Összeesküvés elmélet hívők, mit gondoltok erről?
Ha nem hiszel ezekben, akkor nem hozzád szól a kérdés.
Tegyük fel, hogy van egy bizonyos rendszer, vegyünk pl egy munkahelyet, ahol a sok ember különböző szinteken helyezkedik el, a takarítóktól kezdve az adminisztrátorokon át a kisfőnökökig, és persze legfelül a nagyfőnök. A kulisszák mögött nagy disznóságok folynak, amik mind gazdaságilag, mind morálisan hanyatlást idéznek elő, főleg az alsó szinteken. (Tehát nem magára a cégre gondolok, hanem a dolgozókra, minél lejjebb van valaki, annál jobban szív, a nagyfőnök viszont csak nyer.)
Tegyük fel, hogy ezen a munkahelyen dolgozol. Mondjuk, hogy kilépni nincs lehetőséged, mert jelenleg nincs más állás, és több gyereked is van, akiket el kell tartanod. Tehát, mindenképpen maradnod kell. Te egy felébredt embernek tartod magad, nem egy bégető birkának, és átlátod a helyzetet, tudod jól, hogy mi megy a háttérben. Emiatt bizonyos szempontból többnek is érzed magad a nyájnál, na persze ez nem azt jelenti, hogy beképzelt vagy és különbnek hiszed magad, csak úgy érzed, valamit tudsz, amit ők nem, és e tudás miatt úgymond valamivel előrébb vagy (elvileg), mint ők. (Hisz általában azért tanulunk, hogy tudjunk, és azért tudunk, hogy a tudásunk által valami hasznunk legyen, hogy előrébb jussunk, hogy jobb legyen nekünk, a szeretteinknek, vagy akár idegeneknek is, ha szociálisak és empatikusan vagyunk.)
Csak hogy itt nem tanult tudásról van szó. Ezt a tudást nem szándékosan tetted magadévá, hogy abból majd valami jó származzon. Innentől kezdve ez a tudás lehet teher is, miután nem tudod felhasználni az ég világon semmire. (Ugye kilépni nem tudsz, se a rendszeren változtatni, lázadni meg egyenlő lenne a kirúgatással.)
Mi haszna lehet mégis annak, hogy átlátsz a szitán? Csak az származik belőle, hogy miközben ugyanúgy részt veszel a rendszer működésében, mint a birkák, közben még rosszul is érzed magad.
Melyik "állat" boldogabb; aki mit sem sejtve sétál a "mészárosbárd" alá, vagy aki a "levágást" megelőzően úgy élte az életét, hogy félt/elégedetlenkedett/dühöngött/lázadozott/gyűlölködött/hasztalan próbálta a többieket ébresztgetni?
A válasz egyértelmű. De félre tenni azt, amit tudni vélsz, nem lehet. (Persze az ember fenntartja a lehetőséget, hogy téved, már ha van önkritikája. De csak úgy kitörölni a fejből a gondolatokat nem tudja.) Mi tehát a megoldásod? Aki bölcs, az a beletörődést választja? Milyen tudás az, aminek nincs haszna, ami nem terem gyümölcsöt? Ami van, de nem használjuk fel? Hiába van húszezer forintom/ollóm/vajazókésem, ha be van zárva egy kinyithatatlan fiókba, akkor nem tudok vásárolni/papírt vágni/kenyeret vajazni, tehát olyan, mintha nem is lenne. Miért jó kiismerni a főnököt, ha úgyse változik tőle semmi? Vagy az származik belőle, hogy bölcsebben halsz meg? Számít ez valamit?
Igazából olyan nincs, hogy nem lehet változtatni. Csak azt hiszi, hogy nem tud. Azért választja valaki a belenyugvást, mert úgy a kényelmesebb. És mivel mindenki így gondolja, nem is lesz változás.
Ez olyan pl. mint amikor valaki azt gondolja: ugyan mennyit számít az, hogy most én egy cukorkapapírt eldobok az utcán? És hopsz, mindenki úgy gondolja, hogy az ő 1 papírkája még nem teszi szemétdombá a várost, csak mivel mindenki így gondolkozott, mindenki el is dobta. Az eredmény meg egy kupac szemét lett.
És ugyanígy lehet továbbvinni: mit számít az, hogy én dobok a pénzgyűjtőbe 1 eurót, mit számít, hogy én nem emelem fel a szavan az ellen, ami szerintem nem helyes? stb. stb.
