Van olyan, hogy valaki tudatosan fejleszti ki/építi fel
egy másik énjét?
Haha..hát persze h van..a legtöbb ember ezt cisnálja.A munkahelyen más vagy,ott mindenki imád dolgozni,imádja a munkatársait ,a z ügyfeleket,a papirmunkát.. és a fönököt is:-)
2009. nov. 1. 14:37
Igen.Pl:én.Tudatosan szoktam le arról,hogy 2 pillanat alatt az asztalra csapjak.Rájöttem,hogy egy mosollyal többre megyek:-)
2009. nov. 1. 14:46
Szerintem ez tudatosan nem lehetséges. Felépíthetsz két különböző identitást, de az nem lesz ugyanaz mint a pszichiátriai értelemben vett kettős személyiség.
2009. nov. 1. 14:54
Ha két személyisége lesz, akkor az más pszichiátriai eset: skizophrénia.
Ha valaki egyszerűen csak másként viselkedik otthon, mint pl. az iskolában, -de alapvetően magát adja itt is, ott is-, akkor alkalmazkodik a kül. helyzetekhez.
Ha azonban nem viselkedik őszintén bárhol: akkor alakoskodó, kétszínű stb.
2009. nov. 1. 14:54
"Tudatosan" azonban nem lehet skizophren senki!
2009. nov. 1. 14:56
Igen,van olyan,h valaki "csinál" magának egy másik ént,sőt akár többet is,és hol ezt használja,hol azt,de azt tudni kell,h ez "normális".Mármint attól még nincs disszociatív zavara (többszörös személyisége),és semmiféle más pszichiátriai betegsége.
2009. nov. 1. 15:21
7/15 A kérdező kommentje:
Úgy értem van egy "énje" ami furcsa dolgokat csinál, kicsit olyan nem is tudom zakkant, de annyi esze még van, hogy tudja, hogy emberek között értelmesen viselkedik.
A barátnőm elég fura. Múltkor nála aludtam, és véletlenül meghallottam, hogy magába beszél a szobában, és ugye mikor pizsiben volt, láttam, hogy a kezei agyon vannak vagdosva, és olyan fura.
Nem is mertem bemenni hozzá. De néhány perc múlva mikor kijött teljesen normális volt.
És csak azért gondolok erre, mert néha szokott olyanokat mondanki, hogy mindenki előtt normálinak kell látszania meg ilyenek.
Köszi a válaszokat.
ha vagdos és zavart, akkor talán borderline személyiségzavar(?)..
[link] az még nem kettős személyiség, nem tudathasadás... miből gondolod h ő "építi fel" a másik személyiségét, hogy tudatosan csinálja?
2009. nov. 1. 18:28
Én is szoktam magam vagdosni,sőt beszélni is szoktam magamban,van egy csomó személyiségem,de nem kell ezeket túldramatizálni,nem biztos,h orvosi eset.Csak nem vagyunk egyformák,nem egyformán reagáljuk le a világ dolgait.A pszichológus nem tud többet,mint egy jó barát,ezt mindenki jegyezze meg!És nem hallottad,miről beszélt,mikor magában volt?Különben lehetséges,h csak megjátssza,szoktak ilyeneket csinálni a mai gyerekek,mert divat lett mostanság mentális betegségekben szenvedni.
2009. nov. 1. 18:51
"A pszichológus nem tud többet,mint egy jó barát" :DDD Aha, ezért tanulnak (tanulunk) tíz évig, biztosan. Egy jó baráttal beszélgetsz és tanácsot ad, a pszichológushoz nem a szó hagyományos értelmében beszélgetni jársz, és nem ad tanácsot sem. Sokkal több, összetettebb dolog ennél. És nyugodj meg, a vagdosás mindenféleképpen orvosi eset, akkor is, ha épp te is csinálod.
2009. nov. 1. 23:18
Kapcsolódó kérdések: