Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek az alábbi helyzetbe...

Mit tegyek az alábbi helyzetben? Nem családtagként mennyire vagyok felelős / számon kérhető baj esetén?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm, akivel az ország egymástól két távoli (kb. 250 km) pontján lakunk.

Ő egy 23 éves ffi én pedig 9 évvel vagyok nála idősebb.

Eddig összesen háromszor találkoztunk személyesen, és többnyire neten vagy telefonon tartjuk a kapcsolatot.

A fiú eléggé zűrös, vagy inkább azt mondanám, hogy mentálisan nem egészséges.

Tudomásom szerint kell járnia pszichológushoz is, illetve gyógyszereket is szed.

A probléma az, hogy úgy érzem, az utóbbi időben irreálisak az elvárásai velem szemben:

eddig szívesen meghallgattam a problémáit, de mindegy, mit mondok neki, folyton hárít, hogy az miért éppen nem jó megoldás, stb.

Továbbá úgy gondolja, hogy az ő problémája a legfontosabb, másnak nem lehet baja, és amikor ezt az észrevételt szóba hozom, akkor kezd manipulálni, hogy de neki nincs a környezetében olyan, akire támaszkodhatna, aki segítené...őt senki nem akarja soha meghallgatni stb. legalább én ne forduljak el tőle.

De én nem tudom azt vállalni, hogy tanácsokkal lássam el, egyrészt mert szakember nem vagyok, laikusként pedig nem akarok hibába esni, amiből valóban baj is lehetne esetleg, másrészt ilyen távolságból valóban nem tudok érdemben segíteni neki, az pedig már nem elég számára, hogy csak odafigyelve meghallgassam, meg ugye nekem is megvan a saját életem, a személyes dolgaimmal, amiket ha miatta hanyagolnék (engedve a manipulálásnak), magam is rossz helyzetbe kerülnék.

Azt megértem, hogy beteg, türelem kell hozzá, de úgy érzem, hogy az elvárásai (álljak rendelkezésre pl. skype-on, ha megzuhan és beszélgetni akar, én adjak neki tanácsot, ha vmit jól csinál, dicsérjem /ezt sem értem, hogy egy felnőttet azért dicsérjek, mert megteszi azt, amivel magát segíti?/ ) már irreálisak kezdenek lenni.

A kérdésem az, hogy megtehetem-e azt, hogy fokozatosan megszakítom vele a kapcsolatot?

Hiszen ha eddig nem volt változás részéről, én nem tudok többet segíteni, adni neki és csak jobban belebonyolódnék olyanba, amihez valójában nem sok közöm van.

Abban az esetben, ha megszakítom a kapcsolatot vele, és ő erre hivatkozva maga ellen fordulna (labilis ugye, így ez a reakciója sem zárható ki), pl. gyógyszer túladagolásával, vagy durvább formában, én mennyire volnék felelős az ő tettéért?

Azt nem akarom, hogy most ő tartson sakkban az érzelmi ráhatásaival, hogy ezt-azt teszi, ha már én is elfordulok, stb. De belefáradtam a felesleges körökbe, és úgy érzem, lassan a saját dolgaim rovására menne az, ha jobban belebonyolódnék az ő dolgaiba.

32/N

2013. jan. 8. 01:05
 1/8 anonim ***** válasza:

Nézd végülis "senki " ő neked. Nem hiszem, hogy manipulálni akar, csak ragaszkodik ahhoz az egyetlenhez, aki foglalkozik vele. Akkor lenne zsarolás a részéről, hogy pl" megölöm magam, ha nem beszélsz velem"

Egyébként semmiylen formában nem vagy érte felelős. Nem a gyereked, még csak nem is távoli családtagod. A saját életéért ő felel. Ha öngyilkos akar lenni, akkor meg fogja tenni, de ebben nem vagy vétkes, ő döntése.

2013. jan. 8. 12:53
 2/8 A kérdező kommentje:

Szia!

Azért írtam zsarolást, mert voltak olyan megnyilvánulásai is már, amit éppen példának hozol fel:

"Mindenki elfordul tőlem, és ha te is, akkor nincs értelme élnem se..." Máskor pedig konkrétan ki is mondta.