Remélem érthető. Igazából minden egyes ember, a legutolsó koldusig is számít. A hatalom soha nem a "főnökök" kezében nyugszik, hanem akik engedelmeskednek nekik. Hisz van egy cégnél max. 20 főnök, 1 igazi, de hány alkalmazott? 300-1000? Kik vannak túlerőben? Ezek alapján, miért is nem történik változás? Mert kényelmesebb a birkalét.
"Habár fölűl a gálya s alúl a víznek árja azért a víz az úr."
Nincs ebben semmi extra, a cégek természetesen profitálni akarnak a befektetett eszközökből (pénz, tárgyi eszközök, tudás, munkaerő), minél kevesebb költséggel minél nagyobb profitot akar elérni.
Mentalitásodtól függ, hogy ezt méltatlan kihasználásodnak érzed-e, háborogsz rajta nap mint nap, vagy elfogadod azt, hogy mindig is így működött a világ. A piaci verseny miatt a számára értékes dolgozót megfizeti a cég amennyire muszáj, a számára haszontalant meg kirúgja.
Voltam én is ilyen helyzetben. Kiléptem, és inkább próbáltam/próbálok a saját lábamra állni, akkor is, ha folyton az ilyenekkel, meg az ilyeneket támogató rendszerrel kell hadakoznom. Amikor kiléptem, még nem volt gyerekem, most már van, egyelőre így alszom nyugodtan, de ha arról lenne szó, hogy a gyerekemnek tudok-e enni adni vagy sem, akkor lehetséges, hogy újra sorba állnék, de csak akkor, ha már minden eszközből, lehetőségből kifogytam és úgy sem sikerülne egyedül boldogulnom.
Hogy használni nem tudom ezt a tudást, alapvetően nem zavar, attól nem lennék több, ha pl. a cég ellen fordítanám, most is boríthatnék bilit, de becsülöm és tisztelem annyira a volt kollégáimat, hogy, ha ők a sorban állást választották, mert tényleg nincs számukra más lehetőség, akkor nem húzom ki a talajt a lábuk alól. Nekem anno sikerült szemeket felnyitnom, de nem mindenki olyan "hebrencs", mint én, és inkább nyel. Nekem ez a tudás mindössze olyan szempontból fontos, hogy pl. nem hagytam magam elnyomni, meghazudtolni, és ebben is az a fontos, hogy tükörbe tudok nézni, és tényleg nyugodtan alszok.
Nem látom, hogy mi köze lenne ennek az összeesküvés-elméletekhez. Lehet, köze, de nem kell, hogy legyen, ez egy általános téma, általános kérdés.
Mint mindig, egyik véglet sem igazán jó. Aki eléldegél a saját kis naiv világában, az könnyen lehet, hogy boldogabb és könnyebben veszi, vagy észre sem veszi az akadályok egy részét, viszont ezzel automatikusan megfosztja magát a tudástól, a megtapasztalás, értelmezés, utánanézés, fejlődés egy egész spektrumától, és ezáltal szegényebb marad. Aki viszont többet tud, vagy többet vél tudni, annak gyakran kiábrándultság, keserűség, elidegenedés és fásultság lesz az osztályrésze, magán viseli a tudás terhét. Hozzáteszem, hogy a tapasztalatom az, hogy az emberek elsöprő többsége pusztán hiúságból, tudatlanságból és önámításból hiszi magát "felébredtnek" vagy "kiemelkedettnek", ami érthető, mert ki mondaná magáról azt, hogy ő egy átlagos, egyszerű, szürke ember?
Én mindkét utat rossznak látom. Nagyon fontosnak tartom a tudást és az objektív megismerésre való törekvést, de az elégedetlenkedést, a dühöngést, a gyűlölködést és meddő lázongást feleslegesnek, sőt, igen károsnak ítélem. Nagyrészt feleslegesnek (és általában kissé röhejesnek) látom azokat az "összeesküvés-hívőket" és társaikat, akik hatásvadász videókkal és rossz helyesírású blogokkal próbálják unos-untalan "felnyitni a szemem".
Én amondó vagyok, hogy az ember igyekezzen minél többet tudni mindenről, bármiről, de azokra a dolgokra koncentráljon, amelyeket a saját életében, a gyakorlatban képes befolyásolni. Ami a "hatáskörén" kívül esik, azt is érdemes vizsgálni, tanulmányozni, de mérgelődni, aggódni miatta felesleges és botorság. Példa: nem vagyok túlságosan otthon sem a politikában, sem a gazdaságtanban, sem a pénzügyekben, sem az oktatásügyben, de érdekelnek és szoktam is olvasni róluk, meg is van a véleményem, de még pénzért sem lennék hajlandó panaszkodni, politizálni, hőzöngeni miattuk.
