Aki szorong és depressziós az csak antidepresszánssal gyógyítható? És élete végéig szednie kell vagy hogy van ez?
tünetmentességig szeded antidepit és amint nincs panaszod még kb 1 évig szedned kell. Aztán elhagyhatod.
Ha kiújul a depresszió akkor újból szedned kell és olyankor szokták azt javasolni sok-sok évig akár életed végéig is szedjed az antidepit.
Egy antidepresszáns (pl: cymbalta) átlag 3-4 évig jó aztán váltani kell mert megszokja a szervezet.
Szorongó páciensek is antidepresszánsokkal gyógyítandók természetesen meg persze mellette szorongásoldókkal (rivo, xanax és társai)
Van a depressziónak olyan formája, mely gyógyszerre reagál jobban (nyilván, ahol nem külső okra vezethető vissza, hanem az agyi jelátviteli anyagok eltéréseire), van, amelyik pszichoterápiára. Utóbbi esetben azért lehet szükség gyógyszerre, mert a beteg már olyan állapotban van, hogy a pszichoterápiában érdemben részt venni még nem tud. A gyógyszeres terápiának legalább fél évig kell tartania, ha olyan az illető állapota, elkezdhetik leépíteni a gyógyszert akár már ekkor is. Sajnos elég kevés esetben elég fél év.
Egyébként az a probléma, hogy sokszor a terápiával kezelhető esetekben is gyógyszerrel kezelik az illetőt, mert nem akar (mert a bogyó egyszerűbb) vagy nincs pénze elmenni terapeutához, illetve a tb-támogatott terápiás helyek is eléggé be vannak telve (egyébként sokszor a magánhelyek is). Bizonyos esetekben a felvilágosítás marad el az orvos részéről, hogy ez is egy lehetőség. Nyilván, ha jelzi a beteg az igényét, akkor egy jó szakember elirányítja.
Részletesebben:
Én nyolc évig szedtem gyógyszert, szociális fóbiára és depresszióra. Az utolsó csepp a pohárban, ami miatt orvoshoz fordultam, az az volt, hogy több hétig ment a hasam. Mivel a vizsgálatok eredménye negatív lett, a háziorvosom azt javasolta, menjek pszichiáterhez, és igaza volt, mert 1-2 napos gyógyszerszedés után a dolog rendeződött.
Én elég sokat beszélgettem is a pszichiáterrel, tehát nemcsak gyógyszert szedtem (TB alapon jártam). Egyszer pár év után volt, hogy úgy éreztem, most már jól vagyok, és fokozatosan abbahagytam az antidepresszánst, de visszaestem, így újra el kellett kezdeni a szedését.
Igen, van olyan, hogy egy gyógyszer egy idő után már nem hat, és akkor újjal kell próbálkozni, és az is fontos, hogy a libidót ne csökkentse.
Bennem a gyerekkori, fel nem dolgozott konfliktusok olyan kémiai folyamatokat hoztak létre, amik felszámolásához ennyi ideig tartó gyógyszerszedésre volt szükség.
6 éve hagytam abba végleg a gyógyszereket, és azóta jól vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!