Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mire utalhat nagymamám bomlása...

Mire utalhat nagymamám bomlása? Könyörgöm, aki felismer valami tünetet a leírtakból írja le.

Figyelt kérdés

Nyár óta azt mondhatnám "butul". 79 éves a mamám. Amikor nagyon meleg volt még a nagyapámat sem ismerte fel, beképzelt dolgokat. Mostanra ez enyhült, de érzem hogy megváltozott. (A testvére halála óta viselkedik furcsán) Tudom, hogy megrázta őt, de látom rajta hogy az egész arca is elváltozott, olyan..torz lett, és "nincs köztünk" sokszor, csak a berögződött dolgai (kaja kínálgatás, takarítás, dicsekvés hogy ő és a lakása milyen szép). Biztos hogy depressziója is volt, testvére miatt+attól hogy lerokkant, pedig régen pörgött, és most is akar, életben akar maradni, de nagyon le van pukkanva. Én velük élek, ők neveltek fel, de nem bírom nézni ahogy szenved. (nagypapám már rokkant, de épelméjű)

Kérlek ha valakinek van ötlete, mondja meg hol kezdjem el nyomozni a bajt. Én elfogadom őt így is, de szeretnék neki segíteni, mert hiába ápolom őket iskola mellett, nem jutok egyről a kettőre velük. Rengeteget olvastam már neten idegrendszeri problémák és hasonlókról, de olyan mint ha mindenből valami jellemzőt rátudnék húzni, összezavarodtam.

21/L

2009. dec. 25. 00:21
 1/10 A kérdező kommentje:
Bocsánat, és Boldog Karácsonyt az olvasóknak. Megértem ha rosszkor tettem fel a kérdést..
2009. dec. 25. 00:27
 2/10 anonim ***** válasza:

Szerintem a testvére halála miatt depressziós lett, és idegösszeomlást kapott. Attól szoktak ezek a tünetek jelentkezni. Az én nagymamám is 76 körül van, és én is észrevettem hogy pár év óta sokat változott, mindent elfelejt, és sokszor már nem beszámítható. Ez az öregkori szenilisség sajnos.

16/F

2009. dec. 25. 00:28
 3/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem akarlak elszomorítani, de rossz jel. Innen a javulás már csak a megváltás lesz. :(

2009. dec. 25. 00:49
 4/10 A kérdező kommentje:
de kár hogy én is ezt érzem...
2009. dec. 25. 01:13
 5/10 anonim ***** válasza:
20%

Vidd el orvoshoz és akkor megtudod mi lehet abaja!

Ideggyógyászatra.

2009. dec. 25. 01:16
 6/10 anonim ***** válasza:
60%

Szia! Ez már sajnos az öregkori leépülés. Van, akinél a szellemi leépülés jön előbb, van akinél a fizikai. Gyenge már a szíve, elöregedett az érhálózata, ezek miatt elégtelen az agyi vérkeringése. Ez okozza, hogy sokszor "nincs veletek", nem emlékszik rá, hogy mi történt egy perccel korábban, nem ismer meg embereket, stb.

Sajnos ezt a folyamatot csak megfelelő gyógyszerekkel lassítani lehet valamelyest, de megállítani vagy visszafordítani már nem. A háziorvosotok segít, hogy megfelelő szakrendelésre jussatok.

2009. dec. 25. 09:35
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

sajnos innen már nincsen visszaút. már elég idős. ismerősömnek a nagymamája is ilyen volt. orvoshoz elne vidd, mert ott csak mégjobban tönkreteszik. felesleges egy 79 éves nénikét gyógyítgatni, ugyanis nemlehet. inkább hagyjuk meg neki a békés, nem orvosról orvosra járkálós öregkort. ha nyugalomban él, akkor lesznek olyan napjai, hogy "normálisabb".

az orvosok kb csak megölik. mint ismerősöm nagymamáját. ne vidd őt orvoshoz. nincsen neki semmi baja. csak az öregkor. hagyd őt had élje le békében hátralevő életét.

2009. dec. 25. 11:39
 8/10 anonim ***** válasza:
74%
A ti döntésetek hogy elviszitek e orvoshoz, de akkor a demencia szakrendelésre vigyétek. Az időskori butulás nagyon gyakori az ő életkorában, amit kiválthatott a stressz vagy az Alzheimer-kór. Nem hinném hogy gyógyítható de késleltethető a teljes szellemi leépülés.
2009. dec. 25. 13:00
 9/10 anonim ***** válasza:

Igen, sajnos szerintem is az időskori leépülés, demencia az oka. Ez sajnos elkerülhetetlen. Változó, hogy kinél hogyan és mikor jelentkezik, van akinél fokozatosan, van, akinél hirtelen... Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam reménytelibb dolgot írni. Szerintem rákérdezhetsz a háziorvosotoktól is, hogy ilyesmit tapasztaltál az utóbbi időben és mit javasol...

Neked is Boldog Karácsonyt!

2009. dec. 25. 17:17
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat
2009. dec. 28. 17:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!