Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Attól tartok, hogy a férjem...

Attól tartok, hogy a férjem pszichopata. Hogyan tovább?

Figyelt kérdés

Minden itt leírt jellemző illik rá, szinte kivétel nélkül. Kétségbeestem!!! Egyre rosszabb a helyzet!

Forrás: [link]

Az antiszociális személyiségű emberek kevés felelősségérzettel, fogyatékos erkölcsi érzékkel rendelkeznek, így nem törődnek másokkal. Viselkedésüket elsősorban szükségleteik irányítják, lelkiismeretük hiányzik. A pszichopata kevés érzelmet mutat önmagán kívül bárki iránt, nem érez bűntudatot, ha fájdalmat, szenvedést okoz másoknak.

Erős hajlamot mutat a hazudozásra, vakmerő izgalmakat, kalandokat keres, veszélyérzete és büntetéstől való félelme csekély. Mivel könnyedén manipulál másokat, "tehetséges" szélhámos: akár házasságszédelgőként, akár üzleti ügyekben képes "nagyszabású manőverekre". Ügyesen kelti a hatékonyság és őszinteség munkainterjúkon, ám a megszerzett állás megtartására azonban már többnyire képtelen.

Az antiszociális személyiségre jellemző a rendkívül gyenge frusztrációs tolerancia, ami azt jelenti, hogy az egyén képtelen örömszerző tevékenységét elhalasztani - a "normális" személyiség vágyainak kielégítését már igen korán megtanulja későbbre halasztani.

Nyugtalansága, kalandkeresése, impulzivitása miatt gyakran eladósodik, elhagyja családját, bűnügyekbe keveredik - korábban a pszichopátia fogalmát szorosan összekapcsolták a bűnözéssel. Ha lebukik, megbánása nagyon meggyőzőnek tűnik, gyakran kap új esélyt, azonban amit mond, egyszerűen nincs összefüggésben érzéseivel, cselekedeteivel.

Az antiszociális személyiség további jellemzői:

• simulékonyság, felületes kedvesség, báj,

• egocentrikus, nagyzásos önértékelés, szeretetképtelenség,

• hajlam az unalomra,

• kóros hazudozás, csalás,

• becsület, szégyenérzet és empátia hiánya,

• érzelmek szegényessége, emocionális mélység hiánya, másokkal való törődésre való képtelenség,

• "parazita" életstílus,

• promiszkuitás (gyakori partnerváltás) a szexuális kapcsolatokban,

• jó intellektus,

• több házasság, zavaros családi élet,

• reális, hosszú távú tervek hiánya.

2009. nov. 14. 13:24
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
69%

"Valami oka kell, hogy legyen, hogy ilyen férfiak mellett kötünk ki."

Felületesen vonzóak.

1. Egyrészt színészkednek és mindenkinek azt mondják, amit az illető hallani akar. Pl. a nő rokonaival/barátaival találkozva mindig elbűvölően kedves-udvarias-értelmes emberek, bár általában a mézesmázos, túl megnyerő stílusuk szerintem gyanús. Aztán amikor a vendégek hazamentek, kezdődik a verés. Következmény: az összes rokon és barát szerint "ne hagyd el ezt a férfit, aranyat ér az ilyen nagyszerű ember"

2. Jó és rossz pillanataik váltakoznak. Keménységük, agresszivitásuk, domináns viselkedésük "férfias", imponál a nőknek. Ha a nő megfenyegeti őket (elhagylak, ha nem veszel emberszámba), akkor 1-2 hétre ismét kedvesek, lovagiasak lesznek, aranyos-cuki-bűnbánó képpel állítanak be egy csokor virággal, térden állva esdekelnek az úrnő bocsánatáért. A nőt ezzel leveszik a lábáról. Az átmeneti 1-2 hetes periódus után visszatér a régi dühöngő elmebeteg énjük. Valójában belül üresek, érzelmeik nincsenek (a szorongást és a dühöt leszámítva), de a nő azt hiszi, hogy "megszelídítette" őket, meg "végülis belül jó ember, csak kicsit nehéz a természete" stb.

Primitívebb nőket végtelen sokszor át lehet ejteni ezzel a "két hétre megszelídülök és bűnbánó kiskutya képet vágok" művelettel.

"a simulékonyság szerintem addig tart, amíg tudja, hogy ural téged."

