Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Vitatható-e a gyógyszerszedés?

Vitatható-e a gyógyszerszedés?

Figyelt kérdés

Sok mentális problémás esetet olvasgatok itt a gyakori kérdéseken. Minden másodikban azt olvasom, hogy, de bogyókat nem akarok szedni.

Mi ennek az oka? Vannak negatív tapasztalatok a szorognás, depresszió elleni gyógyszerekkel? Van akinek elmélyítik a problémát, vagy újakat hoz elő? Vagy mi ennek az oka?

Kell a gyógyszer, vagy hiába az orvos javasolja nem kell a gyógyszer?

Kérem szépen aki egy picit ért a dolgokhoz az ossza meg a véleményét.

2009. dec. 28. 14:09
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

"Ne menj bele felesleges vitákba! Ha valaki kötözködik, hagyd figyelmen kívül, illetve válaszd a lefele mutató kezet az értékeléshez! A kötözködő embereket ez jobban bosszantja, mint ha válaszolsz nekik! Ha valaki nyomdafestéket nem tűrő hangnemben válaszolt neked, akkor inkább jelentsd az info(kukac)gyakorikerdesek.hu-n, mint hogy magad próbálod megoldani a helyzetet, és magad is minősíthetetlen hangnemben kezdesz társalogni!"

Ezt figyeld! ;)

2009. dec. 28. 16:10
 12/23 anonim ***** válasza:

"Kérem szépen aki egy picit ért a dolgokhoz az ossza meg a véleményét."

Szerintem ez a mondat nem foglalja magában azt, hogy nem laikusok véleményét kéred.

Én ez alapján úgy éreztem, hogy jogomban áll válaszolni, mivel értek a témához, amennyire egy laikus érteni tud!

2009. dec. 28. 16:10
 13/23 anonim ***** válasza:

Tőlem aztán jelezheted.:D

Különben is Te kezdted az egészet.

2009. dec. 28. 16:12
 14/23 anonim ***** válasza:

hát én orvosis vagyok, ergo egy kicsit értek a dologhoz.

alapvetően igen, vitatható a gyógyszerszedés. a laikus ember hajlamos azt hinni, hogy pár bogyó és kész, minden meg van oldva. én meg sok olyan kérdést olvasok, hogy xanaxot szedek már isten tudja mióta, stb. pedig dokinál sosem volt, a probléémájára nem keresett megoldást, bevett egy rakás nyugtatót. ez lenne a megoldás? szerinted gyógyszerezzünk be mindenkit, akinek gondja van és akkor jó lesz neki? én igenis támogatom azokat, aki nem úgy akarják megoldani a gondjaikat, hogy gyógyszer szednek, a legtöbb mentális, lelki eredetű problémára más megoldás is van. szerinted a szorongásra és a depresszióra csak az a megoldás, hogy jól begyógyszerezzük és majd akkor kussol? nem, segíteni kell nekik és nem bolondként kezelni őket. sajnos az orvosok többsége is mindjárt a bogyók felől fogja meg a kérdést. egyébként sok más tekintetben a gyógyszernek kéne az utolsónak lenni, amihez nyúlunk, pl lázcsillapításnál. mert a gyógyszer alapvetően méreg, nagyon megterheli a májat. csak erről nem szól a fáma a vény nélküli gyógyszerek tekintetében.

az orvosság jó dolog, értünk van, de nem mindenkor az a megoldás és annak csak örülni kéne, hogy vannak olyanok, kik máshogy akarják a gondjaikat megoldani(természetesen nem arra gondolok, amikor valakinek valóban gyógyszeres ellátásra van szüksége).

2009. dec. 28. 16:48
 15/23 anonim ***** válasza:

Na akkor a másik oldal.

NINCS lelki eredetű probléma. Különböző stresszhelyzetek, terhelések, kellemetlen behatások vannak MINDENKINÉL, és közülük NÉMELYEKNÉL szervi okok miatt (mivel nem vagyunk egyformák) ez problémát okoz. Az agy is egy szerv, nem pedig a lélek otthona. A - jól megválasztott - gyógyszerek igenis hatnak, mivel a kémia és biológia szabályai az agyban is érvényesek.

Gyógyszerelleneseknek: és aki pl magas vérnyomásban szenved az se szedjen vérnyomáscsökkentőt, mert "függőség" alakul ki = soha nem teheti le. Miért olyan nagy baj, ha valaki egy antidepresszánst nem tud letenni soha, de ettől érzi jól magát? Mellékhatások? Minden gyógyszernek van. Arról nem is beszélve, hogy jó antidepik alig pár évtizede vannak, fiatal tudományág ez még. Ez még sokkal hatékonyabb is lesz.

Én is szedek antidepit és működik. Sokkal jobb, mint folyamatosan szorongani, remegni, szédelegni. És nem ért előtte semmilyen lelki trauma, mégis kialakult.

