Mitévő legyek? Napi szorongások, pszichiáternél pedig nem tudom leírni ezeket a gondjaimat
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__4..
Ez egy korábbi kérdeésem volt, még mindig nem javult a helyzet, és gyakran félelem gyűlölet alakul ki bennem az emberek iránt mostanság, nagyon szemét mindenki akihez közeledni szeretnék, visszautasít, és mivel mások meg sem szólítanak engem, ezért én megyek mindenki után, de pusztán szeretet, vagy figyelemhiányból.
Mostanában egyre gyakrabban szorongok egyedül, és ez két főbb részre oszlik:
Amikor kétezer vagy '95 közötti időkről tesznek említést, akkor hirtelen beugranak az emlékeim a "boldog békeidőkről" amikor nem váltak még el a szüleim, amikor nem kellett azon gondolkoznom hogy mi lessz annak a következménye amit mondok, mert szeretnek, viszont 2000 körül kezdett minden a nyakamba hullani, felelősség, iskola-mi lessz belőlem hova jutok (mindig is tehetséges voltam majdnem hogy mindenben, kivéve a szocializációt, viszont sosem voltam elég kitartó és mindenbe amibe belekezdtem egyből agyondícsértek annyira, hogy könnyebb volt másbol dícséretet szerezni mint abból amibe belefogtam), viszont amikor megszülettem és a tesóm miatt nem válltak el a szüleim addig bármikor odamehettem apához viccelni és ő nevetett, ha elfoglalt volt akkor pedig ott volt anya- most már csak a könny csordul a szemembe pusztán egy két emlék miatt is, és visszagondolni hogy miért nem maradthattam vágyakozó hároméves...
A másik téma ami miatt kiábrándultságot, és szomorúságot érzek csak az pedig a nagy "amerikai idill" még ha hamis is a kép, valahogy mindig a vágyakozás tölt el amikor, arra gondolok hogy hétvégén nagy házibuli van, fos punkzene megy a házban a medencében csomó partiarc, a csajok beszélgetnek én meg megjövök a Haverjaimmal, focis dzsekiben baseball sapiban és lesmárolom a szpke cicát aki megteccik... tudjátok úgy is miről van szó... és ez percekig lebeg a szemem előtt mindig ugyanazok a gondolatok és olyan mint egy szép álomból felébredni amikor tudod már, hogy ébren vagy, de nem veszed észre hogy már nem abban a világban, és miután már észrevettem hogy itt vagyok, még mindig az az érzés van bennem órákig, hogy dejó egy hét múlva indul a repülő a nagy amerikába... lesznek majd vén szomszédok, lesznek pertiarcok, akik hívnak buliba, énis csinálhatok házibulit, az apám focit néz és hülyülünk, az anyám aggódik értem... tudom hogy ezek olyan képek amikor csak álmomban lehetnek valósak de mégis eszembe jutnak.. és nagyon rossz kedvem van ezektől, már már napi szinten szorongok
ha van vmi doki, akkor mondjon valamit hogy mégis mit csináljak, mert mondom én nem "merek" elmenni pszichiáterhez mert nem tudom így leírni neki is ezeket a dolgokat, és ha már ezt elolvasod TE is akkor köszi szépen, ezzel is segítettél már =)
Szia!
Elolvastam a belinkelt kérdésed is és szerintem, Te egy nagyon értelmes hejes srác vagy.
Én úgy gondolom, hogy nem kapod meg azt a szeretetet, amit Te igényelnél. Sajnos a szüleid elváltak és, azt hiszem ennek iszod a levét. De ez még mindig jobb, mintha napi veszekedések lennének a szülők közöt és azt kellene hallgatnod vagy átélned.
Arra, hogy kiugrasz az ablakon ne is gondolj, tudod szinte mindenkinek vannak problémái, amit meg kell oldani, Neked ezt most meg kell oldanod!! Viszonyúlj az emberekhez úgy, mint, ahogy azt Te elvárnád tőlük!
