Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogy küzdjem le a pánikbetegsé...

Hogy küzdjem le a pánikbetegséget?

Figyelt kérdés

Azt hiszem pánikrohamaim vannak (bár nem vagyok teljesen biztos benne) és nem tudom mit tegyek. Pár hete kezdődött és napról-napra rosszabb. Pár éve volt már hasonló, de akkor elmúlt.

Folyamatosan zsibbad valamim (vagy a hátam, a karom a lábam), gyakran fáj a fejem, remegek, szédelgek, sokszor szenvedek álmatlansággal, fulladok stb. Folyamatosan rettegek a megőrüléstől, menekülési vágyam van. Azt érzem, hogy kifutnék a világból, elbújnék mindenki elől. Illetve elég gyakori a halálfélelmem is.

Minden nap egyre rosszabb, egyre jobban félek, hogy belebolondulok, és egyre kevésbé bírom az embereket. Levert és fáradt vagyok, és mindent unok, semmihez sincs kedvem.

Szedek gyógyszert (kedélyjavítót), de már az sem használ, az orvosom pedig igen ritkán tud fogadni.

Mit tegyek?

2015. aug. 13. 10:10
 1/5 anonim válasza:
Nekem is voltak pánikrohamaim nem tudtam a kapun kivülre se menni. Elöször a párommal mertem menni mindenhova nem mertem elindulni egyedül még a boltba se. Ha ki mentem az utcára kb egy méter után rosszul lettem hevesen vert a szivem szédültem minden bajom volt. Voltam dokinál de azt mondta hogy menjek valamerre rokonokhoz kirándulni vagy ha megtehetek költözzek el. Elmentem rokonokhoz de ott se volt jó. Most elköltöztem nagyon jól érzem magam igaz idő kell hogy jobb legyen de már elmegyek egyedül is a boltba, postára ide oda
2015. aug. 13. 12:34
 2/5 anonim ***** válasza:

1./ Ne küzdj, mert attól csak romlik.

2./ Bogyókkal sem lehet megoldani.

3./ Megfelelő, mélylélektani terápiával (KIP, ego-state, regresszió, Bradshow, Rossi, Ericksoni, stb. módszerek) gyorsan megszabadulhatsz tőle. Legalább ismerd meg ezeket a módszereket, a NETen megtalálod, azt is, aki ezeket szakszerűen alkalmazza.

2015. aug. 13. 14:44
 3/5 anonim válasza:

Szia!

Amit leírtál az inkább szorongás, mint pánik, de azért leírom, hátha használ. Nekem anno egy doktornő ajánlotta a kórházban, ez egy légzés technika. Baromi egyszerű, bár amikor éppen rohamod van nem könnyű a légzésedre figyelni, ezért eleinte nehezebb lesz, de megéri. A lényege, hogy a pánikrohamot a hiperventilláció (felgyorsult légzés) okozza, ez váltja ki gyors szívverést és az összes többi tünetet. Tehát, ha a légzésedet lassítani tudod elmúlik a roham. Én anno többféle gyógyszert kaptam, de nem akartam -főleg ilyen- gyógyszereken élni. Tehát a légzéstechnika: LASSAN belégzés, közben számolsz: be, 2, 3, 4, kilégzés ki, 2,3,4,5 kis szünet és elölről. Nem elírás, a kilégzés eggyel hosszabb. Mint mondtam roham közben elég nehéz légzésre figyelni, ezért érdemes a gyakorolni, akkor is, amikor nyugi van. A másik dolog: a pánikroham a fejedben keletkezik, akinek volt már az tudja, milyen érzés, azt, hogy meg fogsz halni, hogy nincs segítség te beszéled be magadnak, akármilyen hülyén is hangzik. Emlékezz vissza miket gondolsz, amikor épp pánikrohamod van. Na, most ahogy ezt el tudod hitetni magaddal, el tudod az ellenkezőjét is. Mondogasd magadnak, hogy nem lesz baj, mindjárt elmúlik. Nekem az segített sokat, ha arra gondoltam, hogy volt ilyen már máskor is, akkor sem haltam bele, nem történt semmi rossz, elmúlt. Ne hajtogasd magadban, hogy úristen rosszul vagyok, mi lesz velem, itt a vég. Nincs itt, és képes vagy megállítani, kis rutinnal már megelőzni is. Ha érzed, hogy kerülget a roham azonnal kezd el a légzés technikát és tudatosan nyugtasd magad közben. "Mellékhatásként" magabiztosabb leszel, ha tapasztalod, hogy nem a roham uralkodik fölötted, hanem képes vagy te irányítani azt, és ez nagyon sok erőt ad. Nekem hetek alatt elmúlt a pánikbetegségem ezzel a technikával. Azt viszont tudni kell, hogy aki hajlamos rá, annak stresszesebb, szorongós időszakokban ezek újra és újra előfognak jönni, sajnos a szorongás utat talál magának, tehát érdemes különböző stresszkezelő dolgokat kipróbálni, ez lehet mozgás, meditáció, akármi, ami segít levezetni. Ha egy mód van rá ne szedj pszichiátriai szereket, a legundorítóbb, alattomosabb drogok, és még függőséget is okoznak. Ezt persze a dokik nem szokták elmondani. Van egy gyógynövényes készítmény, ami nekem nagyon jó volt, bár inkább depresszióra, levertségre ajánlják, de hangulatjavító hatása is van. Remotive Extra a neve, viszont fényérzékenységet okozhat, ezért ha nyáron-tavasszal szeded védened kell magad a direkt napfénytől. A gyógynövények gyengédebb hatásúak - de nem tesznek tönkre- ezért nem azonnal hatnak, a Remotive pl 2 hét után kezdi éreztetni a hatását, de érdemes próbálkozni vele, engem nagyon mélyről hozott vissza. Bizonyos gyógyszerekkel együtt nem szedhetők, erre figyelj. Mielőbbi jobbulást kívánok! Kitartás!

2015. aug. 14. 06:20
 4/5 anonim válasza:

Most olvastam, hogy a zacskóba légzés is segít. [link]

Az előbb kimaradt: csomó dokinál jártam, mindegyik azonnal ilyen-olyan gyógyszerekkel akart tömni, volt olyan is, aki egyenesen kijelentette, hogy életem végéig szednem kell ezeket a sz*rokat. Egyetlen doki volt, aki nyíltan kimondta: sem az orvos, sem a gyógyszer nem fogja megoldani problémámat, azt nekem kell. És ez így van. Nem a pánikroham a baj, az csak a tünet. A kiváltó okot, helyzetet kell megszüntetni, akkor lesz csak jobb. Persze rohamokat lehet kezelni, de ettől gyógyult még nem leszel, mint írtam a szorongás meg fogja találni a maga útját, ha sikerül legyőznöd talál más utat. Nekem mostanában pl álmomban jön. Tehát az okot kell megszüntetni, tudom nem mindig egyszerű, mert ezeket a betegségeket nem egy egyszeri helyzet vagy történés idézi elő, hanem huzamosabban fennálló okai vannak, amiket nem lehet varázsütésre megszüntetni. Ezért fontos, hogy tanulj meg és rendszeresen csinálj valamit, amivel le tudod vezetni a sok felgyülemlett sz*rságot.

2015. aug. 14. 06:38
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!! :) Igen hasznosak. :)
2015. aug. 17. 10:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!