Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezik olyan, hogy iskolafóbi...

Létezik olyan, hogy iskolafóbia, vagy tanulásfóbia?

Figyelt kérdés
40 éves vagyok, korábban tanár voltam, de anyagi okokból váltottam a gazdasági szektorba. Most viszont már ha meghallom a tanulás szót, görcsbe rándul a gyomrom. Gyakran rémálmaim vannak, hogy az iskolapadban ülök és nem tudom az anyagot. Nyelvet kellene tanulnom, el kellene menni továbbképzésre, de képtelen vagyok rá, mert már ha meghallom a tanulás szót, olyan ideges leszek, hogy remegnek a kezeim és megfájdul a gyomrom. Félek, hogy elveszítem a munkám, de akkor sem lennék képes ismét tanulni. Tudom hogy furcsa, nevezzetek bolondnak, de pszichológushoz sem akarok menni, mert nagyon rossz tapasztalataim voltak velük és azon túl, hogy csak lehúznának, nem is hiszek nekik.

#tanulásfóbia
2013. jan. 6. 11:31
 1/6 anonim ***** válasza:
36%

VAN ISTEN!!!

Végre egy tanár aki most megkapja a sok szívatás árát!

Bocsi, tudom hogy szemét voltam, de nem hagyhattam ki.

Ne vedd magadra, ha rendes jó fej tanár voltál. Én diák vagyok és ha a matekot hallom meg így érzek ahogy te. Szóval szerintem van.

(bocsi hogy tegeztem, csak utólag vettem észre, és nincs kedvem kijavítani) 15/L

2013. jan. 6. 12:05
 2/6 A kérdező kommentje:
Nos hozzá kell tennem, hogy amíg tanítottam rájöttem, hogy a kollégák nagy része kiállhatatlan. A legtöbb meg volt győződve arról, hogy az ő tárgya a legfontosabb, és emiatt a tanáriban állandó volt a feszültség. Ezt ugyanis egyesek nem csak a diákokkal, hanem a kollégákkal is érzékeltették és emiatt velünk is lekezelőek voltak. Különösen az idősebb, egyedülálló nők voltak a legborzalmasabbak. A hozzám hasonló korú férfi kollégákkal nagyon jól kijöttünk, de ezekkel a szipirtyókkal nem. Én szakmai tárgyat tanítottam és szerettem néha egy kis lazaságot, humort vinni az órákba, de ezt a kollégák nem értékelték. Úgy gondolom nem voltam szemét tanár, persze nem adtam ötöst automatikusan mindenkinek, de rossz jegyet sem gyakran. Egyszer egy politikus gyerekét akartam megbuktatni, mert ő azt hitte, neki mindent lehet, de az igazgató közölte, ha megbuktatom, akkor kirúg. Persze végül nem emiatt hagytam ott a tanítást és ennek már több mint tíz éve. Úgy gondolom, hogy ennek nincs köze ahhoz, amit most érzek. Ami elsősorban frusztrál az a túl gyors változás. Szomorúnak tartom, hogy ha az ember fiatalkorában elvégzi az iskolát, akkor azzal tíz-húsz év múlva már nem ér sokat, holott régen nem így volt. A felnőttkori tanulás a családtól, emberi kapcsolatoktól veszi el az időt és ez már a pénzkeresettel együtt sok. Sokat gondolkodtam én is, hogy miért érzem mostanában ezt, de nem tudom, hogy mit tehetnék ellene.
2013. jan. 6. 12:35
 3/6 anonim ***** válasza:
9%

végre egy vérbeli pedagógus megtanulja, hogy mit érzek az iskolaidő bizonyos részében.

a tanárok feleslegesen szívatják a diákot, most végre visszakaptad!

nekem a történelem szó hallatára vannak ilyen tüneteim. nem tudom, hogy mit tanítasz.

ha normális tanár voltál, akkor minden rendben van :P

17F

2013. jan. 6. 13:55
 4/6 anonim ***** válasza:
90%

Az eddigi válaszokból látszik, hogy a magyar egy tipikus bosszúálló nép.

Szerintem ennek semmi köze ahhoz, hogy tanítottál is, sokkal inkább ahhoz a mai világoz, ahol az élethosszig való tanulás iszonyatos terhét erőltetik az emberekre.

Ez szörnyű, és óriási stresszt okoz, mert mindenki attól fél, hogy idővel elveszítheti a munkáját, idősebb fejjel pedig már nem megy a tanulás, bármennyire is azt gondolják a nagyokosok.

Én is hasonlóan vagyok vele, el szeretnék menni külföldre dolgozni, de ha már rágondolok a nyelvtanulásra, akkor görcsbe van a gyomrom. De olyan közegben meg tudnám tanulni, csak nyelvtanfolyamon nem.

Szóval szerintem ennek a stressznek a következménye mindaz, amit érzel. Erről pedig nem te tehetsz, hanem a mai őrült világ, akit mindenkit így vagy úgy, de beteggé tesz.

2013. jan. 6. 14:18
 5/6 anonim ***** válasza:

Igen van. kb. 6-7 éves korra vezethető vissza, és az iskolának vajmi kevés köze van hozzá, sokkal inkább a kedves nebuló édesanyjának (aki nem engedi a gyereket leválni önmagáról, szeretné öörk-baba szinte tartani)) és az édesapjának (aki nem akarja, hogy a gyermeke okosabb legyen, önálló és nála jobb).

Ez áttevődik az iskolára ÉS ha az iskola buta, durva és ostoba, tanárnak alkalmatlan tanárokkal van teli, nagyon durva elvárásai vannak, valamint a gyermek eleve szorongó, félős, introverzióra hajlamos, esetleg a koránál jóval okosabb, tehetségesebb és érzekenyebb gyerek, akkor símán kialakulhat az iskolafóbia.

Későbbi hasonló élezhelyzet újra aktiválhtaja ezt, mint nálad is.

Pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus kiválóan tudja ezt kezelni. (És a mértéken felüli stresszt is.)

2013. jan. 6. 20:25
 6/6 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Nos hát igen látszik a kivételezés. Nagyon utálom, azokat a tanárokat akik a nyalisoknak adnak mindig ötöst!

Nálunk is általánosba a legkiállhatatlanabb tanár egy magyar tanár volt akinek, se férje se gyereke nem volt. Nagyon rosszba voltam vele, de egyszer elsírta magát, hogy nincs senkije, szülei is meghaltak....nos ilyenkor mit gondoljak? Sajnáltam is egybe...de nem is szerettem...

2013. jan. 8. 23:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!