Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pánikbetegek, veletek is...

Pánikbetegek, veletek is szokott ilyen lenni?

Figyelt kérdés

Egész nap rosszul vagytok, szédültök, ájulásérzetetek van és gyakran megy fel a pulzusotok? Nekem nem jön elő a pánikroham, mert megtanultam kontrollálni, de egész nap remegek, szorongok, nehezen kapok levegőt és úgy érzem, bármikor előjöhet egy nagyobb pánikroham. Régebben egy nap többször is engedtem, hogy előjöjjön, de már valamilyen szinten tudom, hogy nem fogok elájulni és nagy levegőket veszek, így nem hagyom, hogy rosszul legyek. Nektek, pánikbetegeknek nem kell mondanom, hogy mi mindent beképzel magának ilyenkor az ember, minden vizsgálaton átesik és még utána sem hiszi el, hogy nincs szervi baja. Annyira borzalmas, mert nem hiszem el, hogy ennyire rosszul legyek ettől az egésztől minden áldott nap:( Ti is így vagytok/voltatok vele? Most hogy érzitek magatokat?

17L

2010. márc. 12. 14:33
1 2 3 4
 11/34 A kérdező kommentje:
Igen, mikor elestem, akkor fájt a fejem, de felálltam és nem is foglalkoztam vele, csak anyuék nagyon elkezdtek aggódni, meg mondták, hogy úristen, mi van, ha komolyabban bevertem a fejem és később rosszul leszek, meg ilyenek és akkor hirtelen szörnyen elkezdtem pánikolni, halálfélelmem lett. A nyugtató..nos, Valeriana-t beszedtem néhányszor, egyszer volt egy ilyen jó pár napig tartó gyomorfájásom, ami egyértelmű, hogy idegi alapú volt, de nagyon szenvedtem tőle és elmentem orvoshoz, hogy adjon valamit, mert nagyon fáj. Mivel Ő ismer engem, tudja, hogy sokat stresszelek a suli miatt, mondta, hogy az idegeskedés miatt fáj a hasam és hogy ajánlja a Valeriana nyugatót. Anyu kiváltotta, aztán Ő is szedett belőle, meg néhányszor én is, de csak mikor rám jött a pánikroham vagy akkor, amikor nem tudtam elaludni, mert szorongtam. Nem szedtem belőle sokat, nem is éreztem a hatását, legutóbb olyan 1,5 hónapja szedtem be belőle, mert felidegesítettem magam egy barátnőmmel való veszekedés miatt, de nagyon rosszul lettem utána, mert nem tudtam sírni, lenyugodtam, de még tovább remegtem és azóta nem szedtem be egyszer sem. De nem a szedése óta vagyok rosszul, anyu többet szedett, egész dobozokkal és már nem szed, de nincsenek elvonási tünetei. Ez az "elvesztem a külvilággal való kapcsolatot" viszont megőrjít, minden olyan fura és gyakran rámjön ilyen félelem, hogy megőrülök, mert mindent olyan furcsának találok. Nehéz elmagyarázni, anyunak is csak úgy tudom elmondani, hogy "Olyan, mintha nem lennék ott, ahol vagyok", tehát ilyen ijesztő érzés, mikor elgondolkodom, hogy úristen, én mit keresek itt.
2010. márc. 12. 15:14
 12/34 A kérdező kommentje:
Ez a szédüléses rosszullétes izé akkor kezdődött ilyen komolyan, mikor megfáztam, influenzaszerű tüneteim voltak és aztán 2 hétig megállás nélkül iszonyatosan fájt a fejem, d eúgy, hogy nem tudtam felkelni. Aztán elmentem suliba, utána jött a téli szünet, megint elkezdett fájnia fejem és a karácsonyt is ágyban szenvedve töltöttem, megjelent a szédülés is. Elmentünk fül-orr-gégészhez, nincs semmi. Elmentünk neurológiára, beutaltak CT-re. Megjött a CT eredmény, nincs semmi. Nem múltak el a tüneteim, elmentünk szemészhez, hátha. Ott azt mondták, van egy 0,75-ös dioptriám, de nem biztos, hogy kell szemüveg, majd menjek vissza később. Utána elmentünk egy másik neurológushoz, aki kért egy MRI vizsgálatot. Voltam MRI-n, múlt héten jött meg az eredmény, hogy nem találtak semmit. De még mindig nem hiszem el, hogy nincs semmi bajom, mikor ennyire rosszul vagyok.
2010. márc. 12. 15:22
 13/34 anonim ***** válasza:

NE HIDD EL! NEM VAGY PÁNIKBETEG!

