Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez szociális fóbia?

Ez szociális fóbia?

Figyelt kérdés

Az osztályomba már nyugodt vagyok, viszont ismeretlen emberek előtt nem merek beszélni, félek, hogy beégek. Ha megállít valaki az utcán akkor nem tudok megszólalni. Fogalmam sincs mit kéne mondanom, ha sok ember vesz körbe általában össze-vissza beszélek és remegek.

Ez már az, vagy egyszerűen félős vagyok?

2015. júl. 30. 02:29
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:

60%-ossal ne törődjetek, elég korlátolt szegény.

Kérdező, sajnos velem is ez van, csak én még az osztálytársaim között is szorongok, meg mindenfajta szemtől-szembeni kommunikációtól a frász kerülget, könyvtárba is alig merek menni. Abból, amit írsz, elég valószínű szerintem, hogy neked is szociális fóbiád van, érdemes lenne ezzel pszichológushoz menni (én is szeretnék, csak nem merek...)

17/L

2015. júl. 30. 20:08
 22/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!:)
2015. júl. 31. 12:18
 23/24 anonim válasza:

Nos, kérdező :)

A félénkség és a szociális fóbia között nagyon súlyos különbségek vannak.

Az átlagos félénkség nem fogja az adott személy életét tönkretenni. Csupán némi feszengéssel jár, annyit jelent, hogy lassan tudsz feloldódni, több időre van szükséged az átlagosnál, de egyébként nincs ezzel problémád és nem zavar a mindennapokban.

A szociális fóbia ezzel szemben hatalmas szorongást képes előhozni a benne szenvedő emberből. Jellemző, hogy ha lehetőség van arra, hogy bármilyen értékelést is kaphat, rettegni kezd. Úgy érzi, mindenki őt figyeli és bírálja. Az énképük nem egészséges, unalmasnak és értéktelennek tartják magukat, gyakran depresszió is társul ehhez. Félnek, hogy bármit amit tesznek, azt rosszul fogják csinálni és csak még jobban meg fognak szégyenülni. Jellemzőek a fizikai tünetek, mint az izzadás, remegés, elpirulás, szédülés, esetleg rosszullét, hányinger, erős szívdobogás...stb. Nem tud a szorongástól rendesen koncentrálni, folyamatosan fél, ha számára ismeretlen helyzetekbe kerül, fél, hogy nem tud megfelelni az elvárásoknak, vagy hogy észreveszik a fizikai tüneteit. Legtöbbször kialakul az elkerülő "technika", ami annyit tesz, hogy próbálja kerülni a számára szorongós helyzeteket, de emiatt le kell mondania jó pár dologról...

A szociális fóbia persze olyan dolog, ami nem múlik, csak rosszabbodik kezelés nélkül. Enyhébb esetben egyedül is képesek vagyunk tenni ellene, súlyosabb esetben mindenképpen szakember segítsége kell.

Én is szocfóbos voltam, rengeteg rosszat megéltem. De végül sikerült tennem ellene :)

Ha gondolod írj privátot :)

17/F

2015. aug. 16. 00:19
 24/24 anonim válasza:

Előző: Na én jól rádírok!

Amúgy aki ebben szenved, nézze ezt a sorozatot:

[link]

Mr. Robot

31/F

2015. szept. 13. 10:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!