Nem merem felvállalni az ötleteimet, véleményemet a munkahelyemen. Hogy változtassak?
Két éve dolgozom ezen a munkahelyen, 24 éves vagyok, ez az első munkám az egyetem után. Az iskolában is mindig szorongtam (pedig jó tanuló voltam), és most a munkahelyemen is folyamatosan szorongok, pedig jó helyen dolgozom, rendes munkatársakkal és a főnökömmel sincs baj. A problémám az, hogy a munkám elég nagy kreativitást igényel, én viszont egyszerűen félek felvállalni a saját ötleteimet, mert félek, hogy a főnöknek nem tetszik, visszautasítja, vagy akár ki is nevetne. Az elmúlt két évben kevésbé fontos munkát végeztem, és általában a főnököm mondta meg, mikor mit kell csinálnom. Így, hogy nem nekem kellett döntenem, ötletelnem, jól elvégeztem a munkámat, most viszont feljebb léptettek, ahol már nagyobb a felelősség, és nekem is kellene döntéseket hoznom, de legalábbis ötleteket felvetnem, hogy milyen projecteket valósítsunk meg. Nekem lenne egy csomó ötletem, de egyszerűen nem tudok megszólalni az értekezleteken, nem merem elmondani őket, mert félek attól, hogy lenéznek miatta, kiröhögnek, stb. Ezért inkább csendben meghúzódom, és várom, hogy kiosszák nekem a munkát, miután a többiek eldöntötték, mi legyen. Én is érzem, hogy ez így nem jó, és a főnököm is utalt már arra, hogy lehetnék önállóbb. De én egyszerűen nem merem nekik elmondani a terveimet, elképzeléseimet, mert félek a válaszuktól. Egyszer kigondoltam egy tök jó tervezetet, akár egyedül is meg tudtam volna csinálni a munkát, és így utólag visszagondolva biztosan tetszett volna a főnöknek is. De amikor elkezdtem neki e-mailben írni az ötletemről, hirtelen olyan jelentéktelennek, hülyeségnek és cikinek tűnt az ötletem, hogy inkább hagytam a fenébe, töröltem az emailt. Ezt azóta is sajnálom.
Hogy tudnék segíteni magamon, valaki volt hasonló helyzetben? Mert ez így ebben a munkakörben nem mehet tovább, előbb-utóbb lefognak váltani, ha nincs semmi önálló gondolatom. (Vagyis gondolataim lennének, de ők ezt nem tudják.) Valami módszer, amivel csökkenthetném a negatív viszsajelzésektől való félelmemet?
24/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!