Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valaki volt mar hasonlo...

Valaki volt mar hasonlo helyzetben? Le tudom ezt kuzdeni?

Figyelt kérdés

Na, hat elmeselem az egesz tortenetem.

vannak hanyassal kapcsolatos rossz emlekeim gyermekkorombol. Kiskoromban is nagyon feltem tole, tisztan emlekszek ra, hogy nem volt olyan nap, hogy ne kerdeztem volna meg anyat, hogy 'ugye nem fogok hanyni?' sokszor kertem, hogy 'anya, igerd meg, hogy nem fogok hanyni!'. Azota se mult el ez a felelmem, neha enyhul, de elmulni sose mult el. Jelenleg nagyon rossz. Ha eszek akkor mindig betegesen figyelem, hogy nehogy sok legyen es utana egy csomot gondolkodok azon, hogy nem-e volt sok?! Ha nagyritkan meg vagyunk hivva valahova ebedelni/vacsorazni az maga a pokol, hiszen ott illik mindent megenni es azt utalom a legjobban. Mindig nezem az oratm, hogy mikor ettem es, ha az elozo etkezesem ota nem telt el minimum 3 ora akkor akarhogy korog a gyomrom, nem eszek... Ha hanyingerem lesz, vagy megfajdul a hasam akkor panikroham tor ram. Ha valaki a kornyezetemben rosszul lesz, mar enis erzem a rosszulletet. Es raszoktam a dipankrinra meg a dedalonra. Ezek hanyingerre meg emesztesre jok. Ugy kezdodott, hogy rosszul lettem bevettem egyet, aztan megint es megint vegul mar minden nap. Lehetne ezt naponta is szedni, de nem szeretnem. Anya csak azt vette eszre, hogy elfogyott es veszekedett erte. Azota tudom, hogy megszamolja es, ha szo nelkul veszek be akkor veszekedes lesz, de nem erdekel, csak az jar a fejembe, hogy ne hanyjak es ne legyek rosszul. Volt, hogy megkertem, hogy dugja el, de akkor meg elkezdem keresgelni azzal az indokkal, hogy 'csak most az egyszer kell meg, mert most tenyleg rosszul vagyok'. Nagyon nem jo ez igy:( pszichologus nelkul le tudnam ezt kuzdeni valahogy? Mert az ebbe a legrosszabb, hogy imadok enni, de nem merek.

Es egy masik kerdes. Tegnap este rosszul lettem egy pohar cola utan. Hanyingerem lett, teltseget ereztem, azthittem, hogy mindjart elhanyom magam aztan persze jott a panik is. Utana jobb lett, de sokat bofogtem, majd elkezdett egni a gyomrom es megeheztem. A hanyinger nem enyhult, egy piritost ettem es egesz ejszaka alig aludtam olyan hanyingerem volt. Reggel felkeltem a hanyinger megmaradt egett a gyomrom es ehes voltam, de nem mertem enni. Fel 10kor ettem egy par kekszet akkor kicsit jobb lett, most meg mar megettem egy szendvicset es most kicsit zuborog a gyomrom, de jobb. Ez lehet reflux? Elore is koszonom!

15L

2013. aug. 9. 11:55
 1/10 anonim ***** válasza:
Szerintem az egésznek pszichés oka van, nem pedig a gyomroddal van valami és a sok stressz miatt kialakulhat reflux. Próbálj meg valahogy nem az evésre, hányingerre gondolni. Tereld el a figyelmedet valami mással. Valószínűleg már kényszeresen figyeled az órát és azt h éppen hogy érzed magad. Esetleg ha a szüleid olyanok kérj segítséget tőlük vagy akár egy pszichológustól, otthon egyedül nem tudom mennyire lehet ezt leküzdeni.
2013. aug. 9. 12:14
 2/10 anonim ***** válasza:

Szerintem is pszichés oka van, de vigyáznod kell, hogy mit eszel és iszol. A gyógyszerektől később csak rosszabb lesz, ha megszokod, nem érdemes gyakran bevenni.

Figyelj arra, hogy csak könnyű ételeket egyél és buborék mentes vizet igyál. Akkor nem lesz gond a gyomroddal és hányni se fogsz. Nekem is voltak hasonló gondjaim az étkezés és a sport megoldotta.

Ha gondolod, írj nyugodtan, szívesen válaszolok a kérdéseidre. Kitartást és próbálj meg ne gondolni ezekre annyit. :)

2013. aug. 9. 12:30
 3/10 anonim ***** válasza:
Nem volt még semmilyen orvosi vizsgálatod? Szervi oka nincs a hányásaidnak esetleg? Mert ez is elképzelhető és a szorongásod csak másodlagos. De ha nincs semmi szervi bajod, akkor pedig pszichés az ok, gyerekkorban valamit nem sikerült feldolgoznod a mai napig. Anyukád meg ne azért veszekedjen már veled, ha daedalont veszel be, hanem mondjuk vigyen el orvoshoz. Ilyen gyógyszereken felesleges élni, pláne 15 évesen!
2013. aug. 9. 12:33
 4/10 A kérdező kommentje:

Koszonom a valaszokat! Igaz, hogy mindig ezekre gondolok, de probalkozok elterelni a figyelmem.

utolso! Hanyasaimnak? 5 eves hanytam utoljara, nem szoktam csak felek, hogy fogok.

