** válasza:
Én voltam mélyen, egy darabig (évekig) mellettem állt, de aztán már nem tudta tovább csinálni, és elválltunk. Ekkor mentem el pszichiáterhez, aki mellesleg terapeuta is. 5 hét alatt gyógyszerrel és terápiával olyan szinten helyre hozott hogy nem ismerek magamra. Bár előbb mentem volna! Még most is együtt lennénk. :(
2016. júl. 25. 08:56
 3/5 anonim ***** válasza:

Én kevert szorongásos és depressziós zavarral küzdök március óta és szerencsére mellettem kitart a barátom és támogat, de már hosszú ideje nagyon erős bűntudatom van, hogy ezt kell átélnie :( Nagy mázlim van vele, 6 éve vagyunk együtt. Korábban is volt depresszióm, de sose mentem orvoshoz vele, de az is borzasztó volt. Most hogy jött mellé a szorongás, ez így maga volt a pokol, sosem voltam még ilyen rosszul. Ráadásul együtt is lakunk, 0-24ben látta a szenvedést, hogy nem ettem, nem aludtam és mindig az ő vállán sírtam. De mivel a szorongás már jobban megviselt, mint a depresszió így ezzel kénytelen voltam elmenni szakemberhez, azóta már sokkal jobban vagyok, mondhatni újra a régi és csak hálálkodni tudok hogy így mellettem volt.

Az ő szempontjából nézve rossz volt neki ez az időszak, de nem hagyott cserben, éppen ezért mertem bevállalni a pszichoterápiát és a gyógyszert, hogy miatta jobban legyek. Ha már szedsz gyógyszert az jó, a pszichoterápiát is merd elkezdeni, mert segíteni fog! Ne pszichológushoz és pszichiáterhez menj ha nem vált be, hanem keress egy jó pszichoterapeutát, egy olyan képzett szakembert aki tényleg kideríti hogy mi okozza a depit és képes meggyógyítani!

Bocsi, hogy nem igazán a kérdésre válaszoltam, de remélem tudtam segíteni

2016. júl. 25. 10:32
 4/5 anonim ***** válasza:

Az elsőhöz hasonlóan, én is a terápiát javasolnám, ha nagyon nem fekszik bármikor abbahagyhatod.

Egyébként a párodnak próbálj netes cikkeket, tanulmányokat, könyveket vagy dokumentumfilmeket mutogatni a depresszióról, mert a leírásod alapján nincs tisztában vele, hogy ez mivel jár.

Ja és ez csak egy utolsó gondolat, de nehogy már elfogadd tőle a bántó viselkedést csak azért mert "elvisel téged". Persze biztos nehéz neki is, de az ő döntése hogy veled van-e vagy sem, ha úgy dönt vállalja akkor ne rajtad verje le a feszültséget. Persze ebben benne van a tájékozatlansága is, de az se mentség.

2016. aug. 1. 17:54
 5/5 anonim ***** válasza:
Az én párom is depressziós,szorongó,pánikbeteg nehezen fejezi ki az érzelmeit. Ő is ilyen amilyet leírtál.Nehéz Vele mert ellök ilyenkor magától amit nehezen viselek mert én mindenkinek segíteni akarok és rosszul esik ha nem tudok valamiért.Én is hasonló vagyok kis különbséggel.Most Ő van jobban ilyen állapotban előtte meg én. Ja és ezért el akar hagyni. Én lány vagyok.
2016. dec. 19. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!