Segitséget kérnék az érik a szőlő, hulla szilva a fáról népdalok elemzéséhez? A lányomnak kéne segítenem, de én nem értek hozzá. Ha valaki el tudná küldeni ezt a 2 elemzést nagyon sokat segítene!
Érik a szőlő
Hajlik a vessző
Bodor a levele
Két szegény legény
Szántani menne
De nincsen kenyere
Van vöröshagyma
A tarisznyába'
Keserű magába'
Szolgalegénynek
Hej, a szegénynek
De kevés vacsora.
Én így ismerem. Nem értem, mit nem lehet benne érteni. Ősz van, szőlőszüret ideje, s a szolgák, jobbágyok, akiknek menni kell szüretelésre, szegényen, nélkülözve élnek, így nehezen tudnak dolgozni.
Hull a szilva a fáról
Most jöttem a tanyáról
Sej-haj, ruca-ruca, kukorica derce.
Egyik ága lehajlott
Az én rózsám elhagyott
Kiskalapom fekete
Páva tolla van benne.
Ezen nem tudom, mi elemezni való lehet. A kukorica derce jelentésére rákérdezhetnek: kukorica dara. Mint a liszt, csak nagyobb szemű.
Mondjuk azt sem tudom pontosan, milyen elemzés kéne..
Kedves 1-es, inkább ne írj, ha nem tudod mit jelent.
Érik a szőlő: ősi stílusú, pentaton, kétrétegű, tehát - dót kell váltani, kvintváltó, van benne pien (vendég) hang. Ha nem dó váltással énekeljük, dór hangsorra utal de pentaton és ereszkedő.
Hull a szilva: ősi stílusú, pentaton, van pién hang a "fá" hang, de átmenő. Sorszerkezet: ABCD lá pentaton ereszkedő stílusú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!