Mihelyt a nőnek kezd elege lenni, átvált simulékonyba, és a nő mindent megbocsát. A neurotikus nők bármit megbocsátanak, ha az ember megfelelően leszínészkedi nekik a megbánást. A simulékonyság másik célpontja a nő rokonsága és baráti köre. Mivel a rokonság és a baráti kör el van ájulva a pszichopata férfi nagyszerűségétől, ezért az a nő, aki el akarja hagyni a pszicho férfit, úgy érzi magát, mintha őrült lenne (mert ha egy irányba mész az autópályán és mindenki szembe jön veled, akkor te tévedsz, nem a többiek). Egyszerű trükk, ami majdnem minden megfelelően neurotikus nőn működik.

"Ő érzelmileg tart sakkban, nem anyagilag. Nem egyszerű a helyzet. Engem a szerelem,nem a sajnálat tart mellette."

Mindenkinek, illetve majdnem mindenkinek vannak kisebb neurózisai, kiegyensúlyozatlanságai. Előfordul, hogy az ilyen ember talál egy másikat, akivel pont jól összeillik annak a problémája, mint ahogyan egy kulcs beleillik egy bizonyos zárba. Pl. egy megalázkodásra hajlamos személy jól érzi magát egy narcisztikussal, akit dicsőíthet egész nap (míg egy átlagos ember nem sokáig bírná a narcisztikussal). Vagy: a legtöbb ember nem szívesen választanak fogyatékos (vak, béna stb.) párt, de vannak emberek, akik arra vágynak, hogy gondoskodhassanak valakiről, és nekik éppen egy ilyen kapcsolat a legmegfelelőbbb. Különfélék vagyunk, és vannak nagyon furcsa párok, amelyek akár jól is működhetnek, noha persze nem feltétlenül.

2010. aug. 22. 01:57
 32/44 anonim válasza:
100%
Nagyon megdöbbentő volt számomra amiker írtál, mert pontosan ebben a cipőben jártam.Az is furcsa, hogy mikor írtad előtte váltam el egy fél évvel, már az is megfordult a fejemben, hogy ő lehet az akiről írsz. Én is egy év után mentem hozzá a férjemhez és nagyon boldog voltam, addig amíg hozzá nem mentem, utána kiderültek a szörnyűségek a hazugságok és pokol lett az életem. Folyamatosan bajba kevert és nem értett, hogy az nekem miért rossz, sajnos az álmomat is tönkretett és már nem teljesíthete, de erről konkrétumot nem akarok írni.Én is vissza akartam kapni azt akibe beleszerettem, de rájöttem, hogy az soha nem is létezett mert hazugság volt minden.3 évet szenvedtem így, segíteni akartam rajta valahogy aztán meg nem tudtam elválni mert én is mindig ürügyet kerestem, de valahogy kimagyarázta magát.Aztán fenyegetett is már dolgokkal mi lesz ha elválok és a végén már féltem is tőle.Aztán amikor eljutottam arra a szintre, hogy nem érdekel mi történik, sem az hogy meggyógyul e az sem hogy egyáltalán beteg a fenyegetése sem meg az ürügy se, vettem egy nagy levegőt és elváltam. Nagyon nehéz volt mert sokáig fenyegetett és néha napján a mai napig zaklat, de már annyira nem jellemző.Nem reagálok neki semmit és az utcán ha látom úgy teszek mint aki nem veszi észre.Nagyon megérte, azóta mindennap boldog vagyok és hálát adok az égnek, hogy adott erőt és megszabadított.Néha olyan érzésem volt hogy magával az ördöggel élek együtt.Ő egy szörnyeteg volt. Amilyen jó kéű kívülről annyira gonosz és félelmetes belülről.Amint tudsz szabadulj meg tőle és meglátod milyen boldog leszel utána.Addig viszont tudom nehéz, nagyon veled érzek és nagyon megértelek.Fel a fejjel, hála nem mindenki ilyen.
2010. aug. 27. 12:41
 33/44 anonim válasza:
100%

Itt a feleségnek mindenki javasolja, hogy váljon el, de mit tehet egy nagymama, aki tapasztalja a fent leírt tüneteket a kislánya házasságában, de ő ebben a formában nem is tud róla? Ki sem merem mondani a szót előtte.

