Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mikortól számít valaki alkohol...

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Figyelt kérdés
Mennyit kell egy nap meginnia valakinek, hogy aggódni kelljen érte? Normális az, ha valaki minden nap munka után megiszik egy két pohár bort a TV-előtt, ráadásul egyedül? És ha esetleg ez már egy kezdeti stádium, akkor hogyan lehet úgy a tudtára adni, hogy szerintem gond van és segítséget kéne kérnie? Azt írják mindenfelé, hogy nem szabad letámadni, nem kell bántani, nem kell erőltetni semmit, hagyni kell, hogy magától rájöjjön, de én szerintem ez kicsit hülyeség. Mit csináljak, hogy arra buzdítsam, hogy kezdjen magával valamit, anélkül, hogy megsérteném?
2012. nov. 7. 19:37
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
A közös programosdi sajnos nem működik. Amikor itthon vagyok, délután mindig felhozom, hogy milyen szép az idő, nem akar e eljönni sétálni, álandóan csábítom, hogy jöjjön el velem sportolni, futni, úszni, jógázni, de nem jön. Beszélgetek vele sokat, és igen, tudom, hogy magányosnak érzi magát és olyan mintha azt érezni, hogy ő a világmindenség legnagyobb áldozata, de közben tudja azt is, hogy nem így van. Tudom, hogy ilyet nem szabad mondani, de olyan mintha kicsit élvezné, hogy ezt a szerepet játsza, de közben elkezdett egy kicsit önousztító életet is élni és itt nem csak a borról van szó, hanem a hashajtókról is, azért hogy lefogyjon. Nagyon zavar amit csinál, és nem tudom, hogy segítsek. Egyébként eddig nem mondtam, hogy az anyukámról van szó.
2012. nov. 7. 19:42
 2/11 anonim ***** válasza:
Egy-két pohár bor a tv előtt? Ez már a vég. Tiltsd meg még ezt is neki,ne is legyen semmi öröme ebben az életben.
2012. nov. 7. 19:44
 3/11 anonim válasza:
100%

Mivel az alkoholizmus egy betegség (függőség), ezért úgy gondolom, hogy valaki onnantól számít alkoholistának, hogyha nem bírja megállni (a te példád alapján) azt, hogy ne igyon meg 1-2 pohár bort esténként. Mellesleg napi egy pohár bor éppenhogy egészséges.

Minden függőségből való felépülésnél az az első lépés, hogy bevallod magadnak, hogy te függő vagy. Szóval igen, rá kell vezetni arra hogy függő. Ha nem vallja be önmagának, hogy ő függő, akkor sosem fog leszokni az adott dologról.

2012. nov. 7. 19:44
 4/11 A kérdező kommentje:
Nem csak az egy két pohár borról van szó, de leírtam azt is, hogy mik vannak még. Nem hiszem hogy nekem, mint a fiának, annak kéne örülnöm, hogy az egyetlen öröm az életében egy két pohár bor naponta. Ha azt látnám, hogy amúgy minden rendben van és általában jól érzi magát, csak szimplán kikapcsolódásból iszik bort, azért mert finom, akkor rendben. Örülök, hogy tudja élvezni az életet. De nem erről van szó, mint ahogy lejjebb leírtam.
2012. nov. 7. 19:53
 5/11 anonim ***** válasza:

Alkoholbetegség meghatározása: „Alkoholbetegnek tekintjük azokat az egészségügyi ellátásra szoruló rendszeres italfogyasztókat, akik italfogyasztásuk következtében személyiségi, magatartási, társadalmi életviteli formában súlyosan sérültek, az alkohollal pszichés függőségbe kerültek vagy/és szomatikusan is károsodottak”

(Egészségügyi minisztérium definíciója)

Szóval Anyukádnál ez MÉG nem áll fenn, de jobb résen lenni.

Mióta iszik bort esténként?

Egy pohárral kezdte, és lett belőle 2?

Orvosi kezelést nem igényel, mert nincs elvonási tünete.

Normálisan dolgozik, nem másnapos, legalább is nem írtad.

Egy pszichológussal kéne beszélni.