2009. dec. 28. 17:59
 16/23 anonim ***** válasza:
Csak a fentebbi vita miatt jelzem, hogy gyógyszerész-asszisztens minőségben írtam néhány választ.
2009. dec. 28. 18:07
 17/23 anonim ***** válasza:

Előző, neked nincs lelked, vagy mi? Már hogyne lenne lelki probléma?! A pszichológia akkor mivel foglalkozik, mivel is lehet pszichológushoz fordulni???

Az agy nagyon bonyolult szerv, az agykutatás eléggé gyerekcipőben jár, és nagyon nagyon sok dolog tudja befolyásolni, hogy hogy érzed magad. Van olyan, hogy te nem is tudsz róla, hogy valami trauma ért, mégis mentális tüneteket produkálsz. A pszichológus (vagy a nem gyógyszercentrikus pszichiáter) elő tudja ezeket hozni, és akkor meg lehet gyógyszer nélkül oldani.

Amúgy az agyadban zajló kémiai dolgokat nagyban befolyásolják a lelki tényezők. Szóval nem zárja ki egymást a kettő, mintkettő létezik, és hat egymásra. Például vegyünk egy kényszerbeteget. Mondjuk egy kényszeres hazudozót, vagy kézmosót, vagy akármit... A kényszercselekvéseiknek már kémiai okuk van az agyukban. De hogyan kezdődött... Nem az agyában változott meg hirtelen a kémia... nem úgy van az, hogy észreveszi egyszer csak, hogy hoppá neki MUSZÁJ kezet mosnia. Ezt a külső és a lelki tényezőktől függ (pl.: neveltetés, személyiség, természet, tapasztalatok...stb.). Amikor viszont már kialakult a kényszeres magatartás, persze, hogy van kémiai oka, de ezt meg lehet változtatni gyógyszer nélkül is. Magában kell lerendeznie a dolgot, felszínre hozni, hogy miért alakult ki, majd bevetni a probléma-megoldó képességét, és az akaraterejét. Ha sokáig él önmegtartóztatással, akkor előbb vagy utóbb az agyában is visszaállnak a kémiai folyamatok.

Remélem érthető volt valamennyire, hogy hová akarok kilyukadni.

Jah, és tisztában vagyok vele, hogy most nem csak egy dologról van szó, vagy kettőről, én a kényszerbetegséget csak példának szántam. Egy a sok közül, aminél hasonló folyamat játszódik le.

2009. dec. 28. 18:12
 18/23 anonim ***** válasza:

Most akkor kb azt akartad bebizonyítani, hogy van a lélek, mint olyan, ami teljesen független a testtől, biológiától, atomoktól? Nincs.

A külső tényezők hatnak rád, de ettől még "azzal főzöl, amid van." Kiprovokálják, és ha nem tudod őket elkerülni, be fog következnie, aminek be kell.

A pszichológus egyébként sem orvos. Akinek fizikai tünetei vannak már az nem fog kimászni belőle csak pszichológus segítségével. Ilyen alapon a magas vérnyomást is meg lehet gyógyítani gyógyszer nélkül.

2009. dec. 28. 20:49
 19/23 anonim ***** válasza:

Én hiszek abban, hogy van lélek. De ebből nem akarok most vallási vitát csinálni...:)

De becsülöm a tudományt, magam is azon a vonalon szeretnék továbbmenni. (csak, hogy félreértés ne essék)

Amúgy volt egy barátom, akinek kórosan magas volt a vérnyomása mindig, keresték az okát, de nem találták. Egy ideid szedett vérnyomáscsökkentőt, de aztán elment pszichológushoz, és kiderült, hogy az egésznek pszichés eredete volt, és kigyógyította belőle.

Most nem azt mondom, hogy minden hipertóniással így van, csak arra célzok, hogy sok pszichés probléma okoz különféle testi tüneteket, még több, mint amennyit el tudunk képzelni. És ezeket me lehet gyógyítani gyógyszerek nélkül!!!

Tudod te, hogy miből állhat egy pszichoterápia? Az nem egy baráti beszélgetés, olvass utána!

2009. dec. 28. 20:56
 20/23 anonim ***** válasza:
Én sem vagyok híve a gyógyszerszedésnek, de vannak olyan súlyos esetek amikor muszáj szedni. Enyhébb esetekben viszont nem kellene szedni, elég a terápia. Én magam is depressziós vagyok, tudom milyen érzes ha nincsenek az agyamban a kémiai folyamatok. Az utolsó válaszoló szerint előbb-utóbb visszaállnak a kémiai folyamatok. Sajnos nekem már évek óta nem állnak vissza. Pedig járok terápiára is, de nem javul. Akármi történik velem depressziós maradok. Semmi nem hozza helyre a kémiai folyamatokat az agyamban. Na ilyenkor már kell a gyógyszer.
2009. dec. 28. 20:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!