Nem véletlenül írtam ki most már ezt a kérdést. :S

2013. jan. 8. 13:46
 3/8 anonim ***** válasza:
Ilyet sokszor mondanak az ilyen emberek.Nem a te felelősséged.
2013. jan. 8. 13:48
 4/8 anonim ***** válasza:

Ilyen ismerosom nekem is volt a neten vagy szaz, akik mindig zuditottak a problemajukat meg nyafogtak, de meg nem fogadtak semmit, ha tanacsot adtam nem hallgattak vegig, stb.

Meg kell nekik mondani kerek perec, hogy nem vagy az erzelmi szemetesuk es a tovabbiakban nem tudod a problemajukat felvallalni mert latszolag semmi tanacsot nem fogadnak meg. A tobbseg megerti, aki meg nem az meg torles.

Muszaj radikalisnak lenni, mert a vegen mar tenyleg te fogod magad rosszul erezni a problemaja miatt. Amugy a tapasztalatom az, hogyha egyszer egy olyan ember olvas a fejere egy ilyen folyton nyavajgo alaknak, akiben megbizik, akkor egyre jobban elkezd rajonni a problemaira es megoldast keresni. Tehat nem mindig jo dolog baratkent vallon veregetni egy "egyutt sirni" vele.

Ha pedig ongyilkossaggal fenyegetozik, akkor lehet jobb lenne ha egy kis idore szuneteltetned vele a kommunikaciot, nehogy a vegen teged is kihallgassanak. Meg csak az kene, mas hulyesege miatt a rendorsegre rohangalni.

2013. jan. 8. 14:24
 5/8 A kérdező kommentje:

Azt már eldöntöttem, hogy ezt az ismeretséget megszakítom, csak azt nem tudom, hogyan volna helyes, célszerű:

hirtelen elvágva a kapcsolatot, vagy fokozatosan leépíteni?

Valami miatt ez utóbbit tartom helyesebbnek, "biztonságosabbnak".

Sajnos sokat tudok róla, illetve tudja már a telefonszámomat is, amit nem akarok csak miatta lecserélni.

De volt már arra eset, hogy amikor egy-két napot nem voltam online, már hívott, hogy mi van, csak nem előle rejtőzködök.

Amikor esetleg nem tudtam felvenni a telefont, akkor meg SMS-ekkel bombázott.

Ilyenek miatt kérnék tanácsot a helyzetet illetően.

A döntésem ugye már megvan: megszakítani az ismeretséget.

A kérdés a hogyanra vonatkozik inkább.

2013. jan. 8. 14:51
 6/8 anonim ***** válasza:

Kezdj el vele naprol napra kevesebbet kommunkalni. Mondd azt, hogy sok a munkad, terhes a kanari, akarmi. Ha telefonal, akkor nyomd ki. Ha nagyon el akar erni, mondd hogy vezetsz, majd beszeltek este/holnap/kesobb. Terj ki a kommunikacio alol. Esetleg ne mindig/mindenre valaszolj neki az emailekben (vagy ahol beszeltek)

Egy ido utan szerintem talal egy masik embert akit szekaljon a problemajaval es elfelejt teged. Sok sikert hozza!

2013. jan. 8. 15:11
 7/8 A kérdező kommentje:

"terhes a kanari" - jaj, ezen olyan jót röhögtem! :D

Na, akkor holnaptól kezdem a távolodást.

Ma már leszívta a mai energiaadagját.

Egyébként ma mondtam neki, hogy felnőttként ő maga felelős a saját tetteiért, így azzal nekem nem tud ártani, ha hülyeséget csinál, csak hogy bennem keltsen bűntudatot.

Érdekes módon, ezt nem tudta kimagyarázni, nagy hallgatás volt néhány percig. Lehet, rájött, hogy hoppá, nem tud már úgy sakkban tartani, mint ahogy gondolta. :)

2013. jan. 8. 17:12
 8/8 anonim ***** válasza:
A hatarozottsag jo strategia az ilyen embereknel. Csak lazan :)
2013. jan. 9. 03:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!