Búcsúlevél: megnyugvás, vagy kegyetlenség?
Én azt mondom még életében jelezze, ha valami problémája, közöli valója van. Ha meg úgy dönt megy és kész, akkor hagyja békén azokat, akikhez mégiscsak "szólni kívánna"..
Mélységesen egyetértek Popper szavaival:
"Soha nem szabad búcsúlevelet írni. A búcsúlevél hitetlenné teszi életünket
és halálunkat. Ha még van mondanivalónk az élők számára - mondjuk el nekik. Ha
még maradt ütésünk és simogatásunk - üssünk és simogassunk. De "visszaszólni a
megsemmisülésből" - ez szánalmas és megvetésre méltó. Azt bizonyítja, hogy
gyávák voltunk cselekedni életünkben és elnémulni halálunkban.
Ha a halálnunk nem elég büntetés azoknak, akiket meg akarunk büntetni
szeretetünkért, akkor egy szemrehányó levél aligha kelt nagyobb bűntudatot
bennük. De gyanúba kerülünk, hogy ezen primitív módon még egy kicsit tovább
akarunk élni."
Köszönöm neked is a válaszodat!
Én nem értek egyet Popperrel, meg amúgyis irritál az a fazon... Egyébként a szóban forgó illető egyáltalán nem bűntudatkeltő levelet írt, azt jegyezte le, hogy szenvedett, amivel mindenkinek a környezetét megkeserítette, bocsánatot kér ezért, mert tudja, hogy ő a hibás, hogy nem hagyta, hogy segítsenek neki, de egyszerűen képtelen volt bízni, minél jobban közeledett valaki ő annál távolabb lépett. Stb. stb.
Szóval nem csak olyan búcsúlevlet lehet hátrahagyni, hogy " Miattatok öltem meg magam ti szemét tetvek, remélem most örültök" ...
Hát ez borzasztó.. Sajnálom, hogy ezt a kérdést már egy megtörtént eset ihlette!
Ellenben nála sem értem, hogy miért nem beszélt az érzéseiről személyesen egy érintettel? Hisz a levél gondolom arra szolgál, hogy megmagyarázza miért tette, ergo a történtek váratlanul és meglepetésként érték a szeretteit. Viszont, ha tényleg annyira szenvedett és tönkretett mindenkit, akkor meg senkinek nem mond újdonságot a levélben. Azonban nagyon megrázó, felkavaró lehet egy ilyet olvasni.
Nekem is most hunyt el egy számomra nagyon fontos ember, és csak képeket nézni róla is iszonyat szívfacsaró.. szóval öngyilkosoknál továbbra sem pártolom a levelezgetést. Semmiképp nem sorolnám a "megnyugvás" kategóriába.
Köszönöm a válaszod, és részvétem!
em tudom, én valahogy úgy érzem, hogy önzetlenül volt önző.. Ha értitek, mire gondolok (Tehát abszolút magára vette át a felelősséget mindenkitől, legalábbis ilyesmi lehetett a célja)
Köszönöm!
Ezek szerint neked "jól esett", hogy írt?
Biztos van olyan speciális eset, ahol önzetlenül önző valaki, bár gondolom ilyen esetben is minden hozzátartozó másképp látja. Van aki talán itt is úgy érezte, bár időben szólt volna az illető és segíthetett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!