Van benned egy kis önsajnálat, ami így 14 évesen természetesnek mondható, de ne vidd túlzásba. Kicsit állj a sarkadra és légy talpraesettebb! Hidd el mindenki szokott ábrándozni olyan dolgokról, ami elérhetetlen számára, de az egészséges keretek között. Nem kellene sokat ábrándoznod erről az "amerikai idillről", mert sehova nem vezet, helyette menj el futni vagy bármit sportolni!! Na, annak lenne értelme!
Pszichiáterhez pedig nyugodtan menj el, mert Ő sokkal alposabban kifaggatna és a lelkednek is jót tenne. Biztos vagyok benne, hogy ugyan így.. sőt bővebben mesélnél!
Bár elég húzos dolgokat írtál (válás, stb) és én hál istennek nem éltem át ilyet, de a saját tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy én is megjártam a mélypontot.(16)
Az amerikai-idill bennem is él, iskolai bál, jaj fel-kell-kérnem-a-csajt-aki-tetszik-nekem, de egy menőbb csávó már megtette. ismerős? :D
Voltak bizonyos dolgok amiken egész nap kattogtam, a gyomrom olyan görcsben volt, hogy enni nem bírtam, egy fél adag után már - hiába voltam éhes -nem ment le semmi a torkomon vagy 5 percig rágtam valamit.
De azért eleget foglalkoztam a problémákon és még többet a megoldásán, amennyire lehetséges volt, és szerintem 70%-ban igaz, hogy meguntam az egészet, unalmas volt szarul lenni mindig, nyomottnak. 1 év se kellett és visszaálltam olyan semleges hangulatba, vannak jobb napok és rosszabb napok, de minden a normális kb. Én így érzem kb.
bazi fontos a pozitív gondolkodás, az tart életben. Lelkiismeret furdallás nélkül érezd jól magad, sokszor volt, hogy elnevettem magam valami miatt, vagy épp jól mulattam, és eszembe jutott, hogy "bakker, miért nevetek, most szarul kéne lennem". ez nyilván rögtön rontott a hangulatomon már. Szóval ilyenekre ügyelj, ugyan ez nem oldja meg a problémádat, de nagyon sokat segít! Hidd el, ha most jó kedved lenne, fel se tetted volna a kérdést ide, de még csak eszedbe se jutott volna.
Szerintem vegyel egy naplonak valo fuzetet es ird le azt, amit nem tudnal vagy nem mernel elmondani. Mar ezzel egy bizonyos feszultseg is elmulik. Igy lelazulsz egy kicsit. Kesobb elolvashatod azt, amitol feltel, vagy nem volt batorsagod elmondani. Meglatod milyen dolgok azok, amik ennyire kivaltjak benned ezt a szorongast. Ellenorizni is tudod magad, mert lesz osszehasonlitasod arrol, hogyan oldodtak meg problemaid. 15 evesen van eleg gondja az embernek, meg akkor is ha nem valtak el a szuleid! Tapasztalatbol tudom. En is atestem azon, amirol irsz. De megnyugtatlak, hogy tul lehet elni ezt is. Ne azzal foglalkozz elsosorban, amin nem tudsz segiteni. A TE szemeid elott a TE jovod legyen!!!! Tuzz ki celokat, amiket meg KELL valositanod! Egyedul vagy segitseggel! A szuleid biztosan segitenek (akar egyenkent is), ha meg nem az iskolaban is akadhat egy tanar akihez bizalommal fordulhatsz. Talan egy nagybacsi is lehet a csaladban. A jovodet epitsd es ne a multon ragodj! Ami elmult azon mar nem tudsz valtoztatni. Ha sokszor azon gondolkodsz, ami elmult es sirankozol rajta csak magad sanyargatod vele. Szomoru leszel tole. Kulonben errol is irhatsz egy kulon fejezetet. Amit en ugy fogalmaznek, hogy kiirod magadbol a rossz elmenyeidet es a vegen kidobod vegleg! (Szetteped, elegeted vagy lehuzod a wc-n, ez rad van bizva! Csak okosan!)
