Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mindig onnan menekülnék, ahol...

Mindig onnan menekülnék, ahol éppen vagyok, mit tegyek?

Figyelt kérdés
Sehol sem érzem jól magam, semmilyen körülmények között. Az egész életemre jellemző volt, hogy máshová vágytam, nem leltem boldogságomat az adott körülményekben. Mindig azok a körülmények boldogtalanítottak, amik éppen körülvettek. Csak hogy érezzétek, hogy milyen súlyos ez nálam: néhány hónapja eladtam a lakásomat, mert minden boldogtalanságomat annak a lakásnak, annak a környéknek tulajdonítottam, így elköltöztem. Szokás szerint elterveztem, hogy új életet kezdek, tiszta lappal, eldobom régi életem. 5 hónapja lakom az új lakásban és máris azt érzem, amit az előzőben. Azért elég súlyos, ha valaki már a lakását is eladja a mentális zavarai miatt. Jó, nem történt katasztrófa, hiszen most is van lakásom, de akkor is nagyon súlyos ez az állapot. Nagyon szeretnék megszabadulni ettől az érzéstől, de nem tudom, mihez kezdjek. Nem vagyok igazán pszichiáter/pszichológus párti, meg pénzem se lenne rájuk. Azon kívül több olyan embert ismerek, akik csak eljárnak ilyen helyekre, akár évek óta, de semmit nem javultak, zabálják az anti-depresszánsokat, ami néha csak ront az állapotukon, egyszóval ezeket nem tartom megoldásnak. Évekkel ezelőtt én is jártam pszichiáterhez és a gyógyszer csak annyiban változtatott rajtam, hogy pár hónap alatt 15 kilót híztam. Ezen kívül tudom, hogy években mérhető, mire ilyen úton elér valamit az ember, de úgy érzem, nincs rá ennyi időm. Nagyon szorongok ettől az érzéstől, meg kell tőle szabadulnom. Mindig csak mennék és mennék, mindig máshová, messzire. Mit tanácsolnátok? Hogyan tudnék segíteni magamon? Valami olvasnivaló ezzel kapcsolatban? Hasonló helyzetűek véleménye?

2015. jan. 14. 15:43
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ilyenkor borzasztóan dühös vagyok, hogy néhány dilettáns szakember ennyire el tudja venni azok kedvét is a gyógyulástól, akiknek lenne lehetőségük.

Nézd, nekem egy év terápia után gyökeresen változott meg az életem (egy szem gyógyszert sem szedtem), szóval vannak azért jó terápiák is. Csak tudni kell választani...

2015. jan. 14. 18:59
 2/12 anonim ***** válasza:

szia, én pszichológushoz járok, aki nem is írhat föl gyógyszert, de amúgy sem szednék be semmit.

egy terápia nyilván sokba kerül, de neked lakásod van, sokkal gazdagabb vagy, mint én.

és én fizetem a terápiát, mivel mindennek az alapja, hogy legalább valami minimálisan jól érezzem magam. szerintem érdemes befektetni.

nézz utána a neten, szerinted ki lenne a megfelelő neked.

rengeteg különböző technikát alkalmazó pszichológus van, tudsz választani.

ha mégsem szimpatikus az illető, keress tovább.

2015. jan. 14. 20:20
 3/12 A kérdező kommentje:
Igen, van lakásom, meg mellé 90 ezer a fizetésem, amiből 40 a rezsi, egyedül élek, egyedül fizetem. Hónap végén van, mikor nem eszek. Ennyit a saját lakásról. Amúgy ezt ne úgy vedd, hogy nem értékelem, nyilván jó, hogy van, persze. De nem tudok 8-10 ezret egy alkalomért kifizetni még havi 1x se, nemhogy többször, hogy talán értelme is legyen. Szeretnék olyan emberekkel beszélni, akiknek hasonló érzéseik vannak, vagy olvasni valamit, ami kimondottan erről szól. Mást úgy érzem, jelenleg nem nagyon tehetek, viszont sürgősen kezdeni szeretnék vele valamit.
2015. jan. 14. 20:33
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem te nem a hely, hanem magad elől menekülsz. Hogy mi az ok, azt csak te tudod, vagy egy pszichológus elő tudja halászni belőled.

A költözés ezt nem oldja meg, tudod, bárhová mész, a problémáidat, múltadat magaddal viszed, akár a világ másik végére is.

2015. jan. 14. 20:37
 5/12 anonim ***** válasza:
akkor lehet, hogy a munkahelyedről kellene elmenekülnöd, nem?
2015. jan. 14. 20:39
 6/12 anonim ***** válasza:

Keress egy közösséget, szerintem, ahol tudsz beszélni a bajaidról!

Nem tudom mennyire hiszel Istenbe de sokaknak segítenek az ilyen közösségek ahol vannak házi csoportok , tudnak egymás bajairól és lelkileg is feltöltekezhetsz. És van hely ahova úgy is elmehetsz, hogy semmi közöd a hithez. (tudok ilyen helyről)

Mindenkinek joga van boldognak lenni! :)

2015. jan. 15. 07:58
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld felhívni az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt a 137-00 ingyenes hívószámon. Eléred hétfőtől szombatig 9-21 óra között Telekom vagy T-mobile számról.