Érdekes kérdés. Szerintem tudatosan élni jobb, mert ki tudsz kerülni bizonyos helyzeteket, amelyekről tudod, miért vannak eléd állítva (azaz: csapdák). Viszont valószínűleg boldogabb az, aki mit sem sejt az egészről, és úgy éli le aktuális életét.
Szóval a kérdésre, hogy "miért jó kiismerni a főnököt" az a válasz, hogy azért, mert nem tud legalább téged átvágni, és tudod, mit miért lép. Bizonyos választásod mindig, minden szinten van bizonyos dolgokban, és legalább azokban az esetekben tudatosan tudsz dönteni.
Nem attól lesz valaki birka helyett felvilágosult, hogy a forradalom zászlóvivőjének képzelve magát próbálja megváltani a világot - idézlek: "félt / elégedetlenkedettdühöngött / lázadozott / gyűlölködött / hasztalan próbálta a többieket ébresztgetni". Ezt egyrészt valószínűleg senki nem hálálja meg neki, másrészt lehet hogy végig téved, és rossz irányba viszi azt a zászlót.
Ha több ismeret birtokában vagy, akkor a saját életedből is többet tudsz kihozni. Aki ezt a tudást arra használja fel, hogy folyton szenvedjen tőle, az egy ostoba ember. Nem muszáj kínoznia magát ahhoz, hogy változtasson a rendszeren, ahol tud.
"Milyen tudás az, aminek nincs haszna, ami nem terem gyümölcsöt?"
Ezt soha semmilyen tudásról nem lehet kijelenteni.
Köszönöm szépen, nagyon értékes válaszok jöttek, ez a munkahelyes példa csak egy jelképes szituáció akart lenni, vonatkoztatható az egész életre.
"Mi van irányítókám, tűrhetetkenül sokat késik a polgárháború a magyar részlegen?"
Ezt nem értem. Senki sem vágyik szerintem háborúra. Az ellenállást nem csak véres lázongásként tudom elképzelni, hanem passzívan is, amikor az ember kitart az általa helyesnek tartott értékrend mellett.
"Nem attól lesz valaki birka helyett felvilágosult, hogy a forradalom zászlóvivőjének képzelve magát próbálja megváltani a világot"
Ez igaz. Talán csak a saját magunk megváltásával kellene foglalkoznunk, az sem kis feladat, ha egyáltalán lehetséges.
"másrészt lehet hogy végig téved, és rossz irányba viszi azt a zászlót."
Ezzel is egyetértek, mert aki alul van, nem lehet teljesen tisztában azzal, hogy a fentről jövő utasítások igazából miért is történnek. A lázadó gyerek is meg van róla győződve, hogy a szülője azért erőlteti rá a sapkát, hogy őt lejárassa ezzel a ciki dologgal a többiek előtt :D. Később ad csak hálát, hogy megóvta a betegségtől, amikor ő még nem tudott vigyázni a saját egészségére. Ugyanakkor ott van a másik oldala, hogy mi van akkor, ha tényleg a kárunkra van a felettünk álló. Úgy látszik, ezt mindig csak utólag tudhatjuk meg.
"A hatalom soha nem a "főnökök" kezében nyugszik, hanem akik engedelmeskednek nekik. Hisz van egy cégnél max. 20 főnök, 1 igazi, de hány alkalmazott? 300-1000? Kik vannak túlerőben? Ezek alapján, miért is nem történik változás? Mert kényelmesebb a birkalét."
Sajnos hiába vannak a birkák ezren, ha a pásztor kezében van a bot, meg a terelgetés tudománya, gyakorlata. És az is igaz, hogy sokan kénylemből punnyadnak, de szerintem még többen vannak, akik nem is gondolják, hogy valami nincs rendjén. Megkapják a napi altató adagjukat a médiából és egyéb helyekről, és ezzel jól elvannak. A kevés ember meg nem sok vizet zavar, hiába íratok alá egy petíciót húsz emberrel, hogy Való világ helyett adjanak kulturális műsort a tv-ben, ez el fog enyészni. El kell érnie egy bizonyos számot az "aláírásoknak" (ez is csak egy példa), de ez egy hosszú folyamat, és akik elkezdik, azok bizonyos szempontból feláldozzák magukat, mert eleinte a másik oldal van többségben, és lehet, hogy a gyümölcsöt (kulturális műsor) már csak az ükunokáik fogják élvezni. Bár lehet ez is egy nemes cél, hogy az ember nem (csak) saját magáért küzd, hanem az utána következő generációkért, mintegy kitaposva nekik előre az utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!