Nem mindenkire hatnak ugyanúgy a gyógyszerek. Ezek elvonási tünetek. Higyj nekem kérlek! Tudom miről beszélek. Én is pánikolós vagyok, és évekig szedtem a Valeriánát pont úgy, ahogy te, csak amikor szükségem volt rá. Nem vettem észre, mikor szoktam rá. De egyre gyakrabban kellett, mert egyre gyakrabban voltak olyan pánikos rosszulléteim, amiről te beszélsz. Aztán egyszer leesett a tantusz. Órák óta remegtem mint a kocsonya, napokon át, 1 héten át. Ettől persze beijedtem. A szívem majd kiugrott a helyéről. Fülzúgás? Az nincs? Mert nekem volt. Aztán rángani kezdtek az izmaim. Erősen tartottam magam, de akkor már minden nap szükségem volt Valeriánára a "pánikrohamok" miatt. De elfogyott. Olyan rosszul voltam, nem bírtam elmenni venni. Nem is bántam, végülis nem akartam én rászokni. Akkor már rég rászoktam, csak nem tudtam róla. Akkor jött az izomrángás. És akkor elkezdtem nézelődni a neten. Köhögtem és hőemelkedésem is volt, szóval nem volt könnyű dolgom. Kezdtem a tüdőrákkal, a Tbc-vel, stb...Aztán úgy hajnali 4 felé, mikor már az arcomban is rángtak az izmok, eszembejutott, mit mondott nekem a barátom a Valeriánáról. nem örült hogy szedem. Hirtelen elhagyáskor elvonási tüneteket okoz. Na jó, de én nem szedtem rendszeresen. Megnéztem a dobozt: 50 db. Kb. 2 hónap alatt elment. Ekkor döbbentem meg. Én azt hittem, heti max. 1-2-t szedek. De NEM!

Elkezdtem kutatni, mik is azok a nyugtatóelvonási tünetek.

Hát ez, amiről beszélsz. Az ijedt ember az ijedt, lezsibbad a karja, az arca, stb...De nem fog úgy kóvályogni, mint egy drogos! És legfőképp az állandósult remegsé. A pánikroham nem tart napokon át! Képtelenség! EZ ELVONÁSI TÜNET! Ha most meg bírnád állni, és nem szednél be az első ijedtségre, az első remegésre nyugtatót, megmondom mi lenne:

Fokozatosan kéne csinálni. Mondjuk 1 hét alatt egyre kevesebbet. de aztán vége. Nem szabad egy szemet se bevenni. És akkor jön a pokol. De ha tudod, hogy néhány óra és soha többet nem jön elő, megéri.

Én akkor már 8-9 órája remegtem mint a kocsonya folymaatosan. (Milyen érdekes, addig mindig eltűnt, ahogy bevettema Valeriánát. Kutyabajom nem volt.) De most nem volt Valeriána. De ha lett volna se veszem be, amikor rájöttem, mi van. Szóval: Az izomrángás is tartott még kb. 8 órán át. Reggel 8-kor kerültem olyna állapotba, hogy el tudjak aludni. Másnap először ébredtem úgy, 1 hét óta, hogy nem forog a szoba. és nem távoli semmi. Az arcizomrángás teljesen megszűnt, de a karomban, a lábamban még 2 napig rángtak az izmok. A szívem is gyenge volt még jónéhány napig. 3 nap után teljesen helyrejöttem. Pontosabban ebből. Mert a hőemelkedés meg köhögés külön történet, az nem képzelt volt, és még mindig beteg vagyok, mert 2 hónap után jöttek rá az atípusos tüdőgyulladásomra.