Azutan vegy egy uj lapot ez kezd el az ELETED ELNI es FELEPITENI! Sajnos hamarabb fel kellett nolnod, mint azt remelted! DE TE ERRE IS KEPES VAGY ES LESZEL!!! Nagyon fontos, hogy bizz onmagadban! A celok kituzeseben legyel nagyon korultekinto. Sok fele celt lehet kituzni. Rovid, hosszu es meghosszabb tavokra. Attol fugg mit akarsz elerni. Gondolom, hogy 15 evesen mar valamilyen kozepiskolaba jarsz. Van valami irant erdeklodesed, amivel kapcsolatban folytathatod tanulmanyaidat. Ha meg keresed azt az utat ami oromet is okoz az kesobb a munkad is lehet, mar sok sikert ertel el. (Peldaul, ha szamitogeppel kapcsolatos dolgok okoznak oromet, akkor ezzel kapcsolatban is kereshetsz celokat, hogy kesobb ezzel dolgozhass.)
Tobb celt is kituzhetsz, de tegyel valmilyen sorrendet koztuk. Akar idoben, akar temaban. Mindent azert egyszerre nem lehet megoldani!
A celjaid elereseert meg kell kuzdened, igy amikor azokat valora valtottad olyan sikerelmenyekben lesz reszed, hogy eszedbe sem fog jutni, milyen volt amikor nem voltal boldog. En ugy szoktam, hogy a celjaimat mindig leirom. Datumot is irok, hogy mikorra akarom elerni! Legyen az akar milyen cel. Ha valami olyan, amiben egyedul nem tudsz donteni kerd ki a bizalmasod velemenyet. Gondolom azert, mert a szuleid nem elnek egyutt, meg lehet toluk velemenyt kerni a jovoddel kapcsolatban. Az olyan celok, amiket meg nem kell megosztani senkivel maradjon a te titkod addig amig el nem erted. Igy nem talasz olyan helyzetet, hogy akar ki is lebeszelne vagy elbatoritana pl. egy jo kapcsolattol egy lannyal. Vagy eppen lenyulna toled. De errol is beszelhetsz peldaul az edesapaddal. Talan egyszer elmeseli az o fiatalkori elmenyeit, igy kozelebb kerulhettek egymashoz. Nekem van egy leanyom, mindenrol el tudunk beszelgetni. Viszont a lanyok viselkedesenek megerteseben az edesanyad is adhat hasznosasbb tippeket. Mint no jobban ismeri a sajat nemet. Fontos, hogy megtalad a hozzajuk vezeto utat, ha ok nem igazan talaltak meg a hozzad vezetot.
Nem ertek egyett veled abban, hogy ha egy lany kozeledni akar, akkor elutasitod! Lehet, hogy egy olyan elmenyt hagysz ki az eletedbol, amit soha nem tudsz meg. Csak az a fontos, hogy rad milyen hatassal van a lany, nem az, hogy ki kezdemenyezett. Meglatod minden a maga idejeben kivilagosodik. Olvass olyan temaju konyveket is, amilyen problemak foglalkoztatnak. Sok mindenre talalsz valasz a konyvekben is. Az elso eved vegen, amikor jarni tanultal tudod hanyszor elestel??? Te nem emlekszel ra, de mindig felaltal es tovabb probalkoztal, addig amig meg nem tanultal rendesen jarni. Igy lesz ez az ELETBEN is! Mindenki kovet el hibat, maskent nem jut elore. A hibak es azok az utak amik nem visznek elore arra valok, hogy tudd nem jo fele jarsz es valtoztatnod vagy valtoznod kell a sajat erdekedben. Neked kell DONTENED a sajat eleted felol, hogy hova, merre keresd a neked megfelelot. Tevedni is fogsz, de ez ne legyen ok arra, hogy meghatralj! Gondold at ujra es keszits uj utat a megvalositashoz!Remelem tudtam valamit segiteni neked.
KIVANOK NEKED NAGYON SOK SIKERT,KITARTAST, SOK ONBIZALMAT ES MINDEN SZEPET ES JOT AZ ELETBEN!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!