Hova fordulhatok segítségért, tönkre megy a gyerekem? Mi, a férjemmel az amúgy is kevés vagyonunk felét és minden egzisztenciánkat már elvesztettük. Most három hónapos az unokám. Észerevétlenül sétáltunk a csapdákba. Nem is sejtettünk semmit. Hogy mondjam meg a gyerekemnek, hogy édes kislányom, te egy bűbájos pszihopatával élsz?! Már neurotikus, időnként hisztis rohamok fogják el a lányomat, elég egy csekély dolog is hozzá. minden szavamra vigyáznom kell. Sokszor még sem sikerül. Szeretném kimenekíteni ebből a helyzetből, addíg amíg még nagyobb baj nem lesz, de fogalmam sincs, hogy fogjak hozzá. Ebből a helyzetből menekülni kell, minél előbb annál jobb. Ön, kedves kérdező saját maga ismerte fel a helyzetet, saját maga dönthet.

2010. okt. 9. 17:31
 34/44 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy olvassátok e még az ide tartozó válaszokat. Ùgy akadtam erre a kérdésre, hogy rákerestem a "pszichopata" szóra, mivel van egy barátom másfél éve, és voltak neki furcsaságai. Eleinte egy kedves ember volt, mindenröl mindent tudott, okos, müvelt udvarias férfi látszatát keltette. Aztán lehullt a lepel pár hazugságáról. Velem hideg, elutasító, ha valaki a barátaim közül jön hozzánk, akkor azzal kedves, édes, nyájas... öket leveszi a lábukról. Engem számtalanszor átvert pénzzel, aztán kimagyarázta magát, amit nem hittem el, mégis mindig kapott még egy esélyt. Èlösködik, tartozásai vannak, érzelmileg nulla, csak amit ö akar és csak amikor ö akarja... kimondta, hogy többre tartja magát a többi embernél, történeteket talál ki, már rájöttem, hogy azt hiszi, ö a kedvenc sorozata egyik szereplöje. Mesél a sanyarú életéröl, a szenvedéseiröl, hogy miket látott és élt át. Mindig hangoztatja, hogy ha öt valaki bántani meri akármilyen módon, az megnézheti magát, mert úgy teszi el láb alól, hogy sose derül ki, hogy ö volt. lassan hozzá edzödtem és én is egy nulla lettem érzelmileg, elvárások nélkül. Sakkban tart, anyagilag és érzelmileg is. Azt hittem, neki ilyen a természete, hogy hideg, távolságtartó. De már kételkedem, mert ahogy szertefoszlott a rózsaszín köd, rájöttem, hogy lehet, hogy ez betegség. Mi szerencsére nem vagyunk házasok, és nálam most telt be a pohár. Ha nem is beteg, akkor se maradok vele. Tök kész vagyok, hogy majdnem két évig ennyire buta naiv voltam, hogy hagytam magam kihasználni mindenféle módon, ahgoy egy embert ki lehet...
2011. aug. 25. 12:56
 35/44 anonim válasza:

Én még olvasom. És mikor hagyod el? Mennyi dolog köt össze?

Azt tudod ugye, hogy ultra óvatosnak kell lenned, nehogy megsejtsen bármit is előre. Mi a terved?

2011. aug. 25. 14:41
 36/44 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy óvatosnak kell lennem, de fogalmam sincs, hogy csináljam. Tegnap mondtam neki, hogy nekem ez a kapcsolat nem felel meg. Amit aztán a szemében láttam, hát azt nem tudom leírni. Kemény tekintet, éreztem, hogy mérges. Csak nézett. Aztán bekapcsolta a sorozatját, közben cigizett és amikor vége lett, lekezelö volt mint mindg. nem ertette mi a bajom hisz ö a tökély legmagasabb foka a legjobb amit csak kívánhat egy nö! meg különben is én nem vagyok senki nélküle. Biztos, hogy nem normalis.
2011. aug. 25. 17:20
 37/44 anonim válasza:
Uristen en a helyedben beavatnek vkit,aki eros es megbizok benne hogy ott legyen, ha baj van. Ne feledd,nem tudhatod,meddig megy el es jobb felni,mint megijedni. Az ilyenek nem rettennek meg semmitől. Meg az a szerencse,hogy felismerted a helyzetet es az önértékelésedet még nem rombolta le teljesen, így tudsz lepni időben. Szurkolok nagyon es légy nagyon ovatos! Nehéz túljárni az ilyen ember eszen. :((
2011. aug. 25. 17:39
 38/44 anonim ***** válasza:

7: Ez fantasztikusan jó!

Mi a munkád / hivatásod?

De mindegy is!

