Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Félek a múltból bevillanó...

Félek a múltból bevillanó képektol, miért?

Figyelt kérdés
Nagyon rossz gyerekkorom volt, bántalmaztak itthon is (édesanyám), és az iskolában is. Nagymamámnál rengeteg idot toltottem, de nem éreztem ott jól magam, ugyanis az a kornyezet lemaradott volt, és csak oregek vagy nagyom szegény emberek éltek ott. Kényszerítve voltam arra, hogy ott legyek, mert a szuleim akkor utazgattak. Mikor felmentem a másik nagymamámhoz, akkor ott jobb volt, mert a kornyezet is igényesebb, vagy inkább számomra nyugodtabb volt (mégha volt is ott egy beteg a családban). Most már 18 éves vagyok, de az utóbbi idoben ezek a képek térnek vissza, (pedig nem foglalkoztam veluk egyáltalán) és nem értem miért, kényszerképzet formájában, mert rájuk gondolok és félek, hogy újra ilyen rossz átélésben lesz részem, újra átélem a gyerekkori depressziómat és hatalmas szorongásaimat. Visszatérnek a képek, ahogyan a gyerekekkel játszottam ott az udvaron, a sok sírásom, a kornyezetben átélt rossz kozérzetem, és nem szeretném, hogy ezek a képek kísértsenek. Azt sem értem, hogy most már 18 éves koromra, amikor már barátaim is vannak, rendes életem, egyetemre készulok, miért jonnek most vissza a 8 évvel ezelotti torténések? Esetleg poszttraumatikus stressz? De ilyen késon nyilvánul meg? Ja, és pánik beteg voltam.

2015. júl. 29. 13:23
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
szerintem azért jönnek vissza ezek a képek, mert megérett rá az idő, hogy feldolgozd ezeket, ha túl akarsz lépni a múlton és fejlődni, építkezni akarsz.
2015. júl. 29. 13:56
 2/8 A kérdező kommentje:
Erre gondoltam, de ahelyett, hogy feldolgoznám, inkább félek, hogx mihogyha visszaesek?
2015. júl. 29. 14:15
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nem dolgoztad fel, addig BÁRMIKOR visszaeshetsz. Akár 20 év múlva is. Az egészséges személyiségben nincsenek feldolgozatlan problémák.

Érdemes lenne most foglalkozni velük, mert ezek tudattalanul irányítják az egész életed: a munkád, a párválasztásod, és MINDENT! Jobb most a végére járni, mint később, amikor már halmozottan jönnek elő a gondok.

Fordulj szakemberhez, komolyan! Tapasztalatból írom!

2015. júl. 29. 14:23
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

nem fogsz visszaesni.

ilyenkor az a feladatod, hogy megpróbáld a felnőtt éned szemszögéből ezeket a dolgokat feldolgozi. megérteni, mi történt veled, megvigasztalni azt a kis rémült gyereket, aki benned él.

Képzeld magad elé saját magadat gyerekként, és öleld meg, vigasztald meg, mondd neki, hogy már biztonságban van.

A kisgyerekek gyakran hiszik, hogy az ő hibájuk, ha valami rossz történik velük/körülöttük. Ezt is magyarázd el neki, hogy nem az ő hibája.

Ha próbál benned sírni ez a kisgyerek, akkor fordulj felé szeretettel, vigasztald meg, ahelyett, hogy megpróbálnád befogni a száját. Most eljött az a pillanat, hogy meggyógyíthatod a régi sebeket. Legyél magaddal türelmes és szeretetteli. Ha van rá lehetőséged, akkor keress egy jó pszichológust, ha nincs, akkor próbálj magad ilyen lelkigyakorlatokat végezni.

2015. júl. 29. 14:26
 5/8 A kérdező kommentje:
És te valami szakember vagy? Koszi a válaszokat
2015. júl. 29. 14:42
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
nem vagyok szakember, csak én is átestem valamin, ami hasonló, mondjuk nekem pszichológus segített. de magamtól is nagyon rendbe akartam jönni, és rengeteget olvastam a témában. legjobb, ha szakemberhez mész, de ha nincs rá pénzed, akkor is tenned kell valamit, ahelyett, hogy elhessegeted a problémát. vannak módszerek, rá kell jönni, keresni, kutatni kell. Nem te vagy az egyetlen, akinek traumatikus volt a gyerekkora, van rengeteg irodalom, gyakorlat, stb.
2015. júl. 29. 14:49
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is pszichológussal sikerült, és utólag úgy látom, hogy egyedül nem sikerült volna... próbáltam én sokáig, sokféleképpen egyedül, de csak harmincas éveim végére sikerült feldolgoznom a múltam, amikor már ráment a házasságom, és a gyermekem is érintetté vált (emiatt a mai napig bűntudatom van, mert ha korábban feldolgoztam volna, akkor a gyermekem megkímélhettem volna egy csomó problémától).
2015. júl. 29. 17:06
 8/8 anonim ***** válasza:
27%
PTSD gyanús vagy szerintem!
2015. júl. 29. 19:17

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!