Hogyan változtathatnék ezen a helyzeten? Miért lelkesedek más feladatáért, amikor meg ugyanazért nem, amikor magamért kell elvégeznem? (Részlet a kifejtős részben. )
Egy konkrét példa:
Van egy ismerősöm, akivel egy szakra járunk, csak más csoportokba sikerült bejutni egy-egy tantárgyból a főiskolán.
Amikor megkér, hogy segítsek megírnia egy beadandóját, vagy elkészíteni egy prezentációt, akkor abba nagyon bele tudok merülni, és szinte élvezem a folyamatot, ahogy készítem.
De amikor a saját feladatommal kellene haladni, nincs meg ugyanaz a lelkesedés. Pedig ugyanaz a szak, tárgy és tanár is, csak más időpontban vannak az óráink, amikre készülni kell és beadandókat leadni.
De más példát is említhetnék.
A lényeg, hogy amikor más "kiad" egy "munkát", azzal szívesen foglalkozom, határidő előtt jóval végzek.
Amikor a saját feladatomon kellene dolgozni, akkor meg halogatok, csúszok a határidőkkel, pontatlanabb vagyok.
Mindez nem csak iskolai dolgokra vonatkozik.
Vajon minek tudható be ez? Hogyan tudnék változtatni ezen, hogy a saját feladataimat ugyanolyan lelkesen végezzem, mint ahogy másnak segítek?
29/N
Szia!
Amit leírtál, az alapján úgy tűnik, ez a nehézséged tudat alatt működik nálad. Mire gondolok?
Egyrészt arra, hogy bennünk van egy Istentől kapott készség, a másoknak való segíteni akarás, és az, hogy "jobb adni, mint kapni". Amikor másoknak segítesz, hajt az erő, (bele merülsz) hogy segíts a társadon, ugyanakkor elmaradhatatlan ilyenkor az, hogy hogy hálás ezért, vagy valamilyen módon kifejezi neked a köszönetét, elismerését. Ez valószínűleg egy hiányt pótol, amit már hosszú ideje nem kaptál meg a hozzád közel állóktól.
Mert ha magadnak csinálsz meg akármit, azt ki értékeli bármilyen formában?
Sok ember küszködik az önértékelés hiányával úgy, hogy nem is tud róla. Pedig ha tanulsz, fejleszted a képességeidet, ez jó dolog. Lásd meg az elvégzett munka örömét. Magáért az elvégzett munka eredményéért légy boldog, illetve tanulj meg az lenni és akkor talán másként fogod látni a saját feladataidat.
Tanulj meg örülni apró dolgoknak, amelyek széppé tudják tenni a mindennapjaidat, hisz az élet apró örömökből áll, nagy örömök, boldogság, csak fűszer az életben.
Szerinted jól látom a nehézségedet?
Tudtam segíteni?
Ha igen, akkor én is boldog vagyok.
Szép napot Neked!
Szia!
Köszönöm szépen a választ!
Bizonyos mértékben segített. :)
"Csak" az a kérdés számomra, hogyan tudnék a mostani helyzeten változtatni? Hogyan lelkesedjek ugyanúgy a saját feladataimért, mint ahogy máséért teszem.
Még azt sem mondhatom, hogy nem érdekel a saját téma, azért vagyok motiválatlan, hiszen ahogy írtam, általában ugyanazok a feladatok (kisebb eltéréssel) pl.
Hogyan tudnám magamat motiválni a sajátom elvégzésére?
Mi az, ami hajt engem akkor, amikor másnak segítek, és elmarad, amikor magamért kellene tennem?
"Rosszul vagyok összerakva", de ezen túl? :)
Köszönöm szépen a válaszokat!
Természetesen nem a segítségemet akarom megvonni másoktól.
Hanem éppen ugyanazt a lelkesedést hiányolom a saját feladatom végzése közben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!