Te figyelj, vállalnál konzultációt? :)

2014. szept. 5. 09:38
 39/44 anonim válasza:

Sziasztok!Én is úgy találtam rátok, hogy beírtam a keresőbe a "pszichopátia" szót. És azt, hogy egyáltalán ilyen betegség létezik, úgy tudtam meg, hogy nincsenek véletlenek, azt gondolom, mindig olyan információk kerülnek elénk, amivel épp dolgunk van. Csak sajnos az én esetemben ez az információ 1 hónapot késett, most lesz 1 hónapja, hogy meghalt a barátom, akivel 36 évig ismertük egymást, de soha nem tudtam rászánni magam, hogy összekössem vele az életemet, együtt éljünk. Időnként elkanyarodott az életünk, időnként vissza, én ezt betudtam annak, hogy karmikus a kapcsolatunk, ezért akadunk mindig újra egymásra, mert dolgunk van, még pedig az, hogy együtt éljünk, amit ő nagyon szeretett volna. Valahol én is vágytam rá, mert ideig óráig tényleg szórakoztató volt a társasága, de mindig jött a hazugság, ami visszarántott a való világba. Legutoljára 2007-ben békültünk, ő addigra már külföldön élt, így még nehezebben szántam rá magam, hogy összeköltözzek vele, mivel ezáltal a teljes életemet fel kellett volna számolnom. De csak nem léptem meg. Ő közben súlyos beteg lett, lerokkantosították vele, de igazából azt nem tudtam, hogy ennyire beteg, és szerintem ő sem akart erről tudomást venni. Sajnos április 10-én meghalt, azóta is gyötör a lelki ismeretem, hogy ha kiköltözök hozzá, biztos előbb szembesülök a betegsége súlyosságával, és ha meg nem is gyógyult volna, de pár évvel tovább élhetett volna. És folyamatosan zakatoltak az agyamban a "miértek", hisz még utolsó hetében is több alkalommal becsapott, és sajnos ebben az 1 hónapban, mióta már nem él, még most is derülnek ki hazugságai. Ennek ellenére gyötörtem, és gyötröm még most is magam, hogy cserben hagytam, nem segítettem neki - holott ő maga sem segített magán, nem tartotta be, amiket az orvosok tanácsoltak neki, tehát magának is köszönheti a hirtelen halálát - igaz, ő mindig kimagyarázta ezt azzal, ha majd együtt élünk, akkor másképp lesz. A lényeg, hogy a "miértek" keresése kapcsán egy cikk akadt elém talán ez volt a címe: "a köztünk élő pszichopaták", és gondolkodás nélkül elolvastam - és ahogy haldtam a sorokon, jöttek a felismerések "úristen, ez is stimmel, ez is stimmel....", akkor ezért volt a 36 évnyi hazudozás? És talán valahol a tudatom mélyén éreztem, hogy valami nem stimmel, és bár minden kívánságát teljesítettem, kivéve ezt az egyet nem, hogy nem költöztem hozzá. Természetesen a cikk után tudatosan kerestem erről a betegségről az információkat, így akadtam erre a fórumra is, amiben az a jó, hogy nem csak a hivatalos verziót olvashatom, hanem az életszerű beszámolókat is, amik sajnos mind-mind hasonlóak az én életemmel. Tudom, talán fel kellene lélegeznem, hogy megszabadultam tőle végleg, és örökre, de ettől nekem most még mindig nem könnyebb, hogy tudom, vagy inkább sejtem, mi is volt a baj vele. Akkor is jön az önvád, ha talán ez is előbb kiderül....., bár a válasz erre is adott agyilag, hogy ők sajnos soha nem változnak meg, és ezt milliószor meg is tapasztaltam, még ha szembesítettem is volna a betegségével, akkor sem tudott volna másképp élni, és csak azt értem volna el, hogy továbbra is engem készített volna ki.

Nem tudom, olvassátok-e még ezt a fórumot, vagy van-e köztetek olyan, aki esetleg hasonlóan járt, és hogy lehet ezt feldolgozni, kimászni ebből? Sajnos nagyon-nagyon belém ivódott, hisz ez is erősségük, a bájolgás, kedvesség, ha úgy akarták, és tényleg úgy van, ahogy az egyik kommentelő is írta, az ember mindig reménykedett, hogy visszakapja azt az embert, akibe bele szeretett. Erre mondják, a remény hal meg utoljára. Sajnos nálunk már remény sincs, sok miértre, amik az elmúlt hetekben derültek ki, már nem kapok választ, mert nincs aki válaszoljon.