Szóval azóta soha többé nem vettem be abból a sz...ból. Mert amit nekem a nyugtatóelvonás okozott, az rosszabb volt minden pánikomnál.

Amikor beteg voltál, valószínű akkor is szedted a Valeriánát, hogy lenyugtasd magad. Én is ilyen vagyok, mindig a tüdőráktól, meg hasonlóktól félek, főleg egy ilyen betegségnél, amire alig jöttek rá az orvosok, hogy mi. De már nem szedek rá nyugtatót. Mert nem megoldás. A Valeriána egyenes út volt az erősebb nyugtatóhoz neked, és jó úton haladsz, hogy egész életedre függő legyél.

Légy bátor, és ne hagyd magad! Ne higyj az orvosoknak se!

Átküldök egy linket, ahol részletesebben olvashatsz erről, mert megírtam. És ha Szendi Gábor honlapját megnézed, ott is találsz majd érdekes dolgokat. De hidd el, én nem az ő befolyásukra mondom amit mondok, hogy elvonási tünet, arra is magamtól jöttem rá.

Nem pánikbeteg vagy, csak ijedős meg érzékeny.

Mindez, ami már megakadályoz az életben, a nyugtatóktól van.

Ha nem hiszel nekem, az már a te bajod. Nagyon szeretnék segíteni. Akár privátban is maradhatunk levélkapcsolatban, ha írsz. Segítek, ha le akarsz szokni róla. De persze előbb nézz utána a neten. Hidd el, meg fogsz döbbenni.

2010. márc. 12. 15:53
 14/34 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

[link]

Olvasd el az első linknél a hozzászólásokat is, ott írtam én is.

Nagyon nagy árat fizettem majdnem ezért a felismerésért, majdnem ráment a főiskolám, de végül mivel időben sikerült rájönnöm, mi a baj, képes voltam felkészülni a szigorlatra és 5-ös lett.

Szóval, ha én már kifizettem az árat, neked nem kell. Rájöttem helyetted. Bárcsak hinnél nekem.

Persze az orvosaid nem fognak ebben megerősíteni. Bár ki tudja, a kardiológusom miután kivizsgálta a szívemet, egyetértett azzal, hogy a Valeriána elvonási tünet okozta a szívdobogásokat meg minden mást. A pszichiátered sose fogja bevallani.

Az influenzaszerű dolog nem az volt, de külön kell választandod. Nálam volt kint ügyelet szintén influenza alatt. Mire kiért a doki, semmi nagy bajom nem volt, úgy szégyelltem magam. csak utólag jöttem rá, hogy a nagy szédülés már akkor is azért volt, mert a betegség miatti ijedtemben (jaj, H1N1) kapkodtam be a Valeriánát, de nem akartam rendszeresen, és jött az elvonási tünet. Pokoli volt, pániknak hittem, gyorsan orvost hívni, de akkorra már bevettem a Valeriánát, annyira féltem.

Most tudom már, hogy miért lettem jól, mire kiért a doki.

2010. márc. 12. 16:07
 15/34 anonim ***** válasza:

Igen,stimmelnek a tünetek,amiket leírtál.Én is pánikbeteg vagyok már elég régóta.Először csak kicsit szédelegtem néha,aztán egyre durvább tüneteim lettek,rohamszerűen támadó heves szívdobogás,ájulásérzés,remegés,legyengülés,szorongás,és egyéb fura érzetek,amiket szavakba foglalni sem a legkönnyebb.Én a szívrohamtól szoktam félni,mikor elkezd csak úgy,minden ok nélkül hevesebben verni a szívem.Előfordult,hogy ilyenkor le kellett ülnöm mert már menni sem volt erőm és felhívni valakit,hogy jöjjön értem,mert annyira rosszul voltam és a kezem is annyira remegett,hogy majdnem elejtettem a mobilom.Aztán pár perc múlva teljesen rendbe jöttem és vígan szaladtam haza,mintha mi sem történt volna.Hát,elég kínos és egyben ijesztő helyzeteket éltem át emiatt a tetű pánik miatt,ami olyan,mintha direkt a bolondját járatná velem.