2013. aug. 9. 12:39
 5/10 anonim ***** válasza:
Szerintem kéne a pszichológus. Ne szenvedj fölöslegesen! Ugyanis teljesen fölöslegesen félsz attól, hogy hányni fogsz, és ezt te is tudod. Nem tehetsz róla, hogy ez van veled - de tehetsz ellene. Beszélj egy orvossal!
2013. aug. 9. 14:14
 6/10 anonim ***** válasza:

Nem fogod elhinni, de velem is szóról szóra ez volt egy pár hónapja és körülbelül fél évig szenvedtem vele, egyetlenegy különbséggel én a hasmenéstől féltem nagyon (a hányástól is nagyon félek, de az tudom, hogy soha nem szokott rám törni).

Szóval én is úgy voltam vele, hogy elég volt, ha eszembe jutott és rögtön fájt a hasam, olyan gyomoridegem volt egész nap, még suliban is, hogy borzasztó. Ha meg már a gyomoridegtől wc-re kellet járjak utána fel alá mászkáltam a lakásban és teljesen önkontrott vesztve motyogtam magamban, hogy meg fogok halni. Aztán így a nyáron ráébredtem, hogy a fájdalmat én magam okozom, meg a félelmet is. Szóval egyszerűen nem törődtem vele, már-már barátként fogadtam a hasfájást, ráébredve, hogy ettől nekem nem lesz bajom és láss csodát 1-2 hét múlva, már kutya bajom volt, azóta is ha fáj is a hasam akkor kicsit ledőlök a hasamra, 2 perc múlva már ugyanúgy folyik az élet mint régen :-)

Ettől függetlenül a pszichológus segíthet, valszeg nekem is az kellene mert mostanába meg kényszeresen azon szorongok, hogy skizofrén, pánikbeteg, vagy kényszerbeteg vagyok :D

2013. aug. 9. 15:27
 7/10 A kérdező kommentje:

Koszonom szepen a valaszokat!

udvozollek sorstars!:)

Szerintem neked kicsit nehezebb volt, hiszen a hasmenes gyakoribb dolog, mint a hanyas. Viszont gratulalok ahhoz, hogy neked sikerult kigyogyulni ebbol!:) viszont ahogy igy belegondolok en pl, nem felek a hasmenestol, persze az se kellemes, de sokkal jobban erzem magam, ha kijon. Mas pedig igy van a hanyassal is es tok hulyen neznek ram..

Amugy, ha mar itt tartunk nalam nagyon gyakori a hasmenes, fokent az idegesseg miatt.

2013. aug. 9. 18:14
 8/10 A kérdező kommentje:

Bocsi az ertelmetlen mondatokert, csak telorol vagyok es siettem.

Egyebkent enis szoktam panikolni olyanoktol, hogy srizofen vagyok, vagy mas betegsegem van. Neha attol is felek, hogy ongyilkos leszek. Sose akartam az lenni, de felek, hogy valamikor csak ugy megteszem. Nem tudom miert!

2013. aug. 9. 18:17
 9/10 anonim ***** válasza:

Mondjuk ilyesmitől nem kell félni. Nézd néha én is beleborzongtam a gondolatba, hogy mi van ha akkora megrázkódtatás ér, hogy öngyilkos akarok lenni, de ezt csak azt jelenti, hogy nem bízol magadban és nem érzed elég erősnek magad, pedig én kezdek rájönni, hogy igazán azok az erősek, akik szembe mernek nézni a félelmeikkel és ez mutatja, hogy te egy jó ember vagy, hogy nem akarsz rossz dolgokat tenni.

Én egyébként úgy vagyok vele, hogy addig nem kell félni attól, hogy öngyilkos leszel, amíg már tényleg úgy nem érzed, mert akkor elég lesz feltenni magadban a kérdést, vagy itt leírni és akkor úgy is fogunk tudni segíteni.

Ja még valami.

Sokszor amiatt vannak bajaid, mert belehajszolod magadat. Tehát az ember (főleg az ilyenek, mint mi akiknek jó a képzelőerőjük), bármit képes bebeszélni magába, ha sokat őrlődik rajta, de nem kell félni az ilyen dolgoktól, hanem ügyesen felismerni és továbblépni!

Remélem tudtam segíteni, ha bármi kérdésed van írj nyugodtan ide, vagy akárhova, ahol segítséget remélsz :-)

2013. aug. 9. 22:58
 10/10 anonim válasza:

a hányás természetes dolog. fájni nem fog csak utána jobban fogod érezni magad. sima ételtől nem fogod elhányni magad mert az kell a szervezetnek ez ugye logikus. nem kell félni attól hogy kihányod mert nem fogod ma telten fogod érezni magad. én is féltem kiskoromban a hányástól de nem foglalkozok vele hogy akármikor elhányhatom magam ha rossz a közérzetem vagy ha sokat fekszek esetleg eszek közbe ,hirtelen felállok és szédülök meg villog a szemem. a kólás dolog meg valószínüleg azért volt mert a kóla szénsavas és az kicsit megerőszakolta a pocidat. nem kell ilyenkor megijedni hogy elhányod magad megtörténik megtörténik de utána nem lesz rossza közérzeted ne aggódj nem fog történni semmi gond :)).

amúgymeg mi történt akkor amikor először hánytál és amióta félsz tőle , persze ha emlékszel rá :)).

2013. aug. 24. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!