Hogyan "bánjak" a diszlexiás barátommal?
kb 7.-es (kb 13 éves) korában fedezték fel, hogy diszlexiás. nehezen tud hangosan olvasni és a helyesírással is gondjai vannak. mivel a tanárok többsége még a hivatalos papírja ellenére sincsenek tekintettel rá (volt aki kiemelte hogy csak azért is leosztályozza a helyesírását, holott arra nem kaphatna jegyet) kezdek attól tartani, hogy önértékelési gondjai is vannak. nem tanul jól, (majdnem mindenből kettes lett félévkor, 10. osztály) és én mindig elmondom neki hogy igenis egy okos, értelmes fiú, segítek is neki ha kell, csak szedje össze magát. (nem azért rosszak a jegyei mert nem tudja megtanulni, hanem nem veszi rá magát, és félek azért, mert úgy gondolja nem is menne neki. pedig tudná, én tudom)
a fő kérdésem az lenne, hogy a diszlexiásokkal kell egy valahogy másképp bánni, a mindennapokban is? esetleg hogy több megértést, türelmet igényelnek ilyesmire gondolok. nem akarom rontani a helyzetét, és tudni szeretném mire figyeljek mellette.
# 5: Te se sokat tudsz a diszlexiáról. Köze nincs a betegséghez, ez egy részképesség-zavar. Nagyon jól lehet fejleszteni: ha időben észreveszik! A gond az, hogy nem veszik észre, nem kezelik, kudarcélmények születnek és a gyereknek elmegy a kedve a tanulástól is.
Hogy jól teszik, hogy értékelik a felmentés ellenére? Ezzel konkrétan minden szakmai elvet megsértenek, és nem mellesleg a törvényt is.
Nem 13 éves korában "rontották el", hanem 7 éves korában, amikor még gyorsan és hatékonyan be lehetett volna avatkozni! (Foglalkoztam diszes gyerekekkel, csodákat lehet művelni, igazából még 13 éves korban is! De nem azzal, hogy egyeseket osztogatnak neki, azzal pont az ellenkezőjét lehet elérni.)
Mondjuk aki a diszlexiát "betegségnek" titulálja, az kb. annyit is ért hozzá...
"A gond az, hogy nem veszik észre, nem kezelik, kudarcélmények születnek és a gyereknek elmegy a kedve a tanulástól is."
sajnos pontosan ez történt. igazából sosem mentek neki ezek a dolgok (hangos olvasás, helyes írás stb) és 7.-ben javasolta először a tanár hogy járjanak utána, talán ez lesz a baja...addig meg szenvedtették szegényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!