Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan kellene - ha egyáltalán...

Hogyan kellene - ha egyáltalán kell segítenem egy öngyilkosjelöltnek?

Figyelt kérdés

Bocs kicsit hosszú lesz:

Tehát az illetővel nem éppen a legszorosabb a kapcsolatom, netről ismerem csak. Tegnap rámírt azzal, hogy szilveszter előtt/után meg szeretné magát öngyilkolni. Hogyan tudok neki segíteni? Egyáltalán segítsek neki? Minden segítségemet eddig elutasította, próbáltam lebeszélni, meggyőzni, megfenyegetni, de azzal jön, hogy hagyjam őt békén ez az ő élete, nekem nincs beleszólásom stb. Nem értem viszont hogy akkor miért írt rám és mondta el ezeket ha annyira biztos a dolgában - nyilván tudat(alatti)os segélykérés ez, de akkor miért nem hagyja hogy segítsek? Már ott tartok hogy hagyom a francba őt, ölje meg magát ha ennyire ostobán áll a dolgokhoz akkor meg is érdemli. Ismerek egy lányt aki vele kb 15 éve jóban van, gondoltam hogy szólok neki, viszont akkor kiderül róla nagyon sok olyan dolog amit nem akarna hogy kiderüljön, többek közt, hogy meleg és 26 évesen szűz, depressziós stb. Mit csináljak szerintetek? köszönöm előre is a válaszokat.

2014. dec. 27. 14:35
 1/8 anonim ***** válasza:

szerintem a közös ismerősötöknek szólj a tervéről, esetleg fotózd le konkrétan azt a mondatot, amikor írta hogy öngyilkos akar lenni.

nem kell elkotyogni a titkait. bár nem őrzi túl szorosan, ha egy nap alatt elmondta.

2014. dec. 27. 14:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Számomra olyan komolytalan az, aki bejelenti, hogy X. nap öngyilkos lesz, aztán kikéri magának, ha valaki le akarja beszélni.

Akkor minek jelenti be előre?

Mellesleg azon sértődne meg a legjobban, ha nem próbálnád lebeszélni.

2014. dec. 27. 14:48
 3/8 anonim ***** válasza:
Szájhősködik csak, hidd el. Élvezi a figyelmet.
2014. dec. 27. 14:49
 4/8 anonim ***** válasza:

Miért derülne ki az, amit csak te tudsz? Ki ösztönözne rá, hogy pletykálj el mindent arról, amit csak neked mondott el? Persze ha egyáltalán igaz az, amiket tudsz róla, és ha az öngyilkossággal is nemcsak hiteget,

Szerintem szólnod kell a lánynak, hogy figyeljen oda rá, vagy szóljon a szüleinek, egyéb hozzátartozóinak, mert ha valóban öngyilkos lesz, akkor lelkifurdalásod lesz amiatt, hogy hallgatttál róla, nem beszélve arról, hogy emberi kötelesség is van ilyen esetben.

2014. dec. 27. 14:51
 5/8 anonim ***** válasza:
Én nem foglalkoznék ilyennel sokáig, ez bunkóság az ő részéról, hogy kicsikarja a másikból a figyelmet és benne akar bűntudatot ébreszteni. Ilyen embert kerülj el messzire, ha meg akar halni, akkor tegye meg, de csendben. És ne a másikat zsigerelje lelkileg. Ha meg nem akar meghalni, de gondjai vannak, amik elkeserítik akkor meg kérjen segítséget, ilyen egyszerű, nem tahónak kell lenni a másikkal, utálom az ilyen embereket.
2014. dec. 27. 16:49
 6/8 anonim ***** válasza:

Amikor középiskolás voltam, a legjobb barátnőm csinálta pontosan ugyanezt... kb. 3-4 hetente rájött a hoppáré, és akkor elkezdte hogy "én holnap már nem is jövök suliba, mert kiugrom a koli ablakán" meg "a villamos elé fogok ugrani" stb. Egy idő után elmeséltem otthon anyukáméknak, hogy a legjobb barátnőm miket is mondd. Ők mondták, hogy ne vegyem komolyan, ezzel csak egy kis extra figyelmet akar magának. Én onnantól rá se hederítettem, mikor rákezdett a hülyeségére. És lám... anyukáméknak volt igaza, mert mikor barátosnőm látta, hogy nálam már nem ér el ezzel a viselkedéssel semmit, máshoz fordult a siránkozásával - és itt lett vége a barátságunknak.

Az általad leírtakban én ugyanezt, vagyis hasonló szituációt látom. Sajnos vannak ilyen emberek, akik így akarnak maguknak figyelmet kicsikarni, és eközben nem veszik észre, hogy egy bizonyos fokú lelki terror alatt tartják a másik felet/feleket. Mivel láthatólag téged is foglalkoztat a dolog, így te is a hatása alá kerültél ennek a lelki terrornak, úgy, ahogyan én is 10 évvel ezelőtt. Azt tudnám neked tanácsolni Kérdező, hogy egyszerűen hagyd figyelmen kívül. Csúnyán hangzik, de jobb megoldást nem látok.

2014. dec. 28. 18:41
 7/8 Béla211 ***** válasza:
Én azt tapasztaltam ,hogy aki kikiáltja ,hogy ő öngyilkos akar lenni az nem meri meg tenni csak egy figyelem felkeltés a részéről ,hogy oda figyeljen rá valaki. Vagy hogy elérjen ezzel valamit.Legalábbis akik eddig nekem ezt mondogatták senki nem merte megtenni. Volt aki nem mondta csak látszódott rajta ,hogy valamin őrlődik ő meg is tette szerencsére nem sikerült neki. De azért nyugtasd de ne áltasd és ne hagyd ,hogy ezzel olyan ígéreteket csikarjon ki belőled amiket nem tudsz vagy nem akarsz teljesíteni.
2014. dec. 29. 04:13
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, mindenesetre szólok a közös ismerősünknek a dologról
2014. dec. 30. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!