Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi a baj velem? Ez betegség?

Mi a baj velem? Ez betegség?

Figyelt kérdés
Kb. Egy hónapja vagdosom a csuklóm. Nem gyakran, eddig 4-5x vágtam meg magam, de eddig csak felületileg "karcoltam" azok a sebek begyógyultak, eltűntek. Most már nem volt elég a karcolás, mélyebb sebet vágtam. Úgy kezdődött, hogy megégette a sütő a csuklóm és..valahogy tetszett. Rá lehet erre szokni? Olyan mint egy függőség? Nem tudom, hogy mi történik velem. Nem komoly, de azt hiszem kezd azzá válni. Nem történt semmi "tragédia" velem mostanság. Tavaly gyűlöltem gimibe járni, mégsem csináltam ilyen baromságot. Senki nem gondolná rólam, igazából én sem értem magam. A barátaim társaságában boldog vagyok (annak kell lennem) de gyorsan megváltozik a hangulatom. Eddig vékony voltam, bármit ehettem. Felszedtem 4 kilót ami megilyesztett, nem koplalok, mert végülis nem vagyok elégedetlen a testemmel..valaki tudja, mi ez?

2015. febr. 8. 17:54
 1/8 anonim ***** válasza:
2015. febr. 8. 17:59
 2/8 anonim ***** válasza:
Ez egy ördögi kör, amiből segítség nélkül nehéz kimászni. Én 1-1,5 évig voltam így, még most is depis vagyok, de már nem karcolgatom magam. Ja, és ott a bőröd sötétebb lesz egy idő után.
2015. febr. 8. 18:00
 3/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a linket..sok kérdésre kaptam választ, bár nálam nem súlyos, de ezek szerint függővé tehet, sejtettem.
2015. febr. 8. 18:07
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Rá bizony, elég könnyen. Olyan, mint egy drog. Amikor megvágod magad, akkor az agyad endorfint termel, hogy csillapítsa a fájdalmat. És ugye az endorfint másik neve a boldogsághormon, tehát ezért baromi jónak tűnhet a stressz levezetésére (az más kérdés, hogy mennyire gusztusos egy szétvagdalt kar). Egy idő után az agyadnak nem elég az eddig kapott endorfin mennyisége, tehát fokozni kell, amit vagy egyre mélyebb vágásokkal vagy egyre gyakoribb vagdosással lehet elérni. És ugye egyre és egyre több kell, tehát jönnek az egyre mélyebb vágások, egyre gyakrabban.

Tapasztalatból mondom, hogy nagyon könnyű rászokni. Én 3-4 hónap alatt jutottam el olyan szintre, hogy mindennap többször igényeltem az egyre növekvő endorfin adagomat, és mikor befejeztem, már egyből azon kattogtam, hogy még, még, még... A mai napig hadilábon állok a vagdosással (6 éve), de volt ebben 2 éves szünet, meg jópár több hónapos is, jelenleg megint csinálom és iszonyú nehéz ellenállni. Most a mélyponthoz képes jól tartom magam, 2 hetente fajul tettlegességig a dolog.

Nagyon alattomos dolog ez a vagdosósdi... Nem is érdemes belekezdeni.

Egy másik kérdésre írt válaszom.

2015. febr. 8. 18:13
 5/8 A kérdező kommentje:
Még most kell leállnom ezzel, nem akarom hogy elítéljenek, azt meg végképp nem, hogy sajnáljanak. Általában erős vagyok, de mikor ezt csinálom, nem gondolkozok.
2015. febr. 8. 18:16
 6/8 anonim ***** válasza:

Csak azokat tudom mondani, mint az előttem válaszoló... Most szállj ki, ameddig tudsz!

Mondjuk tehetsz egy befőttesgumit a csuklódra, és ha úgy érzed, nem bírod tovább... Inkább az mint a vagdosás.

2015. febr. 9. 07:51
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia,

Én lassan már 5 éve, hogy elkezdtem. Ezalatt az idő alatt 2-szer 8 hónapra sikerült letennem, de mindig visszaestem. Most megint próbálok leszokni, mert azt mondták, hogy a következő alkalommal nem lesz beleszólásom, hogy hova megyek. Bár nálam súlyosabb valószínűleg a helyzet és már 2 pszichológust hagytam el.

Amikor a legtöbbet falcoltam, akkor az napi 2+ alkalom volt.

A sebeim mélyek voltak ezért akkorák a hegek, hogy az alapozó nem tünteti el olyan jól.

Remélem, hogy már az elején le tudod tenni és, hogy valamennyire segített a történetem.

Sok sikert!

19L

2015. febr. 9. 10:02
 8/8 A kérdező kommentje:

6-os, köszönöm a tippet, kipróbálom..

7-es, örülök, hogy leírtad a történeted, segített, még ha csak pár percre is, köszönöm. Remélem egyszer sikerül abbahagynod végleg.

2015. febr. 9. 17:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!