Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tényleg ennyire általános és...

Tényleg ennyire általános és megszokott dolog a mai kamaszok körében az öncsonkítás?!

Figyelt kérdés

Nézegettem az ask.fm-et, és egy fiatal lánynak feltettek egy kérdést, hogy "Vagdostad már magad?". Erre az volt a válasz, hogy "Ki nem?" Olyan lazán, mintha csak az lett volna a kérdés, hogy evett-e már csokit.

Ezen enyhén szólva lehidaltam... Ma már ez a természetes, vagy mi van? Én 26 éves vagyok, és a "mi időnkben" ilyesmiről jóformán nem is hallottunk, maximum magazinokban voltak elvétve cikkek erről depressziós hírességekkel kapcsolatban. Úgy látszik, nagyon kezd eldurvulni a világ.

2016. jan. 2. 05:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%

Sosem lehet megszokott és az iskola rendszer bűne hogy nem fordít kellő figyelmet a gyerekek pszichés állapotára.

Mert az atomfizika és a szerves kémia oktatása az nagyon fontos! De hogy a gyerekek pszichésen szenvednek az kutyát nem érdekli.

2016. jan. 3. 01:34
 12/20 anonim ***** válasza:

Igy van.

Nagyon sok problemas gyerek van az iskolakban.

A gyerekek nem mernek lemenni a sulis pszichologushoz alapbol.A varosomban,eddig nehany gyereket megkerdeztem mar hogy naluk milyen a suli pszichologus. A nagyresze azt mondta hogy aa pszichologus em tud mit kezdeni veluk es a problemaikkal.

Amikor nyolcadikos voltam (egy eve) akkor en is lemereszkedtem a pszichologushoz,es idegbeteg volt.Meghallgatta amit mondtam es elkuldott egy igazi fizetos pszichologushoz.Semmit nem csinalt.Elment az osszes onbizalmam a tanaraimmal szemben mert attol feltemm elmondta nekik az osszes titkomat amit megvallottam neki...

2016. jan. 3. 12:37
 13/20 anonim válasza:
A mi sulinkban is kezd "divatba jönni" a vagdosás. Sajnos én is csinálom, de nem azért mert ez menő. Az osztálytársaim mind jó képességekkel rendelkeznek, közülük is én vagyok a legokosabb. Mondhatni évfolyam első. A tanárok rengeteget követelnek tőlünk és sokszor úgy érzem képtelen vagyok eleget tenni ennek, úgy, hogy az tökéletes legyen. Ha valami nem megy, egyszerűen összeomlok és nem akarok mást csak szabadúlni ettől az érzéstől...mindhiába. Tönkretettem magam a maximalizmusommal és most egy roncs vagyok és már nem akarok élni. Szomorú vagyok és sokat sírok a semmi miatt. De nem foglalkozhatok vele mert muszály teljesítenem különben nem érem el a céljaimat amikhez alapvető a kitűnőség. Azért vagdosom magam mert ha rosszúl vagyok segít és jobb lesz. Az a legnagyobb vicc az egészben, hogy senki nem várja el tőlem a csillagos ötöst. Össze-vissza van ez az egész, de remélem majd egyszer jobb lesz, hiszen ezért kűzdök.
2016. jan. 3. 17:25
 14/20 anonim válasza:
Utolsó vagyok, lemaradt a végéről:13/l
2016. jan. 3. 17:27
 15/20 A kérdező kommentje:
Hogy az általános suliban kitűnő légy, nem kéne felőrölni magad, nem támaszt az akkora követelményeket. Ez még semmi ahhoz képest, ami pl. az egyetem fog rág várni. Nekem úgy tűnik, hogy a tanulási módszereddel lehet valami probléma, pl. szó szerint magolsz be olyan dolgokat, amiket csak megérteni kéne. Ez ügyben szerintem keress fel egy ezzel foglalkozó szakembert/tanácsadót, ha teheted. Milyen irányultságú középiskolába akarsz majd továbbmenni? Olyan tantárgyakra feküdj rá elsősorban, amit majd az ottani felvételin leginkább néznek. A többiből bőven elég az is, ha 4-es osztályzatokat kapsz, az álmaid attól nem kerülnek veszélybe. Hogy ki az évfolyamelső, az meg huszadrangú, jelentéktelen kérdés. Az egészséged előbbre való, mint a jegyeid. Ne gyilkoljad az idegeidet egy vacak jutalomkönyv miatt. A vagdosást meg próbáld abbahagyni.
2016. jan. 3. 19:07
 16/20 A kérdező kommentje:

Most olvasom, hogy ez a dolog sajnos az idősebbeket is érinti. :(

[link]

2016. jan. 3. 23:17
 17/20 anonim válasza:
Én is depressziós vagyok és 15 éves vagyok de már kigyógyulóban vagyok.Nem vagdostam magam sehol én az ilyesmihez túl "nyápic vagyok"én az ajkaimról a bőrt tépkedtem le véresre, meg az arcbőröm kapartam véresre, nem tudom melyik a durvább szerintetek.De már nem kínzom magam sehogy, egyre jobban javul az állapotom.Ilyen fiatal korban azért alakul ki a depresszió mert az embereknek vannak kisebb nagyon gondjai és ezt nem mindig tudja megbeszélni másokkal meg a mai világba már nem olyan a barátság mint amit a TV-ben reklámoznak vagy akár honnan hallasz hogy milyen szép,nem azt akarom mondani hogy ilyen nincs,hanem azt hogy egyre kevesebb.és az emberek nem mindig tudják megoldani a problémákat,legyen az bármi.Manapság olyan sok eszköz van arra hogy le kössük a figyelmünket, ugye? pl.:számítógép,telefon,szerencsejáték,alkohol...stb..és tegyük fel hogy valami miadt bánkódsz, rosszul érzed magad,nem az lesz az első lépésed hogy lerendezed ezt fejben,nem.Hanem félsz ettől a problémától és félre dobod.Aztán ahogy telnek a napok,évek,ez a probléma csak egyre nagyobb lesz benned,de te erről nem feltétlenűl fogsz tudni,átlagosan az lesz hogy nincs kedved semmihez,unatkozol,kicsit bunkósodsz,mit sem sejtve a régi problémárol ami benned van.Aztán ez a régi kis probléma sem unatkozik é szépen egyre nő benned és más problémák szül.Mondok egy példát:van egy probléma amit nem rendeztél és úgy hagyod,elfelejted.Ez a probléma azt teszi veled lelkileg hogy nem lesz kedved semmihez és senkivel sem akarsz beszélni és flegmázol,az a kis icipici kis gond akkorára nő hogy megváltoztat téged és mivel ilyen uncsi vagy és még flegmázol is így nem igazán leszel érdekellt más emberek számára,talán még ellenségeket is szerezhetsz és akkor meg az is megint veszekedés,negatívumokkal dobáljátok egymást,düh,gyűlöletet is kihozhat,és ugye volt az a kis gond,és attol a kis gondtól elkeztél flegmázni,akkor lett pár ellenséged,ezekkel az ellenségekkel folyamatosan vitákba keveredsz és még fizikai sérüléseket is kaphatsztőlük+még ugye rosszú lesik az egész,attol hogy flegmázol nem lesznek barátaid mert egy "köcsög lettél" és ha egy köcsög lettél akkor a nőknél sem jössz be,akkor elkeseredsz,elhanyagolod magad,szomorkodsz,sírsz,és mivel elhanyagolod magad akkor jönnek a sértegetős emberek hogy "fúj de büdös vagy,undorító vagy",aztán rádöbbensz hogy senkid nincs,nem tudod mit csinálj mert már akkorára nőtte magát az a kis gond hogy "matt-ban" tart téged és nem tudsz lépni neked ez már túl bonyolúlt túl érzékeny leszel már azon is elsírod magad hogy lebutáznak,aztán észreveszed hogy hasznod sincs és senkinek nem kellesz és akkor felmerül az öngyilkosság.És gondoljatok már bele egy kis apró gondból egy ilyen nagy lett,ez egy láncreakció szerűség csak a lánc úgy ér véget hogy megöli magát az illető.Meg vannak olyan depressziós emberek mint pl.:az alkoholisták vagy valamilyen káros szenvedély betegek.Ott is ez a szitu,van egy kis gond de nem akarod megoldani,vagy leszarod az egészet majd lesz valami,csak hogy nem lesz semmi ezt az embernek kéne rendezni és akkor nem függne rá dolgokra,azért függ rá az ember dolgokra mert rosszul érzi magát attól a kicsi gondtól,de nem oldja meg mert nem érti legbelül ennek a rendjét és nem tesz semmit,a lelke és a szíve kiabál hogy oldja meg a problémát de ezek a kiabálások süket fülekre lelnek és az ember továbbra is rosszúl érzi magát aztán úgy dönt hogy eltereli figyelmét az alkoholal vagy a szerencsejátékokkal csak véletlenűl se jusson eszébe a probléma.
2016. jan. 4. 20:19
 18/20 anonim válasza:
100%