A hashajtózás engem jobban aggaszt, mint az 1-2 pohár bor.

Anyukádnak pszichikai problémái vannak, lehet depressziós, egyebek, borozgatás csak a következmény. Nem nevezném alkoholistának jelen esetben.

2012. nov. 7. 20:08
 6/11 A kérdező kommentje:
Körülbelül két éve csinálja ezt, a hashajtózást másfél éve. Úgy kezdődött, hogy meghalt az anyukája, nagyon maga alatt volt, aztán egyik pillanatról a másikra felszabadult és olyan volt mintha soha nem érezte volna ilyen jól magát a bőrében. Megnyugodtam, mert azt hittem, hogy sikerült feldolgoznia az anyukája halálát, de aztán kezdett furcsa lenni, hogy egyre fontosabb neki, hogy szép karcsú legyen és mindent megtesz, hogy fogyjon. Eljárt tornázni, koplalt, hashajtót szedett. Onnan tudom, hogy elmondta. Mondtam neki, hogy nem jó, mert tönkremegy az emésztése és beteg lesz. Azt mondta tudja, ezért abba hagyta, mire fél év múlva észre vettem, hogy már új doboz hashajtója van, és az is rohamosan fogy. A tornát azóta abba hagyta, elmúlt a lelkesedése, helyette eszik és utána hashajtózik. Tudom, hogy ez bulimia. Ez a másik, amivel nem tudok mit kezdeni. Volt, hogy mondta, hogy szomorú, meg magányos és nem tudja miért, mire mondtam, hogy keressen meg egy pszichológust, de csak mondta, hogy igen, azt kéne, de nem lépett. Szereztem neki egy névjegykártyát, mondtam hogy hívja fel, de azt mondta, hogy nem akarja. Erőszakoskodni meg nem akarok. A borozás az elején is egy két pohár volt, de ha valamiért nincs itthon bor akkor maga alatt van, minden zavarja, mindennel elégedetlen, aztán elmegy aludni. Olyan, mintha feladta volna az életet és nem találna benne semmit, amit élvezne. Folyton mondja, hogy én vagyok az élete értelme, értem hálás egyedül, de mostanában ez is mintha automatizálódott volna és már csak megszokásból mondja. Iszonyú rossz érzés, hogy nem tudok segíteni neki.
2012. nov. 7. 20:24
 7/11 anonim ***** válasza:

Akkor az alkoholizmust szerencsére kizárhatjuk (a fizikai függést mindenképpen), viszont egy pszichológusra valahogy rá kéne beszélni.

Nem tudom, hogyan. Talán mond azt neki, hogy mennyire szereted, és milyen jó lenne látnod, ha újra jól érezné magát.

2012. nov. 7. 20:41
 8/11 anonim válasza:

Te érezteted vele, hogy szereted?

Amúgy az ilyen emberekkel, akiknek elment az életkedvük, éreztetni kell, hogy hasznosak. Próbáld vele minél jobban éreztetni, hogy fontos neked, és valahogy próbáld vele elhitetni, hogy ő nagyon hasznos. Akkor talán látni fogja, hogy még van miért élnie.

2012. nov. 8. 00:16
 9/11 anonim ***** válasza:
Szerintem meg nincsen anyukádnak semmi baja. Te látsz rémeket. Ha időnként ellapozol más gyk-s fórumra, ott meg a nők panaszkodnak a kínlódással járó székletről, meg az aranyérről. A nők amúgy is hajlamosak ilyenre. Mellesleg, t e hány éves vagy? Te rendben vagy?
2012. nov. 8. 15:42
 10/11 A kérdező kommentje:
19 éves vagyok, és szerintem teljesen egészséges, hogy aggódok érte. Az lenne szomorú, ha félig lesz@rnám, hogy mit csinál és hagynám, hogy eméssz magát, ameddig bírja. De leht, hogy valóban én vagyok paranoiás és rémeket látok. Azért remélem, hogy ha én kerül egyszer hasonló helyzetbe, lesz valaki, aki elkezd értem aggódni és megpróbál segíteni.
2012. nov. 8. 17:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!