Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hol tudják kivizsgálni, hogy...

Hol tudják kivizsgálni, hogy borderline-os vagyok-e?

Figyelt kérdés
Tanultam mélyebbre hatóbban József Attiláról nemrég, és olvastam, hogy bordeline-os volt. Utánaolvastam a betegségnek, és ijesztő, de szinte minden tünet megegyezik azzal, amilyen vagyok, és öröm meg bánat is, hogy én erre rájöttem, mert nagyon régóta zavar engem és másokat is a viselkedésem, és jártam már pszichológusnál is, de nem sokat segített... Lassan saját magamtól is kiakadok, úgyhogy szeretném ezt kivizsgáltatni, és ha tényleg beigazolódik a diagnózisom, akkor végre szeretnék rá kezelést, hogy normálisan tudjam élni az életemet, végre beilleszkedve a társadalomba...

2013. nov. 8. 08:24
 1/10 anonim ***** válasza:
13%
Semmi bajod nincsen. A pszichiáterek, akik kitalálták ezt a fogalmat, hogy "borderline személyiségzavar" egyébként sem igazi doktorok, csak játszanak. Könnyű úgy diagnosztizálni valakit, hogy én kitalálok egy tünetegyüttest, és ha valami nem jön be, akkor hozzáírok még. Szóval ne fossál be, semmi bajod.
2013. nov. 8. 09:14
 2/10 anonim ***** válasza:

Pszichológusnál voltál, vagy kiképzett pszichoterapeutánál?

Olvasd el a "Szerető gyűlölség" című könyvet, többet megtudhatsz róla.

2013. nov. 8. 10:47
 3/10 anonim ***** válasza:
80%

Menj pszichiáterhez, az ilyesmit ő tudja megállapítani. Magadat ne diagnosztizáld! Könnyen lehet, hogy nem is vagy borderline-os, hanem valami más (enyhébb) bajod van.

József Attiláról egyébként nem lehet kimondani, hogy borderline-os volt - az ő idejében még nem is létezett ez a meghatározás! Utólag diagnosztizálni pedig lehetetlen. Úgyhogy csak valószínűsítik, hogy neki is ilyen problémája lehetett.

2013. nov. 8. 11:04
 4/10 anonim ***** válasza:
24%

Tök mindegy borderline-os vagy-e vagy sem, vagy hogy egyáltalán létezik-e ilyen. Elmész és kapsz gyógyszert, ennyi, ha van bajod, ha nincs.

Én kényszerbeteg vagyok, gyerekkoromtól. 12 éves koromban kaptam Prozac-ot, majd egyéb SSRI-ken éltem 10 évig. Nos... abbahagytam, és ott voltam, ahol a part szakad. De legalább otthagytunk egy halom pénzt a gyógyszeriparnak, és szétvághattam a májam. Még jó, hogy nem lettem öngyilkos. Hurrá.

Azóta sem mondta egy orvos sem, hogy mégis mit kezdjek a kényszergondolataimmal a gyógyszeren kívül.

Természetgyógyászat, meditáció, öngyógyítás... na ez segít! Csak nem olyan látványos, mintha bedrogoznád magad.

Ettől függetlenül elmehetsz pszichiáterhez, de tudd és közöld vele, hogy a gyógyszer max. átmeneti megoldás lehet, közben meg keresel valami alternatívat. Ha viselkedésterápiát vagy egyéb vegyszermentes dolgot javasol, akkor természetesen azt fogadd el.

Én már rég nem jártam, de úgy hallom azóta azért a pszichiáterek is elkezdtek öntudatra ébredni és nem az első a gyógyszer, de nem tudom...csak tudjál erről.

2013. nov. 8. 11:30
 5/10 anonim ***** válasza:
36%
"a azért a pszichiáterek is elkezdtek öntudatra ébredni és nem az első a gyógyszer" akad kivétel, de nem ez a jellemző. volt egy doki, aki azt mondta, pszichoterápiára se járhatok hozzá, ha nem szedek gyógyszereket....
2013. nov. 8. 15:22
 6/10 Bárzsing ***** válasza:
100%
A borderline amúgy pont nem az a kategória, amit gyógyszerrel lehet kezelni. Az pszichoterápiát igényel. Amúgy a személyiségzavarokat nem tartják a pszichiáterek sem betegségnek, csak a személyiség fejlődés nem megfelelő irányba terelődésének. Az egyik tv műsorban is volt egyszer egy csaj, aki borderes (Segítség, bajban vagyok - Őrjítő féltékenység), szerintem érdemes megnézni.
2013. nov. 8. 15:44
 7/10 anonim ***** válasza:

Utolsó tévedsz, a pszichoterápia mellé gyógyszert is felírhatnak.

"Annak ellenére, hogy tartós és mély változás csak a pszichoterápiától várható, a BPD tüneti kezelésére számos gyógyszert alkalmaznak." Wikipédia például,

SSRI-ket alkalmaznak például, ha a pszichotikus tünetek indokolják.

De tudok idézni a pszichológia könyvemből is, csak onnan nehezebb bemásolni.

Na mindegy biztos hülyeségeket beszélek.

2013. nov. 8. 17:44
 8/10 Bárzsing ***** válasza:

Lehet, hogy félreérthető volt, amit írtam, mindenesetre arra gondoltam, hogy a kezelés alapja a pszichoterápia, a gyógyszereket esetleg a tünetek enyhítésére lehet alkalmazni, a társuló szorongásra, depresszióra stb.

Meg mégiscsak a DSM II. tengelyén szerepel.

(Én meg a pszichiátria könyvemből tudok idézni, ha kell ;))

2013. nov. 9. 12:46
 9/10 A kérdező kommentje:

1. direkt leírtam, hogy "ha beigazolódik"...Csak szeretnék utánajárni, hogy mi van velem, mert ha a társadalom nem fogadja el a viselkedésem, konkrétan eléggé különcnek és kitaszítottnak számítok- akkor biztos van velem valami.

A normális válaszolóknak köszönöm szépen a válaszát.:)

És igen, a borderlineosokat NEM gyógyszerezik, hanem terápiával kezelik!

2013. nov. 11. 15:02
 10/10 anonim ***** válasza:

Borderline-os vagyok, pszichiáterek állapították meg rólam. Hónapokig gyógyszert szedtem, jártam pszichológushoz, de semmi haszna nem volt. A pszichológust nem érdekeltem, annyit mondott, hogy ne nyírjam ki magam, másnap meg már a nevemre sem emlékezett... a gyógyszereket meg magamtól hagytam abba szép lassan, mert semmit sem használtak. Tehát nem másoktól kell várni a segítséget, mert az emberek nem segítenek, a társadalom pedig megvetéssel kezeli az ilyen betegségben szenvedő embereket.

Az eredeti kérdésedre válaszolva, pszichiáterhez menj el (ne pszichológushoz, mert az még annyit se tesz érted, a pszichiáter meg legalább valódi orvos). Lehet, hogy pszichiátriára is akarnak majd küldeni, de nehogy engedd, mert rengeteget ártana neked...

2013. nov. 15. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!