Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek még, ha nem akarok...

Mit tegyek még, ha nem akarok örökre egyedül maradni?

Figyelt kérdés

Nevelőszülők neveltek fel, akik eléggé idősek, most nevelőapám 65 éves, nevelőanyám pedig 60 (én 20). Megvolt az oka, amiért nem a szüleim neveltek... Szóval a kiskori negatív hatások megvoltak.

Egészen gimnazista koromig alig volt barátom, ők is inkább játszópajtások. Egészen egyetemig, tehát mostanáig nem tudtam beilleszkedni a mindenkori osztályomba.

Tinikoromig volt egy nagy defektusom kinézetileg, általános 1-2. osztályban letakarós szemüveget hordtam, nem húztam ki magam sose - az utóbbi 1-2 évben kezdek erre figyelni.

Mivel egykeként és jóformán barátok nélkül nőttem fel, ezért magamnak való lettem és más irányban indultam el. Furcsa érdeklődési körök, furcsa szokások.

Mivel idősebb emberek neveltek, abból adódóan is más szokások ragadtak rám.

Nagyon keményen számon kérték rajtam, hogy tanuljak, ezért "stréber" is lettem (nem a nyalizós, de a szeret tanulni értelemben).

Szóval:

Tinikorban lett pár barátom, akkor kezdtem szocializálódni (ami talán már óvodában meg kellett volna történjen)?

Akkor kezdtem magamat empatikus viselkedésre szoktatni, akkor kezdtem tanulni a szeretetet. Akkor kezdtem gyakorolni az alkalmazkodást, mint olyat. Akkor kezdett el fokozatosan érdekelni az 'ember', de még mindig nem érdekel eléggé...

Szerintem Aspergeres is vagyok, tinikorban kezdtek enyhülni a tünetek.

Egyetemen tapasztaltam meg először, hogy milyen beilleszkedni a közösségbe, ahova minden nap bejárok.

A tanulásmániám miatt is mostanában kell egy-két dolgot megtanulnom.

Az egész fentiek miatt önbizalomhiányos vagyok.

Ezen kívül különc is vagyok. És ezt nemcsak az önbizalomhiányom mondatja velem, mindenkinek lejön, és ami a legfurább: már pár szó után.

Most is csak haverjaim vannak inkább, barát nagyon kevés és ők se igaz barátok.

Állandó a félreértés, mert még a nyelvezetem is fura, és önkéntelenül megbántom őket és ők engem, holott egyik fél se úgy gondolja...

Mondják, hogy mindenki visel álarcot és senki se lehet igazán önmaga társaságokban.

Nos, én úgy érzem, hogy az átlagnál jóval nagyobb álarc kell.

Nem tudok úgy gondolkozni, mint a többiek, nem bírok nem külön utakon járni.

Küzdök-küzdök tinikorom óta. És azt látom, aki hasonló szintről indult, már mind beilleszkedtek, én vagyok a gyengébb, aki még csak itt tart.

2014. jan. 15. 18:21
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Pont a kérdésleírásban írom, hogy szerintem az vagyok.

Pszichológusban még nem merült fel, ez meglep.

Pedig szerintem esetemben pont, hogy megnyugtató lenne, hogy nem szemétre való ember vagyok, egyszerűen beteg. És nem rosszul küzdök a változásért, hanem egyszerűen egy betegség miatt lassú a küzdelem, és el kell fogadni.

De miből jött át neked most?

Mert azért pont nem érzem betegségnek azt, hogy mindenről beszélek, és nemcsak arról, hogy ki bántott meg, ki tetszik vagy mi volt az előző sorozatepizódban.

És őszintén szólva ezt a részét, szóval azt, hogy a sok beszédem miért nem jön be az embereknek, nem is értem. Csak tapasztalom!!

Mondom, a világ működésére való nyitottságomat pedig meg akarom tartani.

2014. jan. 15. 22:10
 12/13 anonim ***** válasza:

Na ezen átsiklottam. De eléggé jártas vagyok Aspergerben, és a leírtak eléggé illenek rá. (Amúgy meg nem betegség, hanem állapot. :) )

Mezei pszichológusok nem értenek hozzá, ez tapasztalat.

2014. jan. 15. 22:20
 13/13 A kérdező kommentje:

Ja, értem.

Pedig mondom, vigaszt nyújtana...

Nem mindegy, hogy nyomorék vagyok, ezért tudok lassan változni ebben-abban, hanem azért, mert egy... jó akkor: állapot-ban vagyok.

Melyikek illenek rá?

Én azt látom magamon, hogy az érzelmi dolgok megélésének hiánya az emberek felé, és az, hogy ez javult (állítólag az Asperger javul és "magától" is javul), meg, hogy tinikorban kezdtem eszmélni, akkor jöttem rá, hogy kirívok. Ezek mind Asperger-es tünetek, tudtommal.

Meg ragaszkodom helyekhez, szokásokhoz, bár közel se úgy, mint Sheldon!! (Bár ez azért... kétélű, ha meggondoljuk... én azt vettem észre, mindenki ragaszkodik apró szokásokhoz, csak sokan ugyanúgy, max nüasznyi eltéréssel, néhányan kirívóan másképp, és ugye azért kirívó, mert az rí ki... Mily meglepő)

Te is ezek alapján ismertél rá?

2014. jan. 15. 22:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!