Ráadásul fura az is,hogy a tünetek idővel változnak,néhány tünet elmúlik ,és jön helyette másik,vagy a rosszullétek időtartama vagy időpontja változik bizonyos időközönként.

Nálam is volt olyan időszak,hogy egész nap remegtem,szorongtam ,szédültem,stb, folyamatosan.De próbáltam elterelni a figyelmem,olvasással,zenehallgatással,házi munkával.Ezek az elfoglaltságok sokat segítettek.

Az ataraxot ismerem,én is szedtem,de negyon rövid ideig mert nagyon álmosított és időnként elég ijesztő dührohamot okozott nekem.Én rosszul reagálok a nyugtatókra.Most bétablokkolót szedek (concort).Ez mérsékli a heves szívdobogást,ennek is van egyfajta nyugtató hatása.Ez a gyógyszer sokat segített nekem,mellé iszom szorgalmasan a citromfű teát,ami szintén nagyon hatásos!Meg néha vitaminokat szedek.Már sokkal jobban vagyok,mint 2 éve,a pánikos időszakom kezdetén.akkoriban előfordult,hogy kísérővel sem bírtam elmenni a szomszédos utcáig sem.

Mostanában is minden nap előjönnek fura ,kellemetlen érzések,de valahogy megszoktam,tudom,hogy nagy valószínűséggel nem fogok belehalni.

Bármi furcsát érzel,ne gondolj egyből arra,hogy valami súlyos betegség kerülget,mert csak annál rosszabb lesz.

Lehetsz emiatt rosszul minden nap,hiszen a pánikbetegség tulajdonképpen a vegetatív idegrendszer kimerültsége miatt van.Lassan múlik el.Pihenj,aludj sokat,tartózkodj a stressztől, ne hajtsd túl magad ,foglalkozz sokat olyan dolgokkal,amiben kedved leled ,és meglátod,hamarosan jobban leszel!

2010. márc. 12. 16:15
 16/34 A kérdező kommentje:
De én nem szedtem be 50 darabot, alig szedtem belőle. Én nem szoktam rá, annyitól, amennyit én szedtem be, nem lehet rászokni. Nem azóta érzem így magam, amióta nem szedem, ez elkezdődött és amikor néhányszor rám tört a roham, akkor bevettem belőle, de csak a nagy rohamoknál és nem éreztem késztetést, hogy be kélne belőle vennem. Kedves, hogy így leírtál mindent és próbálsz segíteni, nagyon értékelem, hidd el, de én már elég régóta ki vagyok merülve idegileg, ez nem most kezdődött. Érzem, hogy pánikolok, de már nem hagyom előjönni, inkább próbálom elfojtani.
2010. márc. 12. 16:26
 17/34 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt kihagytam:)

2010. márc. 12. 16:27
 18/34 anonim ***** válasza:

Én se szedtem mindig 50-et. De már akkor rá voltam szokva.

Mindegy, ha nem hiszed, akkor hidd el a pánikbetegséget.

Csakhogy vannak olyan tüneteid, amit nem okoz pánik.

2010. márc. 12. 16:28
 19/34 A kérdező kommentje:
De akkor mi? Mi van, ha valami rejtett betegségem van, amit nem vettek észre és meg fogok halni? Én biztos vagyok benne, hogy nem szoktam rá semmire, mert egy egész dobozból kb 5-7 szemet szedtem be, a többit az anyám. Ha rászoktam volna, akkor nem tartanának már ennyi ideje az "elvonási tünetek".
2010. márc. 12. 16:33
 20/34 anonim ***** válasza:
A kérdéseder válaszolva, igen, sajnos velem is szokott így lenni. De ez ilyenformánár nem is pánikbetegség, mert az nem ilyen. Amikor állandósulnak a tünetek, az már súlyos szorongás. Éni smindig ezen agyalok, hogy hogy a fenébe lehet, hogy ilyen drasztikus tünetek mögött nem áll szervi ok. Tényleg hihetetlen. De lehet, el kéne fogadnunk. És akkor elindulhatnánk előre. Nem tudom. De nem vagy egyedül. Tarts ki!!! " Nem eshet örökké!"
2010. márc. 12. 16:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!