Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Üldözési mánia vagy vaklárma?

Üldözési mánia vagy vaklárma?

Figyelt kérdés
16 éves lány vagyok, nemsokára 17, és azt hiszem valami furcsa paranoiám, üldözési mániám vagy hasonlóm van. Ebben azért valószínűleg tévedek, de mégis kicsit furcsán érzem magamat. Kevesebb, mint 2 éve még a szüleimmel aludtam egy nagy francia ágyon egy roham miatt, ami 11 évesen tört rám egyik éjszaka, akkor epilepsziára gyanakodtak, de nem találtak semmit. A szüleim szemmel akartak tartani esténként, de végül úgy döntöttünk már alhatok a szobámban. Mikor velük aludtam is eléggé féltem a sötétben, egy sötét sziluettbe, ami mondjuk egy ventillátor volt valójában simán beleképzeltem egy filmben látott vagy könyvben olvasott lényt vagy gonoszt. Ezen az egyedüllétem éjszakánként pláne nem javított, mielőtt elalszom, a földet nézegetem, hogy nincs-e ott valami, és minden neszre figyelek, pl. hogy nem akar-e valaki betörni, volt már rá példa. Ha háttal fordulok az ajtómnak, akkor vissza-vissza szoktam nézni, és csak ezek után alszom el. Úgy érzem muszáj mindenre odafigyelnem és elképzelem, hogyha most megtámadna valaki/valami, akkor hogyan védekeznék, mi kapok fel, hogy hozzávághassam stb. Na, most ez így elolvasva tuti nevetségesnek tűnik. Soha nem néztem horror filmeket, inkább könyvben olvastam kicsit ijesztőbbeket, vagy ugye a neten talált hülyeségekből szereztem ezeket az ismereteimet, de most belementem, hogy megnézzünk egyet az egyik barátommal, belátom rossz ötlet volt. Most már órák óta forgolódok, ha elalszom filmbeli jelenetek jelennek meg az álmomban, legutóbb meg valami nagyon beteg álmom volt egy kórházi szobában, utána olyan volt mintha felébredtem és felkeltem volna, de még az is álom volt, mert utána ébredtem fel. Most akkor ez már valami pszichés eset vagy csak hülye vagyok és félek a sötétben?

2013. aug. 31. 05:13
 1/6 anonim ***** válasza:

Félsz a sötétben, de ettöl még nem vagy hülye.

Sokat segíthet, ha egy kis lámpát égve hagysz a szobában éjszakára. Elég olyan is, mint amit a kisbabáknal szoktak éjjel fényként, az nem fogyaszt sok áramot, de te mégsem vagy sötétben.

Ezen kivül jót tenne neked, ha megtanulnád az autógén tréninget, akkor elmúlnának a félelmeid és megtanulnád magad lelazítani.

Ha meg valami ijesztö filmrészlet vagy egyéb jár a fejedben, akkor sokat segíthet, ha elkezdesz elmondani magadban egy verset, a szorzótáblát, idegen nyelvü ragozást, stb - tehát olyasmit, amire oda kell figyelned, mert akkor nem tud az agyad üresjáratban félelmeket generálni. Az meg nem gond, ha közben elalszol.

2013. aug. 31. 07:56
 2/6 A kérdező kommentje:
Mi az az autogén tréning?
2013. szept. 1. 21:55
 3/6 anonim ***** válasza:

Az autogén tréning egy lazítási módszer, sok tanfolyam illetve könyv/dvd is van róla.

Lényegében megtanulod magad tökéletesen ellazítani és ezzel részben lenyugtatod magad, részben pedig megtanulsz koncenrtálni is.

2013. szept. 1. 22:05
 4/6 A kérdező kommentje:
Jól hangzik, majd utánanézek. Köszönöm :)
2013. szept. 2. 20:59
 5/6 anonim ***** válasza:
Szivesen és sok sikert!
2013. szept. 2. 21:31
 6/6 anonim ***** válasza:
és ne nézz ijesztő filmeket
2013. dec. 20. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!