Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Megkérdezhetem a pszichológust...

Megkérdezhetem a pszichológust, hogy tegeződhetnénk-e?

Figyelt kérdés
Vagy ha ő nem ajánlotta fel, akkor hagyjam?
2014. jan. 31. 20:44
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
NEm szokás tegezödni, inkább ne kérdezd meg.
2014. jan. 31. 20:49
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
most mész először vagy már voltál nála párszor? mert ha már voltál párszor, tehát kicsit ismeritek egymást, szerintem megkérdezheted tőle, ha neked tegeződve jobban menne a terápia és ezt el is mondod neki, hogy emiatt... (mert gondolom emiatt? ) legfeljebb azt mondja hogy ő szeretne a magázódásnál maradni :) akkor te bocsánatot kérsz és elfelejtve a dolog.. :)
2014. jan. 31. 20:49
 3/9 anonim ***** válasza:
1-es... és 2 embert is ismerek aki tegeződik a pszichológusával... mert nekik így könnyebb és nincs probléma belőle... sztem ez pszichológus függő ki mit enged meg a páciensnek... de ha én az lennék, már az elején felajánlanám, hisz könnyebben megnyílik valaki tegeződve mint magázódva (szerintem)és a tiszteletet így is meg lehet adni...
2014. jan. 31. 20:52
 4/9 anonim ***** válasza:
Semmiképp nem ajánlott, mert a beteg-páciens kapcsolat tárgyszerűségét meg kell tartani. A tegeződés a részedről a pszichológus személyéhez való közelebb kerülést célozza. Márpedig az orvos és páciens közti személyes kapcsolat létesülése is szigorúan tiltott, de magának a gyógykezelésnek sem tesz jót, ha szoros, akár rokoni a kapcsolat. Ezért van az, hogy az orvosi beavatkozásnak is jobbak az esélyei, ha nem ismerik egymást a felek.
2014. jan. 31. 20:54
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Voltam nála már egy párszor, és úgy érzem így könnyebb lenne megnyílnom előtte, nekem ez sokat segítene. Ettől függetlenül persze a tisztelet alap dolog.

Mert most olyan furcsa hogy valamiért nincs benne vele szemben a magázódás az agyamban, és kb. arra koncentrálok, meg az kerül energiámba, hogy ne tegezzem le, mert annyira erre van beállva az agyam.

Pedig a mindennapi életemben a munkám során folyamatosan magázódom az ügyfelekkel napi 8 órában, ott meg az a természetes, de itt nem akar ráállni az agyam.

2014. jan. 31. 21:02
 6/9 anonim ***** válasza:

Szerintem nyugodtan megkérdezheted! Valóban emberfüggő, az is lehet, hogy szívesen belemegy, de alapból nem ajánlaná fel, hadd döntse el a páciens.

A tisztelet úgysem ezen múlik. Mi pl. magázódunk, de evvel együtt nagyon közvetlen a viszony, és így is lehet nyers/bunkó az ember. Munka közben így is megesik, hogy tegeződünk pár mondat erejéig, aztán visszaváltunk.

2014. jan. 31. 21:32
 7/9 anonim ***** válasza:

Én is magázódom a pszichológusommal.

Nekem az volt a főszabály, hogy a protokolláris viszonyrendszer szerint neki kellene felajánlani a tegeződést (mindketten nők vagyunk és ő az idősebb). Engem nem zavar a magázódás, így is nagyon közvetlen, már-már baráti viszony alakult ki köztünk.

# 4. válaszadónak pedig jelezném, hogy nagyon is szoros kapcsolat szükséges a páciens és a terapeuta között, persze ez nem intim viszonyt jelent, de a terápiás kötődés elengedhetetlen a siker érdekében (igen, szeretni kell a pszichológust :) meg néha utálni. Ezek fontos dolgok a siker szempontjából!)

No de a lényeg: kérdező, ha te így jobban meg tudsz nyílni, akkor mondd el. Mondjuk így: "Úgy érzem, jobban meg tudnék nyílni, ha tegeződhetnénk." És akkor a kezébe teszed a lehetőséget, hogy felajánlja. :)

2014. jan. 31. 21:45
 8/9 anonim ***** válasza:
# 4: Egyébként szerintem te nagyon rosszul értelmezed a pszichológus-páciens viszonyt. Nem tudom, hogy milyen oldalról látod, de szerintem a legjobb, amit egy pszichológus tehet, hogy ő maga is bevonódik a kapcsolatba, felvállalja, hogy neki is van élete, személyisége, érzései... rengeteg tanulmány szól arról, hogy a terápiás kötődés mennyire fontos, talán a legfontosabb a terápiában! Fontosabb, mint a módszer, amit a terapeuta alkalmaz! Nagyon sok rossz pszichológus van, aki kívül marad, nem ajánlja fel magát, mint kötődési személyt (egy korábbi terapeutám volt ilyen, na ő nem is ért el nálam semmit). És az téves értelmezés, hogy akkor ebből intim viszony alakul ki! Nem! Lehet úgy kötődni a pszichológushoz, hogy megmarad a 3 lépés távolság, mégis emberi a kapcsolat. És gyógyulni ETTŐL lehet.
2014. jan. 31. 21:55
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. febr. 1. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!