Deperszonalizációval van értelme elmenni pszichiátriára?
Körülbelül másfél éve küzdök ezzel a betegséggel, nem diagnosztizálták, de beszéltem olyannal, akinél igen és teljesen ugyanabban a cipőben járunk. Minden tünet illik rám, a depressziót és egyebeket kizártam. Viszonylagos javulást sikerült elérnem a kezdeti állapotomhoz képest, de már jó ideje megrekedtem egy ponton, ezért gondolom, hogy segítséget kérnék.
Viszont a legjobb tudomásom szerint a TB nemigen szereti támogatni a pszichoterápiát. Gyógyszert szedni pedig nem akarok. Már nem szorongok, így a nyugtató fölösleges lenne, antipszichotikumra nincs szükségem, az SSRI-t meg már próbáltam, de csak tüneti enyhülést értem el vele, az elhagyásával visszaálltam az eredeti szintre.
Ha elmennék pszichiáterhez, nagyon forszírozná a gyógyszert? Gondolom egy orvos sem örül annak, ha a páciens dönt a kezelésről. Én viszont mindenképpen csak pszichoterápiát akarnék, hogy feltárják és eltüntessék az OKOKAT, nem pedig hogy gyógyszerekkel elnyomják a TÜNETEKET. A deperszonalizációnak amúgy is jellemzője, hogy bármilyen tudatmódosító szer triggereli, ráadásul legjobb tudomásom szerint nem létezik rá megbízható gyógyszeres kezelés.
Szerintetek érdemes elmennem?
Persze, nyilván nem én akarnám megmondani, hogy milyen kezelésben részesüljek, csak a gyógyszereket szeretném elkerülni. A deperszonalizációt tapasztalataim szerint inkább triggerelik a szerek, mintsem segítenének rajta, de ha az orvos azt állapítaná meg, hogy szükségem van rá, valószínű belemennék. Azért tartok csak tőle nagyon, mert nem akarok rossz irányba kibillenni a mostani állapotomból. Már elértem azt, hogy nem szorongok miatta, nem foglalja le a gondolataim java részét és nagyjából már jelen is vagyok, megszoktam, hogy létezem. Viszont éppen ezért félek, hogy ezt elvesztem. A szarkasztikus hangnemet amúgy nem teljesen értem, hogy mivel váltottam ki.
Még egy utolsó öngyógyítási próbát teszek, leszokom a dohányzásról, hátha amiatt vannak ezek a furcsa érzések, aztán ha az nem váltja be a hozzá fűzött reményeimet, szakemberhez fordulok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!