Ezzel a problémával érdemes pszichológushoz mennem? Vagy ezt magammal kell lerendeznem?
Nehéz megnevezni a problémámat. A lényeg, hogy hiába van szerető családom, egy párom akit imádok, jó állásom, néhány jó barátom, én ezt nem tudom kiélvezni, mert folyamatosan szorongok és idegeskedek valami miatt.
Pedig úgy érzem, nagyon szerencsésen alakult az életem. Jó családban nőttem fel, anya-anya-testvér, soha nem bántott senki senkit, szeretetben neveltek. A rokonságunk is nagy, törődünk egymással, nagyon szeretem a családomat. Gyerekkori traumám sem volt.
A suliban mindig jó tanuló voltam, felvettek a gimibe, ahova szerettem volna járni, majd ugyanígy egyetemre is. Elvégeztem különösebb gondok nélkül, majd a mesterképzést is, 1 hónappal később pedig nagyon jó állást találtam.
Párom viszonylag későn lett először (20 évesen), de vele együtt vagyok azóta is, 5 éve. Nagyon jó a kapcsolatunk, kisebb vitáktól eltekintve nagyon megértjük egymást, nagyon szeretem és ő is engem.
És mégis, mégis... 25 éves vagyok, úgy érzem 25 éve folyamatosan szorongok, izgulok, idegeskedem, és emiatt nem tudok felhőtlenül örülni semminek, mert mindig a következő gondon jár az eszem.
Az általános iskolát úgy csináltam végig, hogy rettegtem bemenni, féltem a tanároktól, és a többi gyerektől is (ez már oviban is megvolt...). Féltem, hogy csúfolni fognak (pedig nem tették), féltem, hogy rossz jegyet kapok (pedig azért sem szidtak le otthon, ha becsúszott néha egy), féltem, hogy nem tudok megfelelni... Gyomorgörcs reggelente...
Gimiben ugyanez, csak azért enyhébb változatban. Viszont itt jött be egy furcsa dolog, amivel nem tudok mit kezdeni... Minél jobban izgulok egy megoldandó feladat miatt, annál tovább halogatom, csak ülök felette és lebénulok, képtelen vagyok nekikezdeni, vagy írok 5 sort, de azt is kitörlöm, mert mi van, ha nem jó? Egyre kevesebbszer írtam házit, amitől még jobban gyötrődtem. Kívülről lustaságnak tűnt, oszt.társaim irigyeltek is, hogy "bezzeg az XY lesz**ja, nem tanul semmit, mégis jól megy neki!" De én eközben rettegtem az elmaradt házik és a feladatok miatt, gyomorgörcsöm volt, ami miatt valahogy még kevésbé tudtam nekiállni...
Egyetemen ez abban nyilvánult meg, hogy minden beadandót az utolsó pillanatban írtam meg, pedig előtte akár napokig ültem felette (és nem csináltam közben mást, nem Facebookoztam vagy ilyesmi), míg a végén sokszor elbőgtem magam...
A párkapcsolatom is stresszes, hiába kellene hihetetlenül boldognak lennem, hogy ilyen párom van. Félek, hogy elhagy, hogy talál jobbat, hogy a megunja az idegeskedésemet és pesszimizmusomat...
A munkahely a legújabb téma, mert csak 3 hónapja dolgozom teljes állásban. Ez is nagyon stresszes nekem, pedig rendes egyelőre a főnök is, kollégák is, és nem is hibáztam nagyot.
Nem tudom, miért ilyen a személyiségem, de már egyre nehezebben bírom, mert a saját jókedvemet rontom el mindig... Szerintem az az alapvető baj, hogy mindenkinek mindenben próbálok megfelelni, kicsit maximalista is vagyok, és amikor rájövök, hogy nem tudok tökéleteset csinálni, akkor begörcsölök és leblokkolok...
Pszichológus tudna vajon segíteni? Vagy én magamon, valami módszerrel...? Esetleg más van hasonló cipőben?
Köszönöm, és bocsánat, hogy ilyen hosszú lett. Jól esett leírni...
25/L
Szia!
Köszi a választ, várom a bővebb kifejtést. :)
Az első vagyok. Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha belinkelem egy kérdésemet. Holnap kikeresem, de hogy betartsam az ígéretem, azért írok ma is:
Valamiért úgy érzem, van valami a háttérben, amiről nem írsz. Amiket írsz, az nem magyarázza, miért szorongtál pl. annyira általánosban. Másrészt, amiket írsz, azok klasszikusan depresszió-szerű tünetek: látszólag minden rendben van, de minden külső ok nélkül letört vagy, szorongsz. Biztosan segítene egy pszichológus szerintem.
Egyébként, ha jót akarsz magadnak, felejtsd el a "kellene" szót! ("boldognak kellene lennem") Biztos, hogy megvan minden, amire vágysz? Nem lehet, hogy csak meggyőzted magad róla, és közben mélyen belül valami egészen mást akarsz?
Szia!
Ha még aktuális a kérdésed, szívesen megosztom veled a gondolataimat.
Lehet hogy szõrszálhasogató, de feltūnt, hogy 25/L-t írtál a kérdésed végére, ami azt kommunikálja számomra, hogy egy 25 éves LÁNYKÉNT definiálod magad. Miközben Te már javában NÕ vagy, legalábbis az életkorod alapján már jó ideje!!!
Végy egy jó üveg bort, egy gyertyát vagy kettõt, és ülj le magaddal egy csendes estén, amikor üres a ház, halálegyedül. Hangolódj magadra, érezd a feelingjét, érezd magad a legfontosabb embernek a világon, érezz magaddal olyan bizalmat, amilyet csak a képzeleted elbír. Kerülj ihletett állapotba, legyenek kérdéseid. Tedd fel magadnak a kérdést: miért kelek fel minden reggel? (azért mert kell?? vagy van esetleg nemesebb tõrõl fakadó motivációm is?) boldog vagyok? (a választ kendõzetlenül õszintén!) mi(k) a boldogságom oka(i)? az vagyok most aki lenni szerettem volna vagy pedig az, akinek a családom elfogad? önmagam vagyok, vagy szerepeket játszok és színészkedem? (régebben pl. jó tanuló, anyuci és apuci szeretett leánya, késõbb jó barátnõ/szeretõ/pár?)
Vannak hasonló helyzetben lévō ismerõseim, akik mint Te, úgy hiszik, mindent megkaptak az élettõl és mégsem érzik magukat teljesnek. Namármost. Az, hogy neketek a társadalom által az van a buksitokban, hogy csak mert volt szeretõ, békés családotok, van harmonikus párkapcsolatotok, tanultatok stb még nem jelenti azt, hogy nincs jogotok (azt érezni mint pölö egy bántalmazotf gyereknek vagy egy hátrányoshelyzetū éhezõnek) a hiány érzésére, vagy a sértettség vagy egyéb ilyenre. Nem szabad bedõlni ezeknek.
Szerintem keress fel egy pszichológust, én is járok, és szerintem a legszuperebb lelkületū embernek sem hátrány. Ha meg benned felmerül ez, akkor pedig egyértelmū a kérdésre a válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!