Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aki nem iszik minden nap, de...

Aki nem iszik minden nap, de ha igen, akkor sokat, az alkoholista?

Figyelt kérdés
2016. márc. 13. 11:17
1 2
 11/17 Phoney ***** válasza:
Leginkább a májad bánja, ha ezt csinálod. Adottságok és szerencse kérdése, hogy hány évig (vagy évtizedig) folytathatod ezt gond nélkül.
2016. márc. 13. 16:25
 12/17 A kérdező kommentje:
A családban ettől súlyosabb alkoholisták voltak-vannak. (mindkét ágon akadt nem is egy, azt hiszem konkrétan az az eset vagyok, ahol a dolog családi halmozódást mutat. eg ugye nagyapám pont ilyen mintázat szerint vedelt, de ő nem tartott szünetet pár órára sem, hanem hetekig tolta eszméletvesztésig, aztán hónapokig semmi, de azért eléggé hasonló a sztori). És hát senki sem halt meg májproblémák miatt, mert ahol cirrhosis is volt, még az a személy is tökéletesen felépült, miután abbahagyta a piálást. Azért akar a franc így lazulni, szerintem elég ocsmány egy szokás, csak nem tudom le lehet-e tenni a piát csak úgy? főleg, ha semmi nem motivál, mert szarul sosem vagyok tőle, a munkámat nem érinti, pénzem pedig mindig van rá, és ugye egyedül élek meg családom sincs, szóval még fel sem tűnik senkinek. Ha társasággal vedelek, sosem mindig ugyanazokkal, szóval még ők sem szúrják ki, meg szerintük amúgy sem gáz, mert ők is alkoholfogyasztók...akik meg nem, azokkal meg sosem iszok ha közös programot szervezünk, csak kávézgatás, vacsorák (alkohol nélkül). Most akkor ebben fogok meghalni? állítólag alkeszek csak nagyon ritkán állnak le, bár én tuti abbahagynám, ha lenne valami kimutatható szervi bajom, de egyelőre semmi. Még egy kis megnagyobbodás sem, és a májenzimeim is normálisak.
2016. márc. 13. 18:34
 13/17 Phoney ***** válasza:

Az két különböző dolog, hogy alkesz vagy-e és hogy az alkohol fog-e megölni, még ha gyakran együtt is jár a kettő. Enyhe alkoholistaként is lehet nagyon sokáig élni (azaz hogyha nincs szélsőséges kontrollvesztés), és nem alkoholistaként is szétverheted a májadat.

Hogy jelenlegi fogyasztási szokásaid hosszú távon tönkreteszik-e a májadat, illetve kialakul-e belőle alkoholizmus (pl mert egyszer majd egy nehezebb időszakban az egyik ilyen hét végén nem lesz kedved abbahagyni az ivást), az orosz rulett, nem lehet előre tudni.

Ami a fügőséget illeti, általánosságban a napi rendszerességgel iszogatók szoktak észrevétlenül alkoholizmusba süllyedni, a te helyzetedben könnyebb észrevenni, hogy eltértél a „menetrendtől”. Hogy a jelen helyzetedben le tudnád-e tenni, azt érdemes kipróbálnod, ha aggódsz emiatt.

2016. márc. 13. 19:20
 14/17 A kérdező kommentje:
köszi a választ, lehet, hogy megpróbálom
2016. márc. 13. 19:29
 15/17 anonim ***** válasza:
Ez nem alkoholizmus, hanem dipsománia (személyiségzavar). Az alkoholizmussal szemben könnyen, gyorsan gyógyítható.
2016. márc. 14. 14:56
 16/17 A kérdező kommentje:
én is gyanakszom személyiségzavarra, de ezt miből szűrted le?
2016. márc. 14. 14:58
 17/17 A kérdező kommentje:
köszi a választ amúgy, most nézek utána, igen elképzelhető
2016. márc. 14. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!