Panikbetegsegre 50mg quetiapine tul keves lenne?
(Ekezetekert bocsi, de külföldi a gep.)
Enyhe, heti 1-2 nagyon gyenge panikrohamom van, a doki 100mg-ot akart felirni masodik naptol, de en 50mg-tol szedülök, most mar 3.hete szedem, es meg 50-nel maradtunk. Viszont ennyitöl mar erezhetö javulas volt! Attol felek ez keves lesz a teljes kigyogyulashoz, de ugyanakkor eleg hatasosnak erzem a gyogyszert. 1 het mulva kell jelentkeznem a dokinal. Akarjam 100mg-ra növelni? Betegszabadsagtol felek, nem akarom. Max 1-2 hetig birnam munka nelkül. Vagy nem szedülök idö utan ettöl mar? A panik szinte nincs is, neha jön es gyengen. A fö kerdes, hogy lehet hogy nekem eleg lehet az 50mg, mig masnak a 200mg kell? 185cm/67kg vekony fefi vagyok.
Alapvetően bármelyik pszichiátriai szerről elmondható, hogy az emberek különbözően reagálnak és különböző mennyiségek a hatásosak. Meg különböző hatóanyagok. Szóval amitől az egyik tök jól van, attól a másik semmi változást nem érez. Ha úgy érzed, neked a kisebb adagolás már eleget segít a mindennapokban, akkor minek akarnád növelni? Nem az a lényeg, hogy másnak mi a jó, hanem hogy te hogyan érzed, neked mi a jó.
Az alap megszokott mennyiségek csak az átlag alapján vannak belőve, hogy a legtöbb embernek mennyire van szüksége.
Én 178cm/75kg vagyok rexetint szedek 1x10mg nálam erős volt a roham a mentő el is vitt de a lábamon mentem ki a vérnyomásom 170/110/90 volt a szivem azt hittem kiszakad a helyéről meg nehezen kaptam levegőt csak később fordultam orvoshoz amikor nem javult a helyzet ott mondták hogy ez pánikbetegség felírt nekem 3x0.25mg xanaxot meg 1x20mg rexetint sokat javult az állapotom azóta jelenleg 1x10mg rexetint szefek csak.
A lényege hogy az egész fejben dől el ezt semilyen szervi baj nem okozza csak az agy tudom jól borzalmasan rossz amikor elkap a pánik és az a legrosszabb hogy ha azon jár az eszed akkor csak rosszabbak a tünetek.
Én azt tanácsolom hogy ne szedjél erősebbet hisz azt írtad hogy gyengék a tünetek és erre írt 100mg-ot (az én esetembe pedig fordítva volt).A helyzetet kell kezelni magyarul kimondva megcsinálom és lesz_rom hozáállás legyen meg persze csináld meg amit kell de NE AGYALJ RAJTA tedd magad túl rajta rögtön én nálam ez hozta elő a rosszullétet légy nyugodt csak egy feladatra koncentrálj ne egyszerre az összesre hidd el nekem én ha rosszul voltam szaladtam a wc-re engedtem a fejemre a hideg vizet meg megittam egy fél litert így teljesen rendbe fogsz jönni ne támaszkodj a gyógyszerre idővel rájön úgymond az agyad hogy amit generál annak semmi értelme és nem is figyelsz majd rá/hogy rosszul vagy érzed de nem foglalkozol vele és ez vezet a gyógyuláshoz én minden héten csökkentettem a gyógyszert és nincs szükséem szinte rá jelenleg a rexetint csökkentem a fokozatosság miatt.
Az a lényeg hogy nyugi no para lazulás nincs túlkomplikálás ne bosszankodj semmin ne húzd fel magad és akkor tuti rendbejössz.
Üdvözlettel:sorstársad
Én nem szeretném felülbírálni az orvost, de pánikra quetiapint?? Ez a gyógyszer elsődlegesen skizofréniára és mániás depresszióra való, bár egyre jobban kiterjesztik a hatáskörét, már szorongásra is felírhatják..
Pánikra konkrétan nem indikált és én úgy gondolom, hiba pánikra antipszichotikumot szedni. Vannak erre célirányosabbb gyógyszerek.
A helyedben beszélnék másik orvossal is.
Pánikra inkább antidepresszáns + szorongásoldót szoktak adni.
Egyébként a quetiapin 50 mg-os kezdő adag, igazi terápiás hatás 200-800 mg között van, de ez skizfréniára és bipoláris depresszió mániás fázisára vonatkozik.
Éppenséggel adhatta az orvos pánikra, de ez ún. off label (indikáción túli) alkalmazás.
Persze, idővel kiderülhet, hogy erre a betegségre is kiterjesztik az alkalmazását..
Amit nemtartok szerencsésnek, mert az antipszichotikumok igen komoly gyógyszerek, nem biztos, hogy fűre-fára ezt kéne felirkálni. (én sajnos szedem több, mint 10 éve, akkor bipolra ami azóta nem volt, de képtelen vagyok megszabadulni ettől a gyógyszertől. Próbáltam, de elvonási tüneteim lettek. Így viszont arra vagyok kárhoztatva, hogy egész életemben szedhetem, ha kell, ha nem kell..
Lehet, hogy igazad van, és a kérdező nincs tisztában az állapotával, de azért én úgy gondolom, a skizofrénia és a bipoláris depresszió teljesen más betegség, mint a pánik.
Nem úgy értettem, hogy tévedett az orvos, hanem arra céloztam, hogy egyre inkább gyakori, hogy a pszichiáterek verébre ágyúval lövöldöznek. Ez nem hiba vagy tévedés, csak nem a legmegfelelőbb kezelés.
Hozzáteszem, tény, hogy a quetiapin a szorongást is oldja (tapasztalat), tehát van létjogosultsága, csak nem ez a fő indikációja.
A kérdezőnek pedig azt kívánom, hogy tényleg "csak" pánikbetegsége legyen és nem bipoláris depresszió, vagy pláne skizofrénia.
Jobbulást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!