Én 15 éves vagyok, ismerek pár velem egyidőst, aki “vagdossa” magát, bár ezek az esetek többségében életlen késsel vagy ollóval való karcolgatások.

Legelőször olyan 13 évesen találkoztam ezzel, az egyik osztálytársam az olló hegyét húzogatta végig a csuklóján, de a végeredmény pár halványrózsaszín csík lett. Ez a lány persze aztán mindig felhúzott ujjal járkált, hogy lehetőleg minél többen lássák a harci sebesülést, szóval ebben az esetben szerintem inkább magamutogatásról volt szó. Nyilván volt valami családi problémája, de semmi komolyabb.

Aztán egy évvel később egy másik osztálytársam (akinek voltak más fura dolgai is, leborotválta és festette a haját, 14 évesen cigizett stb) X-eket karcolt a csuklójába, azok se voltak komolyak, meg egyik nap egy kötéssel jött be a felkarján, amire azt mondta, hogy a fa törzse horzsolta meg, de ő és a többiek is tudták, hogy felvágta vagy megkarcolta magát. Ezzel a csajjal is voltak problémák, az anyja nem figyelt rá stb, de itt is leginkább a magamutogatás és a figyelemfelhívás volt a lényeg.

Aztán 15 évesen volt egy másik csaj is, neki tényleg durvább családi bajai voltak, ő a combját vágta fel, és bár sosem láttam magát a sebet, de mikor cseréplte a kötést, abból lehetett látni, hogy itt komolyabb dologról van szó. Szóval az ő esetében megértem, és ő tényleg nem mutogatta magát, sosem szomorkodott látványosan. Viszont szerintem ennek a divathullámnak a hibája hogy az aki szomorúnak érzi, magát, azonnal késhez nyúl, benne van a fejükben, hogy az majd talán megoldja a dolgot.

2018. febr. 2. 05:40
 19/20 KJUsul ***** válasza:

A legfőbb felelősök a facebook és a többi agymosó média. A kislányokból 10-12 éves korukra rűbancot, fiúkból öngyűlölő homokost csinálnak, miközben nemhogy a szexuális életre, még a szerelemre is teljesen alkalmatlanok lelkileg. A vagdosásnak, önsértésnek, kb 80%-ban ez az oka. Persze lehet, hogy van kiegészítő ok: családi viszályok, verés és szexuális bántalmazás, szeretetlenség stb.

A maradék 20%-nál egyértelműen a családok széthullása miatti pszichés zavar áll a háttérben. Nem feltétlenül a válás: a szülők közötti oktalan gyűlölködés (aminek számos oka lehet: felelőtlen szexuális élet, éretlen viselkedés, egymás nem ismerése) a gyermekekben rettenetes bűntudatot kelt, az önvád sokszor az egekbe hág, a gyerek személyisége eltorzul és bántani kezdi magát.

Sajnos ma a 8-20 év közöttiek legalább 10-17%-a teszi ezt.

2018. ápr. 8. 13:54
 20/20 anonim ***** válasza:
"Sosem lehet megszokott és az iskola rendszer bűne hogy nem fordít kellő figyelmet a gyerekek pszichés állapotára." Az iskola dolga az OKTATÁS. A gyermek egészségéről -legyen az testi vagy lelki - nem az iskola köteles gondoskodni, hanem a SZÜLŐ.
2018. máj. 17. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!