Kognitív terápiát csak pszichoterapeuta végezhet?
Ezt találtam:
"Kik végezhetnek kognitív terápiát? Kognitív terápiát végezhet a magatartásterapeuta módszerspecifikus képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, továbbá az általános pszichoterapeuta képzettséggel rendelkező orvos és pszichológus, akik legalább alapszintű kognitív terápiás képzettséggel és jártassággal rendelkeznek."
ezen az oldalon: [link]
Eddig nem javulok és nem merek rákérdezni. :/ Meg nagyon nehezen nyílok meg, és félek hogy pont emiatt nem fog tudni segíteni..
De köszi. :)
Ez egy lassú folyamat. Én is tapasztalom, hogy néha mintha semmi se változott volna, pedig már jó ideje és elég intenzíven járok, máskor viszont rácsodálkozom dolgokra hogy jé ebben van valami, ezt már ösztönösen jobban csinálom, mint régebben. Szóval nem feltétlenül kell meglepődni azon, hogy nincs az elején javulás és valóban lassítja a dolgokat, ha te nehezebben nyílsz meg. De szerintem felesleges ezen a kérdésen rágódnod, mert meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy az általad választott szakember ne tarthatna kognitív terápiát, miközben azt alkalmazza. A megnyílással kapcsolatban pedig... sok embernek vannak nehézségei a megnyílással. A szakember dolga, hogy ezt tudja kezelni és így is segíthessen. Én is rengetegszer "játszom" olyat a pszichológusommal, hogy valami olyan témába botlunk, amiről nehéz beszélnem és néha úgy érzem képtelenség válaszolni a kérdésekre. Ő meg ilyenkor persze megpróbálja kiszedni belőlem, ha nagyon nem megy, akkor megközelíti más irányból és nem adja fel, vagy nyilvánít reménytelennek, előbb-utóbb pedig tényleg elmondom, ami bennem van. Csak kell a segítség. És ő is tudja, hogy nem ez a játék a legjobb hobbim, csak nehéz megnyílnom. A terápiában az a jó, hogy egyénre szabott és olyan tempóban és úgy haladtok, ahogy neked az jó.
Egyébként van olyan helyzet is, hogy a beszélgetés után még rosszabbul érzed magad. Az se azt jelenti, hogy a dolog nem hatékony.
Szóval csak azt próbálom elmondani, hogy erre nincsenek előírások, hogy mikor kezded jobban érezni magad. De ha úgy éreznéd, hogy a pszichológusban a hiba, akkor nyugodtan keress másikat. Ha meg nem hiszed, nem ezt érzed, ez csak egy félelmed, akkor szerintem járj tovább és adj bele mindent, hogy jobban együtt tudjál működni. Lesz ez jobb is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!