Ha a környezeteden változtatsz, és nem lesz jobb, akkor ez annak a jele, hogy belül, magadban kell változtatni, rendet tenni. Nyilván ebben a terápia segítene, de írod, hogy nincs rá pénzed. Egyedül is el lejhet indulni az úton. Próbálj relaxálni, írd be a youtube-on, hogy agykontroll relaxáció, és naponta 2-3 alkalommal relaxálj ezekre a meditációs felvételekre. Segít a stressz- és szorongásoldásban. Ha alvásgondjaid vannak, akkor esténként vegyél be gyógynövény alapú nyugtatót (pl. Nervenflege, ezt DM-ben, Rossmannban lehet kapni) vagy kortyolj citromfű vagy orbáncfű teát. Vegyél 100% levendula illóolajat (Kb. 900 Ft, szintén DM-ben kapható), lefekvés előtt vegyél forró ülőfürdőt, cseppents 3-5 cseppet belőle a habfürdődbe, segít ellazulni, közben hallgass valami megnyugtató zenét.

Hallgasd a neten Pál Feri és bagdy Emőke előadásait, olvasd a Nyitott Akadémia önsegítő könyveit. Keress egy hobbit (lehetőleg valami alkotó tevékenységet), és csináld rendszeresen (rajz, kötés, horgolás, sütés, írás, zene stb.)

Legyen napirendet, amihez tartod magad, ez kereted ad az életednek.

Esténként, mielőtt lefekszel, vedd sorra, hogy aznap milyen jó dolgok történtek veled, egész nap figyelj rá, keresd a pozitív élményeket (egy kollégád mosolya, reggel a napfény, ahogy melegíti az arcod, ha látsz egy rigót stb, ilyen apróságokra gondolj). Reggelente úgy kelj fel, hogy mondd magadban (ha egyedül laksz, akár hangosan is), hogy ma lesz egy jó napom, nyugodt maradok, kellemesen fogom érezni magam.

Ha a leírtaknak felét betartod egy hónapig, garantáltan jobban fogod érezni magadat. Mivel te ismered magad a legjobban, a fentieken kívül kitalálhatsz magadnak más, testhezállóbb dolgokat is, amivel megajándékozod magad, ami a fejlődés útján elindít.

2015. jan. 15. 09:46
 8/12 anonim ***** válasza:
Szia! Szerintem nem a lakás, a hely, a környezet meg stb a probléma, így ezeken felesleges is változtatnod. A problémád lelki eredetű, erre kell rájönni, hogy mi is a probléma valójában, mi zavar ennyire belül. A pszichológus téma pedig kényes, mert vannak nagyon jó szakemberek akik igenis sokat segítenek, de értelemszerűen a lelki bajokat nem lehet 2 hónap alatt eltüntetni, mint egy fizikai betegséget. Azt sajnálom, hogy rossz tapasztalataid vannak/voltak, de orvossal vagy autószerelővel is szokott az embernek rossz tapasztalata lenni, mégis tudja, hogy nem lehet nélkülözni őket adott esetben, max máshol kell próbálkozni. Ha pszichiáternél voltál és kezelt gyógyszeresen, az annyiból "jó", hogy felteszem diagnosztizálva voltál valamivel. Így elmehetsz háziorvoshoz is, és kérheted, hogy utaljon be kórházi pszichiátriára, ahonnan továbbirányítanak ingyenes kórházi pszichológushoz.
2015. jan. 15. 10:47
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Mindig lehet kifogásokat gyártani, én is ezt tettem... nincs rá pénzem, időm, energiám, másra kell, stb. Aztán amikor már mindent végigpróbáltam, amit egyedül lehetett, akkor elfogytak a kifogások. Nem csak 8-10 ezres pszichológusok vannak... és igen, van ára, de én például hamar beláttam, hogy ugyanannyi pénzt simán elcseszek másra is, amennyit terápiára fordítottam. Nem nulláról, hanem mínuszból vágtam bele, tele voltam tartozásokkal. És érdekes módon a terápia abban is segített, hogy anyagilag helyrerázódjak, úgyhogy bőven megérte! Most már nem csak vegetálok, hanem élek. Anyagilag, szellemileg, lelkileg egyaránt. Már csak azt sajnálom, hogy nem vágtam bele hamarabb!
2015. jan. 15. 11:17
 10/12 anonim ***** válasza:
0%

Ne haragudj,de teljesen kiakadok az ilyen emberektől.

Jó dolgodban nem tudsz mást csinálni mint nyavajogni?

Sok embernek se munkája,se lakása sincs.

Kicsit nézz körbe mi-ki vesz körül.Lehet ott van a probléma forrása.

Az sztk-ban ingyenes a pszihológus!

2015. jan. 15. 15:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!