Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Félek hogy érettségi szóbelin...

Félek hogy érettségi szóbelin leblokkolok. Mit csináljak, hogy ne fagyjak le?

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok, most érettségizek.

A helyzet az, hogy már nagyon régóta szorongok, de ebben a tanévben sokat erősödtem, még némi önbizalmam is lett.

Elkezdtem jógázni is. Próbáltam a suliban leküzdeni a félelmemet és kiállni az osztálytársaim előtt és felmondani a kiselőadást. Amit eddig még álmomban sem mertem volna. Ha csak belegondoltam kivert a víz. De megcsináltam. Szembeszálltam a félelmemmel.

Nem rég kórházban voltam, pszichiátrián, mert megpróbáltam megölni magam, csak sajna nem sikerült. Ez egy nagyon rossz élmény volt számomra, bent arra gondoltam ,hogy még egyszer megpróbálom és most sikerülni fog! -De aztán kicsit elgondolkodtam, adtam magamnak még egy esélyt, s elkezdtem kicsit másképp gondolkodni. Próbálom a negatív gondolatokat kizárni amennyire csak lehet.... Bár nagyon nehéz, főleg ilyen félelmeket keltő helyzetekben!

Jövőhéten, 15-én kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák és nagyon félek. Szerintem nem fog sikerülni ,attól félek, hogy leblokkolok, vagy rám jön a sírás és nem tudom abba hagyni, vagy elkezdem kapkodni a levegőt és kiver a víz.... Megtanultam minden tételt, szóval nem attól félek ,hogy nem fogoki tudni semmit, csak attól, hogy lefagyok és annyi az egésznek. És akkor elrontok mindent és kezdhetek elölről mindent.

Mit csináljak? Hogyan tegyem túl magam a félelmen? Mit csináljak ,hogy ne fagyjak le? Tudnátok tanácsolni valamit? És ha bepánikolok? Mi lesz?

Félek nagyon! Mit javasolnátok?

2015. jún. 5. 21:28
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia. :) Szeretnél beszélni? Nekem szociális fóbiám van, szóval megértelek..

Tavaly érettségiztem. Ha érdekel, leírom, hogy ment.

2015. jún. 5. 22:09
 2/4 anonim ***** válasza:

Ismerős félelem. Nem tudom milyen a kapcsolatod a tanáraiddal de esetleg próbáld meg tudatosítani magaddal, hogy a középszintű érettségin a saját tanárodnak nem célja megszívatni téged mert magát is beégeti ha te hülye vagy. Szóval ilyenkor abszolút kedvesek, támogatóak, segítőkészek. Azért ez egy megnyugtató tudat lehet esetleg :)

Nekem a legnagyobb mankóm az érettségin egy pici plüss kabalaállatka volt, amit egész végig szorongattam, mintha az életem múlt volna rajta, de jó volt, hogy volt mibe kapaszkodni.

Segíthet még ha magadban amikor erre a közelgő eseményre gondolsz, és tényeg belegondolsz, és érzed azt a ánikot, hogy te ezt nem tudod megcsinálni, akkor esetleg nem hagyod a témát és nem is hergeled magad bele abba, hogy ez nem fog menni, hanem inkább próbáld elemezni a helyzetet. Vizsgáld meg, hogy mik azok a pontok, amiktől jobban félsz(pl hogy kapsz egy kérdést és nem tudsz megszólalni, vagy dadogsz vagy akármi) és próbálj így fantáziában egy megoldást találni rá. Próbálgasd, hogy mitől lesz kicsit könnyebb. Például lehet, hogy kevésbé ijesztő, ha ott van egy szorongatható kabala. Vagy esetleg előre beszélsz a tanárodnak arról hogy mennyire rettegsz és akkor mondjuk az ő támogató mosolya. Vagy egy nyugtató emlékkép. Esetleg egy régebbi siker emléke, amikor ment a beszéd mások előtt. És fontos hogy állandóan tudatosítsd magadban, hogy te tudod az anyagot, szóval tényleg nincs mitől félned, csak ki kell nyitnod a szádat és belelendülsz majd. Menni fog. Mondogasd magadnak hogy menni fog és megtudod csinálni, biztasd magad és semmiképp se szidd, nincs szükség a pesszimizmusra. És a vizsga utánra ígérj magadnak valami jutalmat, mondjuk elmész valakivel fagyizni, vagy akármi apróság, aminek örülsz, és ami tarthatja benned a lelket. És attól függetlenül add ezt a jutalmat meg magadnak, hogy az érettségid hogy sikerült. Így is úgy is megérdemled.

És tudd, hogyha esetleg elakadna a szavad, hirtelen nem tudnád mit mondj, valószínűleg a tanárod támogató kérdéseket fog feltenni ami még nem jelenti, hogy rosszabb értékelést kapsz, ők is tudják, hogy milyen stresszes ez a szituáció és látszani fog, hogy tudod te az anyagot. Kitartás! :)

2015. jún. 5. 22:12
 3/4 anonim ***** válasza:
Beeszel egy fél szem nyugtatót és elsőnek kéred magad, biztos megértik, főleg, ha már a pszichiátriát is egyszer megjártad, csak megengedik, hogy előre menjél, és akkor hamarabb túl leszel rajta. Nem kell végig kattognod mire sorra kerülsz, nekem az volt borzalmas az egészben mert és Sz betűs vagyok a napló végén, igaz nem voltunk sokat 12-en csak, de akkor is várnom kellett mire bejutottam és addigra már ki voltam merülve. De nem kell tényleg félned, csak az agy játssza túl a dolgokat, tudják a vizsgáztatók, tanárok, hogy mivel jár ez és mindenki megpróbál ilyenkor segíteni, ha leblokkolsz sincs gond akkor alá kérdeznek vagy kicsit ők beszélnek, nem emberkínzásról szól ez az egész. És nem éri meg annyira izgulni sem, mert az érettségi az életben egy nagy semmit ér, ezt komolyan mondom. Szurkolok neked! :)
2015. jún. 6. 11:14
 4/4 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is nagyon önbizalomhiányos vagyok, szuicid hajlamom is van, és én is 19 éves vagyok. Épp ma voltam angol emelt szóbelin, és megtörtént az, ami eddig vizsgahelyzetben soha.. totál összezavarodtam, és elkezdtem bőgni a bizottság előtt. Nagyon megalázó volt, de írtó kedvesek voltak a vizsgáztatók, gondolom láttak már ilyet, mondták is hogy a stressz hozta ki belőlem. Mondták hogy sírjak csak, aztán kb egy perc után újrakezdtük a feladatot, és sokkal jobban ment. De mivel én is nagyon zavarban voltam, elég szűkszavú voltam, és bár elég széles a szókincsem, alig tudtam egy-két szaftosabb szót és kifejezést megcsillogtatni. Összességében még mindig rosszul érzem magam miatta, kell pár nap hogy feldolgozzam, de látod, itt vagyok még!!

Tesóm több éve érettségizett, középszinten mindenből, és ő is úgy leblokkolt a törinél, hogy sírt, kivitte a tanára levegőzni, aztán újracsinálta. Pedig ő az ellentétem, nem ilyen gyenge idegzetű.

Simán előfordulhat, hogy te is eljutsz arra a pontra, de ne parázz emiatt, meg fogják érteni, hogy van aki nehezebben viseli az ilyen helyzeteket. Szurkolok neked, menni fog az! :)

2015. jún. 6. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!