Esetleg van köztetek olyan, aki hisz abban, hogy léteznek karmikus kapcsolatok, és visszautazás előző életbe, mert már arra is gondoltam, meg kellene ezt próbálnom, hátha választ kapok arra, hogy miért tette ezt velem, miért csapott be 36 éven keresztül?

Még csak annyit, hogy ennyi év alatt sem gondoltam arra, hogy ez a betegsége lehet, ez az életmód - annak ellenére, hogy többször is mondtam neki, hogy te egy beteges hazudozó vagy -, mert az ő csillagjegye Ikrek volt, és sajnos az Ikrek csillagjegyű emberekre is erősen jellemző alapból a kettősség, a színészkedés. És akkor ehhez még cigány származású is volt - elnézést, remélem senki önérzetét nem sértem ezzel a kifejezéssel -, és tudjuk, hogy ebben a népcsoportban gyakoribb a hazudozás, a nyomulás, önmagát jól eladni tudás, mint mondjuk a magyar származású emberek között.

Köszönöm, hogy elolvastátok írásomat, és megköszönöm, ha esetleg valaki válaszol rá.

2015. máj. 8. 12:48
 40/44 anonim válasza:

A pszichopatákról írt eddigi tanulmányok, főleg az antiszociális magatartásról és az empátia teljes hiányáról írtak, a betegek korábbi élményeit nem tanulmányozták, állapotukat biológiai eredetűnek és gyógyíthatatlannak tartották.

Aina Gullhaugen, a Norvég Tudományegyetem kutatója szerint az ilyen betegek állapota azonban nem feltétlenül végleges. A pszichopaták kezelése során Gullhaugen úgy találta, tapasztalatai sok esetben nem egyeznek az iskolapéldákkal, ezért A bárányok hallgatnak című filmben szereplő Clarice Starling FBI ügynökhöz hasonlóan ő is “beleásta” magát a pszichopaták elméjébe.

A film Hannibal Lecterről, a világ talán legismertebb kitalált pszichopatájáról szól, és remekül mutatja meg a hideg, érzelemmentes álarcot, amely mögé a sorozatgyilkos elzár minden gyengédséget, fájdalmat, együttérzést. A film alapjául szolgáló könyv szerzője, Thomas Harris bemutatja, milyen gyermekkori élmények formálták Hannibalt. Gullhaugen úgy gondolja, az ilyen hatásokból fakadó tünetek kezelhetőek.

A norvég fegyházak lakóival folytatott beszélgetések és meglévő tanulmányok alapján hasonlította össze Hannibal jellemét, valódi esetekkel és arra jutott, hogy a legkegyetlenebb bűnelkövetőket gyermekkorukban gondviselőik rendszeresen, fizikailag vagy lelkileg bántalmazták. A kutató szerint a betegek későbbi kegyetlensége nem más, mint e gyermekkori sérülésekre adott rossz válasz.

A pszichopaták tanulmányozása során vizsgálták az alanyok különböző képek láttán jelentkező azon fiziológiai reakcióit, melyek eltérnek a lelkileg egészséges emberek automatikus válaszaitól. Például, ha békét és nyugalmat sugárzó fotók után egy fegyver látványa nem vált ki érzelmet, előfordulhat, hogy valaki olyan környezetben nőtt fel, ahol a fegyver látványa mindennapos jelenség, sőt a túléléshez éppen a hideg, érzelemmentes viselkedés a legjobb stratégia, bár ezek után még további vizsgálatok is szükségesek.

Gullhaugen új eredményei szerint a pszichopatáknak is van belső igényük személyes, közeli kapcsolatokra, de képtelenek kialakítani ezeket. Az ilyen betegek gyermekkorában mindig szélsőséges nevelési módszerek érvényesültek: vagy teljesen közönyös, vagy szigorú szabályokhoz kötött, de érzelmileg üres családi háttér vette körül őket. Ez is jól mutatja, hogy viselkedésük nem független a gyermekkori tapasztalatoktól, ennek felismerése segíthet kezelésükben is.

A kutató pszichiáter végső konklúziója, hogy a betegség oka nem vezethető vissza egyetlen tényezőre. A genetika és a nevelés egymásra hatva formálja a személyiséget, önmagában azonban egyik sem magyarázza a pszichopaták viselkedését. A kutatási eredmények azt mutatják, újfajta módszerre van szükség a diagnosztizálásban és a kezelésben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki gyógyítható, és egészségesen visszakerülhet a társadalomba, de a kezelés csökkentheti a visszaesés kockázatát.

Forrás: ScienceDaily

2015. júl. 7. 09:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!